Zsírégetés nyáron: kerüljük el a csapdákat

Zsírégetés nyáron: kerüljük el a csapdákat 1

„Idén nyárra lefogyok” – így szól a gyakran hangoztatott fogadalom, ami sajnos nem mindig valósul meg. Hogy a zsírégetés nyáron is sikeres legyen, és gyorsan visszanyerjük az alakunkat, érdemes szakítani néhány közkeletű tévhittel.


A fogyókúra szempontjából a nyár – hasonlóan a tavaszhoz – igazán hálás évszak, hiszen ilyenkor bőségesen rendelkezésre állnak a zsírégetés hatékonyságát javító friss zöldségek és gyümölcsök. Nem mindegy azonban, hogyan sáfárkodunk a lehetőségekkel. A legfontosabb, hogy amikor diétázunk, ne csupán a kalóriákat számolgassuk, mert a fogyókúra nem mateklecke! Amikor drasztikusan csökkentjük a szokásos kalóriabevitelt, szervezetünk „védekező üzemmódba” kapcsol. Ennek eredményeként lassulhat az emésztés, nem működik megfelelően a kalória- és a zsírégetés sem. Bár az ilyen típusú fogyókúrák elején jelentkezhet némi súlycsökkenés, ám ez nem az elégetett zsírnak, hanem elsősorban a szervezet vízveszteségének köszönhető.

Étrend és torna

A klasszikus fogyókrák általában kifejezetten javasolják a „light” élelmiszerek fogyasztását. Figyelni kell azonban arra, hogy ezek a termékek sok esetben számos adalékanyagot – színezéket, aromát, tartósítószert – tartalmaznak, amelyek a helyes emésztés és a hatékony zsírégetés ellenségei. A közhiedelem szerint, a szénhidrátoknak még a látványa is hizlal. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szénhidrátok fontos energiaforrásnak számítanak, táplálják az izmokat és az agyunkat. Akkor járunk el helyesen, ha a szükséges mennyiséget elsősorban friss, lehetőleg nyers zöldségek és gyümölcsök, illetve teljes kiőrlésű gabonából készült termékek segítségével visszük be a szervezetünkbe. Nagyon fontos, hogy a fogyókúra alatt se feledkezzünk el a rendszeres mozgásról: A testedzés – és különösen a kardió edzés – a nyári zsírégetés és a jó emésztés egyik legfontosabb szövetségese, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy a diéta alatt ne veszítsünk izomtömegünkből.

A zsírégetés 5 apró trükkje:

  1. Igyunk hideg vizet: Amennyiben napi nyolc pohár hideg vizet iszunk, 10 kalóriával többet égetünk el, mintha szobahőmérsékletű vizet innánk. Számos kutatás bebizonyította, hogy a hideg víz elősegíti a súlycsökkenést, mivel a bevitelével arányosan csökken a szervezetben a zsírok lerakódása. Egyébként sem árt tudni, hogy amikor a sejtek vízhiányban szenvednek, a feldolgozás helyett, inkább elraktározzák a zsírt.  
  2. A jól megtervezett séta fogyaszt: Több kalóriát égetünk el, ha sétálás közben válogatjuk a gyors és a lassú tempót. Amikor gyorsuló „üzemmódba” kapcsolunk, a szervezet plusz kalóriákat éget el, és könnyebben beindul a zsírégetés.
  3. Fogyasszunk több proteint: Testünk jelentős mennyiségű kalóriát veszít a proteinek emésztése közben, míg a zsírok feldolgozáshoz sokkal kevesebb energiára van szükségünk.
  4. Fűszerezzünk bátran: A fahéj segít a zsírok lebontásában, egy kanálnyi pirospaprika vagy mustár 25 százalékkal javítja a zsírégetés hatékonyságát.
  5. Zsírégetés rágóval: Kutatások szerint a rágózás óránként 11 felesleges kalóriától szabadítja mg a szervezetet.  

Testmozgás hideg vízben

A Zablocki Veterans Administration Medical Center kutatói túlsúlyos pácienseket vizsgálva megállapították, hogy a közepesen intenzív tornagyakorlatok hatékonyabban csökkenthetik a testsúlyt, ha hideg, 17-22 fokos vízben végzik őket. Ennek oka, hogy a páciensek a hideg közeg hatására intenzívebben végezték a gyakorlatokat. További előnye  a módszernek, hogy segít megelőzni az esetleges sérüléseket.

Tudtad?

Zsírégető ételekről itt olvashat, otthon is elvégezhető gyakorlatainkat ezen az oldalon ismerheti meg!

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7068314

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email