Egészséges desszert, mert bűnözni tudni kell kockázatmentesen

Egészséges desszert

Kezdjük az alapoknál. A kókuszgolyó egyik összetevője a keksz, mely lisztből készül. Tudtátok, hogy létezik hagyományos és teljes kiörlésű lisztből készült keksz?


A teljes kiőrlésű gabonafélék kimagasló szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A gabonaételek, a rostok, fehérjék, szénhidrátok fő forrásai alapvető összetevői a tudatos és egészséges étrendnek. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy gabonákat leggyakrabban finomított fehér búzaliszt és az ebből készült sütemények, pékáruk, valamint a cukrozott müzlik és tészták formájában fogyasztja a társadalom, ami a teljes értékű táplálkozás tekintetében nem éppen a legkielégítőbb.

Jogos a kérdés. MI a különbség a finomított, a fehér és a teljes kiőrlésű gabonák között?

A finomított liszt az a termék, mely szinte minden olyan házi asszony konyhájában megtalálható, akik még nem fektetnek kellő hangsúlyt a tudatos és egészséges táplálkozásra. Emellett ebben a formában tartható el a leghosszabb ideig a liszt. Hogyan készül? A feldolgozás során apróra, finomra őrlik a gabonaszemeket. Sajnos ennek vannak következményei. Elvész a gabonában található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, egyszóval a tápanyagok nagy része. A fehér liszt tulajdonképpen csak a feldolgozás mértékében különbözik a finom liszttől, hiszen nem őrlik olyan finomra. A két liszt felhasználása és eltarthatósága megegyező.

Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt?

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásványianyag- és tápanyagtartalmát, amely elengedhetetlen az egészséges táplálkozásban. Egyetlen hátránya, hogy a korpának és a csírának köszönhetően hamar elkezd avasodni, ezért tárolása jóval rövidebb ideig oldható meg.

Egészséges kókuszgolyó, na de hogyan lehet ez? Íme egy egészséges desszert, amely könnyen elkészíthető és finom is.

Hozzávalók:

– 1/2 kg teljes kiőrlésű cukrozatlan (jómagam keksz formájában veszem meg, majd zacskóba öntöm és klopfolóval apróra zúzom, amíg őrleményt nem kapok.)

– 1 dl kókusztej

– cukrozatlan kakaó

– cukrozatlan meggy

– bio kókuszreszelék (adalékmentes)

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű kekszet törjük össze, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a tejet és a magozott meggyet, majd 2 kanál cukrozatlan kakaót. Formáljunk golyókat, forgassuk meg kókuszreszelékben. Hűtőben, fél órát pihentessük, majd fogyasszuk egészséggel.

Cikket írta: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Facebook közszereplői oldal: Ács Beatrix életmódváltás trainer

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email