Tavaszi fáradtság ellen: segít a természet

Tavaszi fáradtság ellen: segít a természet 1

A tavaszi fáradtság a normális életciklus része, ezért – legalábbis a mérsékelt égövön – szinte mindenkit utolér. Arról van szó, hogy a téli időszak végére alaposan megcsappannak a szervezet vitamin- és tápanyag tartalékai, hiányállapotok alakulnak ki, ennek tünetei a tavasszal jelentkező állandó fáradtság és az energiaszint csökkenése. Szerencsére mi magunk is sokat tehetünk a tavaszi fáradtság ellen.


Tavasszal a hirtelen felmelegedés, a hosszabbodó nappalok, a jelentős hőingás és a rendszerint szeszélyes időjárás jelentősen megterheli a télen kialakuló vitaminhiány, és a kevesebb mozgás miatt egyébként is legyengült szervezetet. Ezért érezzük magunkat fáradtnak, kedvetlennek és gyengének ebben az időszakban. A tavaszi fáradtsággal általában együtt jár a gyakoribb fejfájás, az ingerlékenység, valamint a koncentráció zavara. Bár természtes folyamatról van szó, a tavaszi fáradtság kellemetlen tünetei ehnyhíthetők, ehhez elegendő a természetet segítségül hívni.

Méregtelenítés és egészséges táplálkozás

A tavaszi fáradtság legyőzéséhez elengedhetetlen a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és energiában gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás. Hiába azonban az egészséges étrend, ha a bélrendszerben felhalmozódott salakanyag és mérgek miatt a felszívódás, illetve az anyagcsere nem megfelelő: az élelmiszerekkel bevitt értékes tápanyagokat a szervezet képtelen hasznosítani. A megoldás a béltisztítás és a méregtelenítés – ilyenkor különösen ajánlott a 10 napos méregtelenítő kúra –, amelyek segítségével eltávolíthatók az emésztést megzavaró, kellemetlen tüneteket, sőt idővel betegségeket is okozó toxinok és lerakódások. Ráadásul, a belső tisztítással a bélfalra ráragadt salakanyagokban megbúvó, és a tápanyagok jelentős részét elszívó élősködőktől – a paraziták jelenléte a tavaszi fáradtsághoz hasonló panaszokat válthat ki­ – is megszabadulhatunk. Hasznos a hársfa tea, aminek fogyasztása támogatja a tavaszi méregtelenítő kúrát, ahogyan a mindennapos mozgás is sokat segít a tavaszi fáradtság leküzdésében. A rendszeres és célzott fizikai terhelés ugyanis ösztönzi a bélmozgást, javítja az emésztést és a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, hozzájárul az érrendszer egészségéhez, a felszabaduló endorfin pedig boldogságérzetet okoz – mindezt a tavaszi fáradtság ellen is hasznunkra lesz.

Kevesebb vörös hús, több zöldség

Ami a táplálkozást illeti, a tavaszi fáradtság megszüntetése érdekében átmenetileg iktassuk ki az étrendünkből – vagy legalábbis csökkentsük a mennyiségét − a vörös húsokat, a tejtermékeket, az alkoholt, a szénsavas és cukros italokat. Amennyiben tehetjük, a gluténtartalmú élelmiszereket is kerüljük. Együnk viszont minél nagyobb mennyiségben zöldségeket, főként a demencia ellen is hatékony zöld levelűek közül – spenót, sóska, mángold, kelkáposzta, rukola, brokkoli − válasszunk. Elősegítik a máj hatékony működését, és ezzel természetes méregtelenítő képességét. Magas vastartalmuknak köszönhetően ösztönzik a vörösvérsejtek termelődését, felfrissítik a vért. Ugyanez igaz a gyógyteák egy részére is: ha utolér a tavaszi fáradtság, naponta 2-3 alkalommal kortyolgassunk el egy bögrényi csalánlevél, gyermekláncfű, bojtorján vagy csillagpázsit főzetet. Közben persze ne feledkezzunk meg a fokozott vízfogyasztásról sem, ami kötelező velejárója a méregtelenítésnek. Akkor járunk el helyesen, ha ebben az időszakban naponata legalább két liter, lehetőleg szűrt vizet iszunk.

Gyümölcsökkel a tavaszi fáradtság ellen

A tavaszi fáradtság ellen az eper, az áfonya, a paradicsom – botanikailag a gyömölcsök közé tartozik –, a citrusfélék, a banán, a meggy és a cseresznye ajánlott, ezekbők kiváló tavaszi gyümölcsös méregtelenítő kúrák állíthatóak össze. Figyeljünk arra, hogy a vízben oldódó vitaminok –ilyen a C-vitamin– általában hő- és fényérzékenyek, valamint hatásuk kifejtéséhez plusz folyadékra van szükség.

A gyógygombák is segíthetnek

Mivel a legtöbb gyógygomba kiváló energetizáló, javítja az anyagcserét, fokozza a szervek oxigénellátását és a szervezet méregtelenítését, valamint támogatja a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, a tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehetnek. A gyógygombákat fogyaszthatjuk nyersen, vagy minőségi táplálékkiegészítők formájában.

Tudtad?

A Magyar Dietetikusok Szövetségének (MDOSZ) felmérése szerint tavasszal nem csupán a vízben oldódó, hanem a zsírban oldódó vitaminkészleteink is jelentősen lecsökkennek. Ezek közül az egyik legfontosabb a K2-vitamin felszívódásához is elengedhetetlen D-vitamin, amely csak kevés élelmiszerben található meg. Bár a szervezet a napfény segítségével is előállítja, télen erre kevesebb a lehtőség: ezért fordulhat elő, hogy ebben az időszakban a népesség 80 százaléka hiányt szenved a D-vitaminból.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email