Gasztro és wellness túra, Makó a hagymaváros

Gasztro és wellness túra

Szombat reggel kinézve az ablakon nem láttam felfedezni arcomon a nap ragyogását, így laptopom a kezembe véve elkezdtem keresgélni olyan kis városokat, ahol a kultúra a gasztronómia és a wellness együttesen megtalálható. Így esett a választásom Makóra, melyről bátran állíthatom, a hagymaváros kiérdemli az életmódváltás makói módra címet.


Makó. Kinek mi jut erről az eszébe?

A hagyma otthona, nekem ez volt az első gondolatom. Az internetet böngészve felfedeztem Imre bácsi (Makovecz Imre, született: Budapest,1935.november.20. – Elhunyt:  Budapest, 2011.szeptember.27. Imre bácsi Kossuth-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője.) által tervezett építményt, a Hagymatikumot. A fotókat nézegetve igen érdekesnek találtam a művészi alkotást, így eldöntöttem személyesen is megtekintem a remekművet. Makóra érkezve egy tiszta, csendes, rendezett világba csöppentem. Első utam a fürdőhöz vezetett. Parkolás után a kis parkban sétálva egy táblára lettem figyelmes, melyen a következő felirat volt: „Cukor, glutén és laktózmentes fagylaltok a Kuglerben”. A cukrászda kicsiny de annál barátságosabb, kedves helyiek, akik azonnal szóba elegyedtek velem. Életmódváltás trainerként feltettem szokásos kérdéseim, hiszen megannyi kávézóban, cukrászdában járok, de mindig szomorúan tapasztalom, hogy cukor, laktóz és gluténmentes édesség szinte nem igazán létezik, pedig mennyire fontos lenne mindezekre kellő figyelmet szentelni. Vanília és eper fagyit kértem, a hölgy, aki kiszolgált kedvesen mosolygott rám, majd amikor kezembe adta a tölcsért, akkor szembesültem a ténnyel, ő Sipos Ildikó, a Kugler szaküzlet tulajdonosa. Kedvessége határtalan, mesélt a fagylaltok készítéséről. Nálam már ekkor Makó a szívembe zárta magát. Egy kis város, ahol üzemel egy tudatos gondolkodással és szemlélettel rendelkező cukrászda.

Az életmódváltás a tudatos emberek fejében mély gyökeret verő életforma. A változás maga a döntés. A döntés pedig kellő kitartást igényel.

A hagymatikum, mely egy csodás művészi alkotás, első körben a hagyma virágzásának látványát tükrözte vissza. Finom ívek, boltozatok. A fa kecses elemeinek kiemelése igen domináló a fehér falak között. Árát tekintve azt gondolom mindenki számára megfizethető. Az éttermi étkeztetés szintén árban megfelelő, nekem, a tudatosan egészséges táplálkozónak a választék nem volt túl széleskörű, de tudtam mit enni. A medencék valódi gyógyvízzel vannak feltöltve, mindenféle keverés nélkül, egyedül a hűtést kell megoldaniuk, hiszen közel 60C fok lenne a gyógyvíz, ha nem hűtenék.

Talán nem meglepő, hogy a méregtelenítés számomra milyen fontos szerepet tölt be az életemben. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a méregtelenítés elengedhetetlen az egészségünk megőrzésében. Az évi két méregtelenítő kúra elvégzése mindenkinek ajánlott, hiszen a lerakódott méreganyagok maguktól nem képesek kiürülni szervezetünkből. A méregtelenítő kúra sikeressége csak rajtunk áll. Javasolni szoktam a Clean Inside kúrát, mely teljes mértékben fájdalommentes, emellett nem kell aggódni semmilyen kellemetlen mellékhatástól sem. Nem okoz hasmenést, illetve a kúra ideje alatt fogyókúrázni sem kell.

A makói életmódváltás. Miért méregtelenít a szauna?

A hagymatikumban több szauna is található, beltéri és kültéri egyaránt. Amit szeretnék kiemelni az első körben a figyelmesség. A szaunázás tematikája, hogy a hirtelen felhevült testet azonnal lehűtsük, így segíthetjük szervezetünket erősebbé és teherbíróbbá tenni.

A különféle szívbetegségekkel rendelkező embereknek (mint például én, aki supraventricularis tachycardia-val él együtt) igen fontos a rendszeres méregtelenítés elvégzése, melynek egyik módszere a szaunázás, mely nem csak a testet, de a lelket is megújítja, felfrissíti. A méregtelenítés egyik eszköze, kiváló stresszoldó és bizonyos esetekben különleges társasági élmény is, amelyre élő példa a makói hagymatikum. A szauna szeánsz alatt kellemes zenét hallgattunk, majd a program végeztével egy pohár hűsítőt szolgáltak fel. Sajnos itt még vannak hiányosságok, hiszen a hideg víz mellett megjelent a cukros üdítőital, mely köztudott, hogy az egészségre igen ártalmas. Javaslom a tiszta víz vagy herbál tea fogyasztását, cukormentesen.

Mikor esedékes egy méregtelenítő kúra elvégzése?

Az alábbi tüneteket tapasztava eljött a méregtelenítés ideje.

·         Élősködők és paraziták

·         Divertikulózis

·         Vastagbél problémák

·         Elégtelen emésztés

·         Rossz szájíz és erős szagú széklet

·         Visszatérő fejfájások

·         Szebb bőr és haj, pattanások

·         Egészséges étrend a beleknek

·         Bélmosás

·         Szorulás

·         Krónikus fáradtság

·         Bélgáz és puffadás

·         Súlyfelesleg

·         Emésztési zavarok

·         Krónikus székrekedés

·         IBS – Irritábilis Bélszindróma

·         Candida

·         Lapos has

·         Rostok/Psyillium

·         Fogyás

·         Hasfájás

Összegezve a hétvégi gasztro-wellness túrám, Makó kiváló hely lehet pihenésre, kikapcsolódásra, méregtelenítésre, ahol még a fagylalt is egészséges.

Cikket írta: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Facebook közszereplői oldal: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email