Természetes segítség pollenallergiásoknak

Természetes segítség pollenallergiásoknak 1

Egyre elterjedtebb betegség a pollenallergia. Bár elsőre furcsának tűnhet, a nagyvárosok központjaiban és az ipari területek közelében élők jobban ki vannak téve a betegségnek. Ennek oka, hogy a pollenszemcsék a levegőben keringő porhoz tapadva folyamatos irritációt okoznak.

 

 

A pollenallergiát nagyon nehéz kivédeni a legegyszerűbb, ugyanakkor kivitelezhetetlen megoldás, ha a lábunkat sem tesszük ki otthonról. Bár a patikák és gyógynövényboltok többféle terméket kínálnak a virágporra érzékenyek számára, de ne felejtsük el, hogy ezek nem magát a betegséget szüntetik meg, csupán enyhítik a kellemetlen tüneteket.

Természetes megoldások

• Fogyasszunk polifenolokban gazdag élelmiszereket. Kutatások kimutatták, hogy a többek között az almában található polifenolok jelentősen enyhítik a pollenallergia hatására kialakuló szénanátha tüneteit. Napi legalább negyed kiló alma elfogyasztása szinte teljesen eltünteti a tüsszögési rohamokat, valamint jelentősen visszaszorítja az orrban a vizes váladék termelését. Amennyiben az alma nem tartozik kedvenc gyümölcseink közé, hasonló eredményeket érhetünk el a szőlőmag, vagy fenyő koncentrátumokkal.

• Növeljük az Omega-3 zsírsav bevitelét. Együnk rendszeresen halat esősorban lazacot, heringet, makrélát, szardellát vagy szardíniát, illetve használjunk len és dióolajat. Az Omega-3 zsírsav erősíti az immunrendszert, csökkenti a pollenallergia miatt kialakuló gyulladásos tüneteket.

• Együnk minél több E- és C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, főleg citrusféléket és kivit.

Csodát tehet a körömvirág főzet

A pollenallergia egyik kellemetlen velejárója az égő és gyulladt szem. Szerencsére erre a tünetre is van természetes megoldás: borogassuk szemeinket körömvirág főzettel, amelyet mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Tegyünk a körömvirág virágzatából 6-7 grammot egy csészébe, öntsük fel forró vízzel fedjük le és nagyjából 15 percig hagyjuk állni. Mikor lehűlt szűrjük le, majd a főzet segítségével készítsünk gézes pakolást, amely lezárt szemhéjunkra helyezve rövid időn belül enyhíti a gyulladást és az égető érzést!

Jótékony gyógyteák és illóolajok

Amennyiben a pollenallergia száraz, kaparó köhögéssel párosul fogyasszunk naponta többször forró, citrommal ízesített fehérmályva, mezei szil, édesgyökér vagy mezei mályva teát. Bármelyiket választjuk hamarosan érezni fogjuk a főzet jótékony hatását.

A pollenallergia másik gyakori tünete a folyamatos vizes orrfolyás. Tapasztalatok szerint az orrcseppek hosszan tartó alkalmazása egy idő után túlságosan kiszárítja az orr nyálkahártyáját, roncsolja a hajszálereket orrvérzést és sebeket okozva. Éppen ezért jobban járunk az inhalálással – amennyiben nincs speciális eszközünk nyugodtan elővehetjük a régi és jól bevált forró vizes lábosunkat -, amihez bátran használhatjuk a ciprusból, az eukaliptusz és a mentolból kinyert illóolajokat, vagy akár ezek keverékét.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email