Tavaszi zöldségtippek

Tavaszi zöldségtippek 1

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.

 

Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelően és változatosan táplálkozzunk. Igaz ez a zöldségek esetében is akkor járunk el helyesen, ha elsősorban a frissen termő szezonális terményekből választunk. Tavasszal különösen könnyű a dolgunk, hiszen bőven teremnek zöldségek, amelyek ráadásul szinte folyamatosan teremnek. Tudja ezt szervezetünk is, amely ilyenkor különösen igényli a friss zöldségek bevitelét. Figyeljünk tehát testünk jelzéseire, hagyjuk magunkat elcsábítani: azok a zöldségek kerüljenek a tányérunkra, melyeket megkívántunk. Persze az ördög itt is a részletekben rejlik, hiszen nem mindegy, hogy a polcokról ránk mosolygó zöldségek közül végül is melyiket vásároljuk meg. Lényeges, hogy mindig zsenge, ereje teljében lévő és sérülésmentes darabokat tegyünk a kosarunkba. Bár kétségtelenül vonzóak, mégis inkább kerüljük a túlságosan fényes és tökéletes formájú zöldségeket: könnyen lehet, hogy ezeket valamilyen vegyszerrel kezelték, de legalábbis valamilyen idegen anyaggal fényezték. A belbecsnél tehát a zöldségek esetében is sokkal fontosabb a tartalom, ezért próbáljunk meg biztos forrásból származó terményeket begyűjteni.

 

Lássunk néhányat a népszerű tavaszi zöldségek közül

 

Zöldbab

Egy csészényi zöldbab 4 gramm rostot, 100 milligramm Omega-3 zsírsavat, A-vitamint, 41 mikrogramm folsavat, 55 milligramm kalciumot és mindössze 44 kalóriát tartalmaz. Ezzel a zöldbab a kedvelt fogyókúrás zöldségek közé tartozik.

• Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy élénk, határozott zöld színe legyen, állaga pedig tömör és roppanós.

• A zöldbabot szárazon, nejlonzacskóban tároljuk a hűtőszekrényben, ahol nagyjából egy hétig friss marad.

• Párolhatjuk és főzhetjük, fogyaszthatjuk köretként vagy a zsengébb darabokat akár nyersen is, salátába keverve. Tálalhatjuk egyben vagy darabokra vágva. A zöldbab könnyen túlfő, ezért csak pár perce tegyük forró, lobogó vízbe, ezt követően szűrjük le és hideg vízzel öblítsük át. Készíthetjük serpenyőben kevés olívaolaj hozzáadásával.

 

Kukorica

Tavasz vége felé lassan megérnek az első kukoricacsövek is. Egy darabban átlagosan 2 gramm rost, 35 mikrogramm folsav és rengeteg antioxidáns található. A kukorica nem tartozik éppen a fogyókúrás zöldségek közé: átlagosan 83 kalóriát tartalmaz.

• Akkor érett, ha levelei fényesen zöldek és szorosan tapadnak a csőre. Néhány levél leszakításával ellenőrizzük a szemeket is: színük legyen egységes, állaguk tömött.

• Hűtőszekrényben, saját leveleiben tároljuk. Minél hamarabb fogyasszuk el a kukoricaszemek ugyanis pár nap alatt elfonnyadnak.

• Forró és sós vízben nagyjából tíz perc alatt puhára főzhetjük, természetesen a levelei nélkül.

 

Mángold

A mángold a disznóparéjfélék családjába tartozó zöldségek képviselője. Sajnos csak mostanában kezd újra ismertté válni, bár hazánkban is évszázadokig termesztették. Rendkívül egészséges egy csésze főtt mángold elfogyasztásával 6 ezer mikrogramm béta-karotint, 4 gramm rostot, 32 milligramm C-vitamint, 16 mikrogramm folsavat és 101 milligramm vihetünk be szervezetünkbe.

• Az egészséges mángold levelei nagyok, sötét vagy kicsit halványabb zöldek fodros szélűek. A levélnyél tapintásra legyen tömött és roppanós.

• Mosatlanul, nejlonzacskóban tároljuk a hűtőszekrényben, maximum három napig áll el.

• Elsősorban pároljuk, míg serpenyőben kevés olívaolaj hozzáadásával nagyjából öt perc alatt elkészül. Főzés helyett inkább csak dobjuk bele pár percre egy nagy lábasnyi lobogó vízbe.

 

Padlizsán

Számtalan változata létezik színe a fehértől a rózsaszínen keresztül a sötétliláig terjedhet. Létezik tojás, gömb vagy akár bumeráng alakú. 100 gramm padlizsánban mindössze 18 kalóriát találunk, ami a fogyókúrás zöldségek favoritjává teszi. Ráadásul gazdag rostokban, fehérjében és ásványi sókban, említést érdemel kálium tartalma.

• Bármelyik fajtáját bátran megvásárolhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a padlizsán héja természetesen fényes és csillogó legyen. Óvakodjunk viszont a horpadt vagy ráncos példányoktól. Ha megütögetjük tompán puffanó és nem kongó hangot kell hallanunk.

• A padlizsánt hűtőszekrényben, egyben tároljuk. Amennyiben megmostuk töröljük teljesen szárazra.

• Sütőben magas hőfokon gyakori forgatás mellett egyben készítsük el. Héjával vagy nélküle, tepsiben vagy serpenyőben is süthetjük, egy fontos dologra azonban ügyeljünk: a padlizsán szivacsként szív magába mindent, ezért valódi kalóriabombává válhat!

 

Tudtad?

A zöldségek az erkélyen, vagy akár az ablakpárkányra erősített balkonládában is megteremnek. Mini konyhakertünkben neveljünk hüvelyeseket, paradicsomot vagy paprikát kis odafigyeléssel tavasztól őszig friss és bio zöldségekhez juthatunk.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email