Tavaszi fáradtság | Segíthet a gyógygomba és az életmódváltás?

Tavaszi fáradtság | Segíthet a gyógygomba és az életmódváltás? 1

Nem betegség, de rendkívül kellemetlen állapot a tavaszi fáradtság, ami sokunkat utolér. Pedig nem kellene így lennie: megfelelő életmóddal és étkezéssel, többek között a gyógygombák segítségével könnyen megelőzhetjük, illetve megszüntethetjük a tavaszi fáradtság tüneteit.


Nehezen kel ki az ágyból, egész nap úgy érzi, hogy nincs semmi ereje, türelmetlen, gyenge és kedvetlen, nem tud koncentrálni? Ha a tél végeztével ezeket a tüneteket tapasztalja, jó eséllyel utolérte a tavaszi fáradtság. A jó hír, hogy a tavaszi fáradtság ellen van megoldás: megfelelő táplálkozással és különösen a gyógygombák segítségével, megszüntethetjük ezt a kellemetlen állapotot.

Tavaszi fáradtság és tápanyaghiány

Ha egészen röviden akarnánk megmagyarázni, hogy miért alakul ki a tavaszi fáradtság, elég lenne annyit mondani, hogy minden a tél miatt történik, a télre vezethető vissza. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a tavaszi fáradtság nem mindenkit ér utol: megjelenését életmódunk és általános egészségi állapotunk nagyban befolyásolja. Legfontosabb kiváltó oka, hogy a téli időszakban kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz és nem utolsó sorban, napfényhez jutunk. Ezért tápanyagraktáraink egyszerűen kimerülnek, valamint a szervezet működését negatívan befolyásoló hiányállapotok – különösen a vitaminhiány – lépnek fel. Ez az oka annak, hogy a tél végére tulajdonképpen kifogyunk az energiából. Ráadásul, általában jóval kevesebbet mozgunk, elkényelmesedünk, könnyen felszedünk pár kilót magunkra, ami rossz hatással van az anyagcserénkre, és emésztési zavarokhoz vezethet. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy gyengül a szervezet méregtelenítő képessége, ezért elsősorban a vastagbélben felhalmozódnak a káros anyagok. Ennek következménye a bélflóra egyensúlyának felborulása, azaz a jótékony baktériumok mennyiségének csökkenése, ez pedig negatívan befolyásolja az immunrendszer hatékonyságát, valamint depressziót válthat ki. Elmondható tehát, hogy a tavaszi fáradtság és a táplálkozás között közvetlen az ok-okozati kapcsolat.

A hormonok is befolyásolják

A tavaszi fáradtság kialakulásában az évszakváltás is fontos szerepet kap. Ilyenkor ugyanis a depresszióhoz hasonló, szezonális affektív zavar (Seasonal Affective Disorder) jelentkezhet, amely tulajdonképpen a szervezet – részben – hormonális válasza a megváltozott időjárási körülményekre. A tavaszi fáradtság esetében arról van szó, hogy míg télen alacsonyabb a testhőmérsékletünk, magasabb a vérnyomásunk, módosul az anyagcserénk, nagyobb mennyiségben termelünk melatonint – az alvási ciklust, és részben a hangulatot befolyásoló hormon –, és ezért többet is alszunk. Tavasszal ennek az ellenkezője történik: a testhőmérsékletünk emelkedik, vérnyomásunk csökken, felgyorsul az anyagcsere, valamint mérséklődik a melatonin termelése, helyette viszont megnő a boldogsághormonként ismert szerotonin szintje. Ez az átmenet nem mindig zökkenőmentes, ennek egyik következménye lehet, hogy felborul a kényes hormonális egyensúly, és beköszönt a tavaszi fáradtság, amit tünetei miatt tavaszi másnaposságnak is szoktak nevezni. Kicsit olyan ez, mint amikor az állatok felébrednek téli álmukból. A természetes folyamatot ráadásul az egyén egészségi állapota mellett a civilizációs élettér, leginkább a helyiségek temperálása és a mesterséges fény is befolyásolja, ez pedig fokozhatja a tavaszi fáradtság tüneteit.  

