Sikertörténetek amputáció után művégtaggal

Amputáció után művégtaggal

Van élet amputáció után is. Mégpedig teljes élet, sőt, néha teljesebb, legalábbis ez derül ki azokból a sikertörténetekből, amiket a következőkben szeretnénk bemutatni. Bár baleset vagy betegség következtében elveszíteni egy testrészt óriási trauma, lehet művégtaggal, protézissel is tovább élni.


Hastáncos művégtaggal

Egy motorbaleset miatt a háromgyermekes Tracy Jones térdtől elveszítette bal lábát, ami azért volt számára tragikus, mert azelőtt hivatásos hastáncosként és táncoktatóként tevékenykedett. Egy speciális, közel 3 és fél millió forint értékű szilikon combprotézist kapott a baleset után, melynek belsejét a paralimpiai futók műlábához hasonlóan alakították ki. Rengeteget gyakorolt, de mára Tracy újra oktat és fellép. A hosszú hastáncruha eltakarja a lábait, és aki nem tudja, meg se mondaná, hogy a nő művégtaggal lép színpadra. Tracy ráadásul azt mondja, hogy a baleset után a táncnak köszönhetően tért vissza az egyensúlyérzéke és az ereje.

Művégtaggal a kifutón

A New Yorki Fashion Week legnagyobb szenzációja volt néhány éve Karen Crespo, aki történelmet írt azzal, hogy amputáltként lépett a kifutóra, nem egy, hanem egyenesen 4 művégtaggal. A korábban ápolónőként dolgozó Karen bakteriális eredetű agyvelőgyulladás szövődményeként vesztette el nemcsak kezeit, lábait, de orrát és felső ajkát is. (Utóbbit plasztikai sebészek korrigálták bőrátültetéssel.) Ma 180 ezer dollár értékű high-tech műlábbal és műkézzel éli az életét, és amputált betegeknek segíti a visszailleszkedését az életbe.

Művégtaggal átevezni az óceánt

Két hónap alatt evezte át az Atlanti-óceánt a 49 éves brit Lee Spencer, aki ezzel hatalmas rekordot döntött, hiszen 36 nappal gyorsabban megtette a portugáliai Portimao és a dél-amerikai Francia-Guyana közti 5600 km-es távot, mint bárki eddig. Spencer ráadásul úgy csinálta meg mindezt, hogy korábban elvesztette az egyik lábát. A veterán tengerészgyalogos háromszor is megjárta Afganisztánt, ahonnét mindannyiszor épségben hazatért; jobb lábát, amelyet művégtaggal pótoltak, egy közlekedési balesetben veszítette el még 2014-ben.

Művégtaggal a levegőben

Jessica Cox a világ első kezek nélkül élő pilótája, aki 1983-ban egy születési rendellenesség következtében karok nélkül született. A szülei mindent megtettek azért, hogy normális életét éljen, Jessica megtanult egyedül étkezni, felöltözni, emellett rendes iskolákba járt, ahol az írást is elsajátította. Egészen kiskora óta félt a repüléstől, annyira, hogy még a hintákra sem mert felülni. De eldöntötte, hogy leküzdi a félelmét és 2008-ban szerezte meg pilótaengedélyét, és Guiness Világrekord kitüntetést kapott az elképesztő teljesítményéért.

Művégtaggal a címlapok sztárja

A gyönyörű Paola Antonini 19 évesen egy autóbaleset következtében elvesztette a bal lábát. Nem adta fel, úgy döntött, modell lesz, és a művégtagjával együtt fogják fotózni. Mára 600 ezernél több követője van az Instagramon, és senki nem lepődik meg, ha a legfelkapottabb kifutókon látja a gyönyörű brazil modellt, akinek egyik névjegye, hogy rengeteget mosolyog.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email