Valóban segítenek az egészséges szokások a fogyásban?

Valóban segítenek az egészséges szokások a fogyásban? 1

Gondolná, hogy akár tizenöt évvel is meghosszabbíthatja az életét, ha az egészségi állapotára megfelelő figyelmet fordít? Az egészséges szokások meghosszabbítják az életet és segítenek a fogyásban.


Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent egy cikk az egészséges életmódról és az egészséges szokásokról, mely a Maastricht-i egyetem tudósainak kutatási eredményeiről számolt be. A szakorvosok szerint a mediterrán diétán élő nők, 15 évvel tovább élnek az átlagnál, az egészségtudatosabb férfiak szintén hosszabb életre számíthatnak, hozzávetőleg 8,5 évvel. A kutatók összegezték a négy legfontosabb egészséges életmód és egészséges szokások faktorait: dohányzás teljes mellőzése, rendszeres fizikai aktivitás, az egészségtudatos táplálkozás és a megfelelő testsúly.

A legfontosabb egészséges szokások betartása:

 • Füstmentes életmód, a dohányzás teljes mellőzése

 • Napi 30 perces fizikai aktivitás

 • Egészséges testsúly megőrzése

 • Leginkább javasolt a mediterrán étrend szerinti táplálkozás

Az étkezési szokások egyénenként eltérőek, viszont minden orvos elismeri, hogy az egészséges táplálkozás főként zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból, halból, egyszeresen telített zsírokból, nagyon kevés hús fogyasztásából, és az alkoholbevitel korlátozásából áll. Amikor a kutató orvosok összehasonlították a legegészségesebben élő nők adatait a legkevésbé egészségesen táplálkozókkal, a szakorvosok arra jutottak, hogy az egészségtelenül táplálkozóknak négyszereződött a halálozási rizikója, a férfiaknál 2,5-szer nagyobb volt az esély a végzetes kimenetelű betegségek kialakulására, ha nem a 4 egészséges szokás szerinti életmódot folytatták.

Mindezeket összegezve, az egészséges szokások segítenek az egészségi állapot hosszútávú megőrzésében. A tudatos táplálékozás pedig az ideális testsúly fenntartásában játszik szerepet, ami természetesen segít a súlyfelesleggel rendelkezőknek a fogyásban. Az egészséges szokások kialakításával sokat tehet az Ön és környezetében élők egészségi állapotának javításában.

Az egészséges szokások gyógyítani is képesek?

Napjainkban már bizonyított tény, hogy az egészséges szokások által nem csak megelőzni, de gyógyítani is lehet a már meglévő betegségeket. Mielőtt azonban bárki meggondolatlanul belevágna az egészséges szokások kialakításába, fontos lenne tájékozódni az étkezési szokások hátteréről, amely az egészségtudatos Kína-tanulmány című könyvben igen részletesen összegezve lett, T. Colin Campbell professzor táplálkozási kutató orvos közel 60 évnyi munkája által.

Az egészséges szokások kialakítása elhatározás és akarat kérdése. A mérleg egyik oldala az egészség a másik oldala a betegség. Ön dönt, hogy melyiket válassza. A táplálkozással sokat tehet a jobb, a szebb és a minőségesebb élet érdekében. Amennyiben most azt mondja magában „ fiatal vagyok, nekem semmi bajom, bármit ehetek, én sosem vagyok beteg”  – Ön téved. A betegségek kialakulásában az étkezés igen nagy szerepet játszik. A vegán étrend egy útmutató, amely felhívja az emberek figyelmét a táplálkozás körüli kérdésekre. Az egészséges szokások tulajdonképp doppingszerek, hiszen amint az életünk részéve válnak, függőségi viszonyba kerülünk.

A mai világ már elismeri, hogy az emberi szervezet nem tejivásra lett kódolva. A tejtermékek fogyasztásának megvonásával olyan betegségek előzhetőek meg, mint a mellrák, a prosztatarák, különféle emésztési problémák következtében kialakuló vastagbélrák, különféle daganatos megbetegedések, a lista pedig végtelen. Az erről szóló érveket a Kína-tanulmány című könyvben megtalálja.

Forrás, szakfordítás:

The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study http://circ.ahajournals.org/content/132/21/1990.full

Healthy Habits http://blog.myfitnesspal.com/healthy-habits-actually-making-gain-weight/

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email