Allergia megelőzése probiotikumok segítségével

Allergia megelőzése probiotikumok segítségével 1

Megdöbbentő előrejelzések szerint 20 év múlva a világ lakosságának a fele allergiás lesz. Napjainkban központi kérdéssé vált, hogy a rohamosan növekvő allergiások száma kétségbeejtően gyarapszik. Tényleg elkerülhetetlen az allergia ilyen mértékű elterjedése? A probiotikumok pótlása megoldást jelenthet?


Az allergia kialakulását gyakran civilizációs betegségnek nevezik. Figyeljük meg, az idősebb generáció még nem, de a gyermekek, és közép korosztályú emberek már megjelentek a tünetek. Az allergia nagyszüleink korában még ritka betegségnek számított. A XIX. században szénanáthaként ismert tünetek a lakosság 1-2%-át érintette csak. Szakemberek szerint az allergia rohamos elterjedése az 1870-es évektől indult meg, a fejlődésnek köszönhetően, amely egyben a környezetszennyezés hatására légúti betegségekhez vezetett.

Az allergia körül napjainkban már nagyon sok vizsgálat folyik, kutatva a betegségek okait, hogyan lehetne megelőzni, illetve hatékonyan kezelni. Sajnos még sem a betegek, sem az egészségesek, de még a döntéshozók sem a perspektíváknak megfelelő komolysággal tekintenek az allergia körüli kérdésekre. Az allergia az életminőséget és a  munkaképességet is egyaránt rontja.

Mitől függ az allergia kialakulása?

Az eddigi kutatásokra támaszkodva az öröklődés szerepet játszik a betegség megjelenésében. Abban az esetben, ha a családban diagnosztizált allergiás beteg van, valószínűleg a következő generációban is megjelenik az allergia, mint betegség. Másodkörben a nem örökletes allergiás betegségek a külső környezeti hatásnak köszönhetőek, mint a poratka, penészgomba, közlekedési füst, légszennyezettség, stb. A csecsemők idejük 95%-át zárt térben töltik, abban az esetben, ha magas allergén terhelésnek vannak kitéve,  a későbbiekben nagy mértékben esélyes lesz az allergia előfordulása.

Mit tehetünk az allergia ellen? Segíthetnek a probiotikumok?

Immunrendszerünk feladata a betegségek, a kórokozók, a vírusok és a baktériumok ellen megvédeni bennünket. Az eltúlzott immunreakció következtében hisztaminok szabadulnak fel, amely együtt jár a szem, a torok, a légcső és a bőr gyulladásával. Egyesek egész évben, mások szezonálisan szenvednek allergiás betegségekben. Az allergia kezelésére napjainkban egyre több orvosság áll a rendelkezésre, viszont ezek csak a tüneteket szüntetik meg, az ok nem múlik el.

A probiotikumokról vélhetően már sokan hallottak. Bizony ezek a jótékony baktériumok a szervezetben élnek. Akkor vannak igazán kedvező hatással ránk, ha több bennünk a jó baktérium. Képesek kiszorítani a fertőzéseket, a vírusos megbetegedéseket. Amennyiben csökken a számuk, érdemes valamilyen úton pótolni a hiányt, hiszen ennek köszönhető megannyi betegség kialakulása. Antibiotikumos kúrák alatt igaz a probléma megszűnik, de sérül a bélflóra, ezért javasolt antibiotikum mellé probiotikumot szedni. A legújabb kutatások szerint a probiotikumok megváltoztatják a szervezet immunválaszát a szezonális allergiára. Az erről szóló beszámoló a „Clinical and Experimental Allergy” – című lapban jelent meg.

A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek a bélrendszerben vannak jelen, és segítik az emésztést. A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása kiválthat egyes allergiás megbetegedést. Ezek elkerülése érdekében kifejezetten javasolt a probiotikumok pótlása, tünetmentesség esetén is. Mivel minden ember más és más étkezési szokás szerint él, így azok, akik fogyasztanak tejet, válasszanak probiotikus tejterméket, a vegán étrendet követők természetesen ezt nem tudják alkalmazni. Átfogó és egyszerű megoldást jelenthet egy olyan probiotikumokat tartalmazó készítmény, amely teljes biztonsággal segít pótolni a jótékony baktériumokat. A Natural Swiss terméke, a Probiotix 8 milliárd hasznos élő baktériummal rendelkezik. Kiváló probiotikum pótló termék, szedésével fenntartható az egészséges bélflóra állapota. Sokak számára a probiotikumok pótlása joghurt fogyasztásával történik, viszont ez nem elegendő. Tökéletes megoldást csak a probiotikus készítmények jelenthetnek.

Felhasznált szakirodalom:

http://www.livestrong.com/article/496991-probiotics-side-effects-allergies/

https://bioptimizers.com/probiotics-allergy-relief-whats-connection/

WebMD – probiotic products and allergy

Clinical and Experimental Allergy Magazine

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email