Káros WC papír: ne használj színeset!

Káros WC papír: ne használj színeset! 1

A Rodale’s Organic Life környezettudatos élettel és életmóddal foglalkozó magazin egy nemrég megjelent cikke szerint a káros wc papír a színezés miatt veszélyes. A wc papír kiválasztása mindenkinél más szempont alapján történik, vannak, akik az olcsóbbat választják, míg mások puhábbat vagy illatosabbat, netán vegyszermenteset.


Jobb óvakodni az olyan káros wc-papír termékektől, amelyek a csomagolás szerint extra erős típusúak, valamely wc-papír erősebbé és ellenállóbbá tételéhez formaldehidet alkalmaznak, amely felelős lehet a szeméremtest krónikus irritációjáért. Karcinogén, azaz rákkeltő anyag. A Rodale’s Organic Life környezettudatos magazin továbbá problémásnak tartja azokat a wc-papír termékeket is, amelyek BpA-t ( biszfenol A )  tartalmazhatnak. Ez a világ egyik legnagyobb mértékben gyártott kemikáliája, annak ellenére is felhasználják, hogy számtalan kutatás világított rá egy súlyos problémára, miszerint ez az anyag felelős lehet az endokrin rendszer zavaráért, továbbá a hormonzavarokért és bizonyos rákos betegségek kialakulásáért.  

Színes és illatos, de miért káros?

A kutatók szerint célszerű kerülni minden olyan terméket, amelyek gyártásához különféle mesterséges festékanyagokat használnak, a környezettudatos magazin szerint érdemes vigyázni az illatosított, valamint a krémekkel átitatott termékekkel is, hiszen ezek a krémek gyakran tartalmaznak  kőolajszármazékokat, amelyek kellemetlen hatással lehetnek az érzékeny bőrre, irritálva a bőrt, égő érzést és viszketést válthatnak ki. A káros wc-papír mellőzésével nem csak az allergiás reakciókat kerülhetjük el, hanem első sorban a rákkeltő adalékanyagok szervezetbe való jutását is. Továbbá érdemes figyelni a fehérítésre is, ugyanis a káros wc-papírok vakító fehérségét a klór felhasználásával érik el. Már azzal sokat tehet az egészsége érdekében, ha vásárláskor a csomagolás alapos átolvasása mellett környezetbarát és vegyszermentes wc-papírt választ.

Az egészségre ártalmas termékek közül a káros wc-papír csak egy a sok közül. Sajnos a mai modern világnak köszönhetően az emberek többsége nem is sejti mit használ, és mennyi betegség írható az adalékanyagok számlájára.

Forrás:

http://www.lahealthyliving.com/health/why-your-white-toilet-paper-is-toxic/v

http://www.rodalesorganiclife.com/home/the-hidden-dangers-lurking-in-your-toilet-paper

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email