Hogyan lettem egészségtudatos? | Kína-tanulmány

Hogyan lettem egészségtudatos? | Kína-tanulmány 1

Életmód bloggerként a legfontosabb átadnom az életmódváltás fontosságának „üzenetét”, ne akkor lépjünk, amikor már ég a ház. Miért lettem elhivatott? A hitelességem egyben a védjegyem, megannyi betegségből felállva az életmódváltásnak köszönhetően lettem egészséges, tünetmentes. Minden fejben dől el! Tudtam, hogy a betegségeim kizárólag én tudom kezelni, tudatossággal. Sok-sok hónapon keresztül olvastam, keresgéltem, kutattam az egészséges táplálkozáshoz vezető utat. Jelen voltam különféle egészségtudatos előadásokon, ahol egyre több információ birtokában haladtam a megvilágosodás felé.


Ok-okozat, tanító-tanuló. Kik gyakoroltak hatást rám?

Az egészségtudatos életmódra való váltásom első lépcsője a gondolkodásom módjának megváltoztatásával járt. Hajlamos voltam a mindennapjaim teljes negativizmusban élni. Ezen sokat dolgozva, a rossz szokásaim jó szokásokká alakítva értem el, hogy a negatív gondolkodásmódom helyére pozitivizmus lépjen. Miután állandósult jelen életszemlélet, változtattam az étkezési szokásaimon. Rostban gazdag ételek bevitele, cukor elhagyása, hús bevitel minimalizálása, tejtermékek csökkentése, ezzel egyidejűleg a tehéntej teljes mértékben növényi eredetű termékekre cserélődött. Ez volt a kezdet. Az első mérföldkő a Natural Swiss megjelenése volt. Általuk eszméltem fel a méregtelenítés jelentőségére, a belsőnk tisztaságára. Elkezdtem egy tisztító kúrát alkalmazni, mely 100%-ban növényi eredetű. Hatására az évek alatt felgyülemlett méreg és salakanyagok szépen eltűntek a szervezetemből. Energikusabb lettem, mely akkora löketet adott, hogy eldöntöttem, a Natural Swiss méregtelenítés követe leszek, hiszen céljuk egybecseng az enyémmel, „életmódváltással az emberiségért”.

Néhány hónapja már a tisztulás útján voltam, mindennapjaim pedig egészségtudatosan éltem. Facebookon megosztottam egy post-ot, melyben nyíltan vállaltam, „nem minden csillog, ami fénylik”. Sokan modellként ismertek, gondolván az én életem tökéletes, irigyeltek, – nekem milyen könnyű lehetett minden-, főként tökéletes testben élni. Tévedés! Gerincmerevítőből modell karrier, melyről már korábban írtam. (itt olvashatsz erről). Dr. Schweig György – csodaszív, segítőkész, magasan kvalifikált értelmiségi, étkezési szokásait tekintve pedig vegán– , jelen facebook megosztásomra reagálva felvette velem a kapcsolatot. Kijelenthetem, itt szembesültem először a veganizmus alapjaival. Megannyi cikket, információt, személyes tanácsot osztott meg velem. Becsültem benne a tisztesség és udvariasság érezhető jelenlétét. Terelt, sosem nyomott az étkezési szokások útján. Mondhatjuk, hagyta, hogy magam járjam a felfedezés útját.

Hónapok óta kutattam az egészséges táplálkozáshoz vezető utat. Számtalan könyvet tanulmányozva jutottam el T.Colin Campbell PHD. professzor könyvéhez, a Kína tanulmányhoz. Olvasgatván eldöntöttem, szeretném az embereknek átadni mindazt, amit a könyvben látok.

Életmódváltással az emberiségért

T.Colin Campbell PHD professzor néhány nappal ezelőtt előadást tartott Budapesten, amelyen volt szerencsém jelen lenni. Néhány szót váltottam a professzor úrral, mely akkora hatást gyakorolt rám, amit soha nem fogok elfelejteni. Döbbentem láttam, megannyi híres sportoló, edző, dietetikus, egészséges életet prédikáló egyének közül egyetlen egy sem volt jelen az előadáson, de én igen. Azt sem mondhatnám, hogy az angol nyelv, melyen az előadás zajlott, problémát jelenthetett volna egyeseknek, hiszen aki igényelte, az kapott magyar fordítást. A kérdésem talán jogos. Miért prédikálnak és mutatnak utat olyanok, akik a világ legjobban elismert tudósának, kutató orvosának előadásán nem vesznek rész? Azt gondolom, hogy a veganizmus, melyet a Kína-tanulmány oktat, első sorban az egészséges táplálkozásról szól, tehát ebből az következik, hogy mindazok, akik érdekeltek az egészségtudatos táplálkozás elsajátításában, illetve oktatásában, jelen kellett volna, hogy legyenek T.Colin Campbell PHD előadásán. Én ott voltam.

