Valóban rossz a magas sarkú cipő? Mozgásszervi betegséghez vezet.

Valóban rossz a magas sarkú cipő? Mozgásszervi betegséghez vezet. 1

Az emberi szervezet egy olyan csodálatos mestermunka, amely ösztönösen tudja, mi a jó számára. Így van ez a mozgásszerv működésével is. Az egészséges gyermek és felnőtt lábfejében a lábtő-, lábtőközépcsontok, ízületek boltív formájúak, mely terhelés hatására rugóként funkcionál.


A vádlik, a térdek, a combok inai, a szalagok, az izmok függesztő-emelő feladatokat látnak el. Ettől lesz a járás rugalmas, ami a gerinc mechanizmusát rugalmassá teszi. Normális működés esetén az ízületek nem deformálódnak, mezítláb járva a természetes masszázsnak köszönhetően javul a vérkeringés. Gondolná, hogy a lakosság közel 70%-a mozgásszervi beteg? Valóban a magas sarkú cipők jelentik a legnagyobb problémát?

  • A vastagtalpú cipők használatával megszűnik a talaj egyenetlenségének érzékelése, a tapogatóreflex itt már szükségtelenné válik. Ennek legnagyobb egészségügyi hátránya, hogy a lábfej boltíve nem fejlődik normálisan, ami idővel mozgásszervi betegséghez vezet. A baj abban rejlik, hogy a könnyebbségnek vélt rugalmasság becsapó. A talp és a lábfej a szervezet hőszabályozási rendszerének igen fontos része. Cipőbe zárva megszűnik a hűtés lehetősége, így nyáron mindenképp vegyük le a lábbeliket. Szellőztetni nagyon is fontos a lábakat, a lábgombásodás elkerülése érdekében. Ha izzad a talp, a lábfej, ez mindenképp lábgombásodáshoz vezet.
  • A magas sarkú cipők okozta mozgásszervi betegségek listája igen hosszas, lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütykök, kalapácsujjak, térdfájás, fejfájás, hátfájás, gerinc problémák, mint sérv, ferdülés kialakulása. Viselése rettentően terheli a gerincet, amennyiben a talpak ízületei nem működnek megfelelően, a test többi részére irányul a terhelés, miközben a nyaki izmok megmerevednek, és krónikus fejfájáshoz vezetnek.

Mozgásszervi betegségek megelőzése

  • Csak is akkor hordjon magas sarkú cipőt, ha szükséges. Tartogassa különleges alkalmakra, a mindennapokban mindenképp kerülje a viselésüket!
  • Ne hordjon olyan cipőket, amelyek hátrész nélküliek, mert ez a mozgásforma a lábujjak begörbítését idézik elő.
  • Cipőt vásárolni mindig a délutáni órákban érdemes, ugyanis a mozgás hatására a lábak megdagadnak, így biztosan a lehető legkényelmesebb cipőt tudja kiválasztani.
  • Váltakozva viseljen magas sarkú cipőt és lapos talpút!
  • Étkezzen egészségesen és tudatosan, hogy a lábak erei és szövetei normálisan funkcionáljanak! A túlsúly extra teher a lábaknak, ami mozgásszervi betegséghez vezet.

Magas sarkú cipők okozta fájdalmak

A sarok megemelésének hatására az Achilles-ín megrövidül, lapos talpú cipőre váltás esetén igen fájdalmas az ín kinyújtása. A magas sarkú cipők sajnos megemelik a sarkat, ezért a gerinc gravitációs központja eltolódik. Ennek következménye, hogy a gerinc alsó szakasza meghajlik, a nyaki szakasz megfeszül, ami az idegek becsípődésével párosul. Az idegbecsípődés pedig súlyos, krónikus fejfájásokat okozhat. A szűk cipők viselése a bütykök kialakulásához vezetnek. A mozgásszervi betegségek kialakulásáért nagyon sok esetben a cipők és mi, viselőik vagyunk a felelősek.  Bővebb információért keresse fel Dr. Surve weboldalát, aki a „the University of North Texas Health Science Center Texas College of Osteopathic Medicine„ professzora.

Forrás:

http://www.osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/womens-health/Pages/high-heels.aspx

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email