Herbalife MLM hálózatépítés, $200 millió dollár a büntetés

Herbalife MLM hálózatépítés

A Herbalife cégnév alatt étrendkiegészítő termékeket forgalmazó cég, megállapodásra jutott az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (US Federal Trade Commission, (FTC), hogy elkerülje a piramisjáték gyanúját. A Herbalife MLM hálózatépítés nagymestere a megállapodás szerint $200 m (£150m) fordít arra, hogy rendezze a céget ért vádakat. A bizottság vizsgálata arra irányult, hogy a Herbalife szándékosan vezette-e félre vásárlóit a továbbértékesítésben rejlő lehetőségekről. A Herbaife köztüdottan MLM hálózatépítéssel vált ismertté, amely végül a vesztüket okozta. 


A Herbalife nem vitatja, bejelentette, fizetni fog! A kiszabott büntetés $ 200 millió dollár. 

Az aktivista befektető, Bill Ackman megfontoltan a Herbalife ellen fogadott. Bizony volt idő, amikor a Herbalife MLM hálózatépítés részvényei 18 % -ra is felugrottak. Mr Ackman számos nyilvános interjúban kijelentette, hogy a Herbalife egy kifejezetten „rossz” cég, ugyanis hierarchikus szerkezete az új eladók behozatalára épült, nem pedig a termékek eladására. 

Átszervezési kompenzáció

A Herbalife MLM hálózatépítés olyan eladási metódussal dolgozott, ahol a termékek az értékesítők által megvásárlásra kerültek, majd általuk jutottak el az ügyfelekhez. Ez az egyenes eladási metódus. A rendszerben dolgozó értékesítőknek új eladókat kellett behozniuk. A kiegyezés arra szólítja fel a Herbalife-ot, hogy újra építse fel a szétosztási rendszerét. A határozat továbbá kimondja, hogy a Herbalife-nak az eladásokat kell jutalmaznia, nem az új értékesítők behozatalát. A nyomozók szerint az értékesítőknek csak kis hányada keresett annyi pénzt, amennyit ígértek. Magyarul át lettek verve.

A US Federal Trade Commission  (FTC) felkérte a Herbalife-ot, hogy kezdjen el legálisan működni, az értékesítő pozíció által reálisan megkereshető pénzösszeget csak a realitásnak megfelelően határozhatják meg. Ugyanis a Herbalife marketing hirdetései szerint az értékesítők 1000-1500 dollárt kereshetnek részmunkaidőben. Ezzel a marketing fogással nem hogy nyertek, csak vesztettek az értékesítők. 

A Herbalife pénteki kijelentése szerint felfrissítik a belső vezetési rendszert, amely lehetőséget nyújt a befektetőknek a Herbalife egy részét birtokolni. Így Mr Icahn csak 35%-ban tulajdonosa a cégnek. Egy nyilvános kijelentésében Mr Icahn nyilvánosan dicsérte a Herbalife MLM hálózatépítés vezetőségét,   a nyomozásban való pozitív részvétel miatt, ugyanakkor azt is mondta, hogy a cégnek előre kell tudnianézni, és meg kell nyernie más versenytársakat. 

A Herbalife kiegyezett az US Federal Trade Commission-nel. Fizetniük kell! Itt az ideje egy széles skálájú stratégia lehetőséget újra gondolni, például lehetséges versenytársakat beolvasztani a cégbe, ugyanakkor más stratégiai tranzakciókat is megfontolnak majd. Mr Icahn támogatása nézeteltéréshez vezetett Mr Ackman nézeteivel szemben, aki arra ösztökélte a  befektetőket, hogy  vegyenek részvényeket, majd gyorsan eladva alacsonyabb áron vegyék vissza a visszatérítési idő előtt. Igen ám, de ez átverés volt. Mr Icahn és Mr Ackman egy nyilvános interjúban „nyávogónak” és „sírósnak” nevezte egymást.  

Forrás és szakfordítás:

http://www.bbc.com/news/business-36809702

A cikket fordította: Ács H. Beatrix https://www.facebook.com/acs.hajnalkabeatrix/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email