Célom, hogy folyamatos képzések mellett, – előadások, könyvek, tanfolyamok, tapasztalatok – átadjam a megszerzett tudást. Az életmódváltás az emberiségért életem fő célja lett. Segíteni szeretnék, terelni, és semmiképp sem utasítani embertársaim sorsát. Nem mondhatom meg, hogy ki milyen étkezési szokások szerint éljen, de utat mutathatok, amelyből leszűrve a konzekvenciát, könnyebb terelődni az úton.

T.Colin Campbell PHD – Kína tanulmány

Az előadáson elhangzottakat kiemelve az alábbi konklúziót szűrtem le:

  • Igyekezzünk minden élelmiszert úgy fogyasztani, ahogyan a természetben van.
  • A vitamin-kiegészítők nem garantálják a jó egészséget, de hátrányukra nem válnak.
  • A növényi ételekben megtalálható alkotóelemek, mint fehérje, szénhidrát, zsiradék, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, bizonyítottan jobb minőségben vannak jelen, mint az állati eredetű táplálékokban.
  • Az örökletes problémák kutatásokkal bizonyítva kizárólag az állati fehérje fogyasztása mellett okoznak problémát. A növényi táplálkozás, mint étkezési szokás, nagymértékben képes a toxikus vegyszerek hatását ellensúlyozni, javítani, de nem 100%-ban, ez azért kiemelendő.
  • A hús, a zsír leterheli a máj működését, így jelen szerv nem tud jól méregteleníteni.
  • A vegetáriánus táplálkozás megállíthatja vagy akár visszafordíthatja a rákbetegséget a későbbi stádiumban is.

A Kína tanulmány könyvben és az előadáson az alábbi mondat hangzott el: „Amennyiben a szervezetünkből kiiktatjuk az állati fehérjét, vegetáriánus étrendre térünk, lényeges csökkenést érhetünk el az enzimaktivitásban. A növényi fehérje fogyasztásával a kezdet kezdetén óriási előnnyel rendelkezünk, így a szervezetbe bekerülő toxin nem lesz képes beindítani a sérült sejtek nagymértékű osztódását. Ebből következik, hogy az állatifehérje-bevitel csökkentése visszaszorítja a rákos sejtburjánzást” – idézve T. Colin Campbell PHD. kutató orvos szavait.

Mindenevő vs vegetáriánus vs vegán

Mindenevő az, aki állati is növényi eredetű táplálékokkal étkezik. Vegetáriánus alatt olyan embert értünk, aki nem eszik húst. Vegánnak hívjuk azt, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, tehát tojást és tejterméket sem fogyaszt. (A hal természetesen a húsfélék közé tartozik, egy vegán halat sem eszik soha) . A Kína-tanulmány könyv elolvasása alatt az étkezési szokásaimat tekintve nem tudnám egyik csoportba sem sorolni magam, de azt állíthatom, egészségtudatos táplálkozó voltam/vagyok. Rostokban igen gazdag, emellett 90%ban növények és zöldségek fogyasztásából állt/áll az étkezésem. A húst nálam az elmúlt időszakomat tekintve heti 1 alkalommal jelentett húst (halat ide sorolva). Azt gondolom, sok egyénnel ellentétben jelen táplálkozási szokás fényévekkel jobb, egészségesebb, mint a nem tudatos táplálkozóké. T. Colin Campbell PHD. budapesti előadása óta, amely egy hete történt, igen sokat változott az étkezési szokásokkal kapcsolatos életszemléletem. Elkezdtem a veganizmus étkezést gyakorolni. Itt kihangsúlyoznám, elsajátítani, ami azt jelenti jelen pillanatban még a tanulás útján vagyok, és örömömre szolgál, hogy megannyi vegán táplálkozó segít a tanulás útján.

Egészség extrákkal – probiotikumok

A probiotikumok, olyan jótékony, kifejezetten az emésztésért és a bélflóra egyensúlyáért felelős hasznos baktériumok, amelyek elengedhetetlenek, ha egészségre vágyunk. Szerencsére a probiotikumok segítségével ezt pótolhatom. Kedvenem a Probiotix kapszula, mely 100%-ban növényi eredetű. A tudatos  táplálkozásom mellett kifejezetten azért használom a Natural Swiss probiotikus készítményt, mert segíti az immunrendszerem erősíteni. Mindemellett hozzájárul többek között egyes enzimek, valamint a B- és K-vitamin termelődéséhez is. Természetesen számtalan probiotikus baktériumokat tartalmazó táplálék létezik. Nálam közkedvelt a káposzta és a hüvelyes félék.

Megdöbbentő felismerésekkel a táplálkozás, az egészség, az egészséges testsúly megőrzésével kapcsolatban, szeretném életmód blogom felépíteni, tovább vinni.

Szakirodalom forrás a Kína-tanulmányhoz: T.Colin Campbell PHD. könyve, személyes jelenlétem az előadásán

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email