A leggyakoribb tünetek

Bár a tavaszi fáradtság személyfüggő, krónikus, mással nem magyarázható fáradtság, léteznek olyan jellemző tünetek, amelyekből egy, vagy akár több szinte mindenkinél jelentkezik:

  • Enerváltság
  • Motiválatlanság
  • Alacsony energiaszint
  • Általános gyengeség
  • Koncentrációs zavarok
  • Kialvatlanság érzése
  • Depresszió

A Mayo Clinic szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy a tavaszi fáradtsághoz társuló szezonális affektív zavar fennállásakor súlyosbodhatnak a bipoláris zavarban szenvedők panaszai.

Megoldások a tavaszi fáradtság ellen

A tavaszi fáradtság esetében is igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés, azonban akkor sem kell kétségbe esnünk, ha már megjelentek a tünetek. Az alábbi módszerek segítségével elkerülhetjük, illetve megszüntethetjük a tavaszi fáradtságot.

  • Fogyasszunk minél több rostokban gazdag, nyers zöldséget és gyümölcsöt: segítenek pótolni a hiányzó vitaminokat és tápanyagokat, feltöltenek energiával, fokozzák a lerakódott mérgek, valamint salakanyagok távozását, erősítik az immunrendszerünket, ráadásul a bélflóra regenerálódását is felgyorsítják, ami elengedhetetlen a tavaszi fáradtság legyőzéséhez.  
  • Mozogjunk minden nap: a rendszeres testmozgás a tavaszi fáradtság igazi ellensége, hiszen hozzásegít ahhoz, hogy fittebbek, energikusabbak legyünk. Ehhez elegendő napi 20-30 perc könnyű torna, intenzív séta vagy kocogás, amit akár a kerti munkával is kiválthatunk.
  • Együnk többször, keveset: a legjobb, ha naponta ötször, de alkalmanként keveset eszünk, ugyanakkor legalább 2,5-3 liter tiszta vizet iszunk. Kerüljük a koffeint, a cukros üdítőket, az alkoholt és az adalékanyagokban gazdag kész- és félkész ételeket, mert ezek megterhelik a szervezetünket, fokozhatják a tavaszi fáradtság tüneteit. Helyettük válasszunk könnyű, vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben gazdag élelmiszereket.  

Segítenek a gyógygombák

Immunerősítésre, a keringés javítására, az anyagcsere fokozására, méregtelenítésre, a bélflóra egyensúlyának helyreállítására, a szervezet energetizálására, ezáltal a krónikus, tavaszi fáradtság leküzdésére és megelőzésére kiválóan alkalmasak a gyógygombák. Különösen hatékony a Távol-Keleten a halhatatlanság gombájának nevezett pecsétviaszgomba, valamint a shiitake gomba, a mandulagomba, a bokrosgomba és a hernyógomba, melyek egymás hatásait erősítve töltik fel energiával a szervezetünket. A gyógygombákat fogyaszthatjuk nyersen, vagy étrend-kiegészítők formájában, arra viszont ügyeljünk, hogy kizárólag minőségi terméket válasszunk!

Mit mondanak a tudósok?

Különösen hatékony a fáradtság leküzdésében a hernyógomba. Egy kínai tanulmány szerint az általános fáradtság mellett leginkább az izomfáradtság ellen érdemes ezt a gyógygombát alkalmazni. Indiai kutatók is kiemelik a hernyógomba fáradtság megszüntető hatását, míg a Korea University szakemberei szerint a fáradtságcsökkentésen kívül a stresszes állapot kezelésében is számíthatunk a segítségére.

Tudtad?

Ha nincsen módunk nyersen beszerezni őket, nyugodtan rábízhatjuk magunkat a gombák kivonatait ideális mennyiségben tartalmazó, minőségi étrend-kiegészítőkre.

Hivatkozások:

http://www.huffingtonpost.ca/timi-gustafson/spring-fever_b_3128467.html” >http://www.huffingtonpost.ca/timi-gustafson/spring-fever_b_3128467.html
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/basics/symptoms/con-20021047” >http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/basics/symptoms/con-20021047
http://www.naturalnews.com/021498_reishi_mushrooms.html” >http://www.naturalnews.com/021498_reishi_mushrooms.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19643126” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19643126
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774976/” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774976/
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2012.760103” >http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2012.760103
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/#ref15” >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/#ref15
https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/26/5/26_5_691/_article” >https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/26/5/26_5_691/_article
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email