Vegán életmóddal leküzdhető a depresszió

Vegán életmóddal leküzdhető a depresszió 1

A depresszió napjainkban népbetegséggé nőtte ki magát, de minden jel arra mutat, hogy a vegán életmód átsegíthet a rossz időszakon.


Megannyi portálon olvashattunk, hogy a veganizmus mennyire egészséges. A növényi alapú táplálkozás, amelyről T. Colin Campbell PHD. professzor a Kína-tanulmány című könyvében részletesen ír, számtalan kutatási eredménnyel a háta mögött bebizonyította, hogy a vegán életmód átsegíthet a depresszión. Mindemellett a klinikai depresszión is segít. Néhány napos vegán étrend után már tapasztalható a jótékony hatás.

Orvosi magyarázatra hivatkozva, a depresszió igen szorosan kapcsolódik olyan fizikai betegségekhez, mint például a testben található gyulladások, vagy az alacsony szerotoninszint.

A szerotoninnal kapcsolatos információk meglehetősen hiányosak, de úgy vélik a szakemberek, hogy rendkívül fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában egyaránt. Az alacsony szerotonin-szint közrejátszik a depresszió, a migrén, a fülzúgás, a fibromyalgia, a bipoláris zavar, illetve az idegi zavarok kialakulásában. A növényi táplálkozás, azaz vegán életmód csökkenti a gyulladásokat, megvédi a sejteket, és a magas B-vitamin-tartalmú ételek növelik az agy szerotoninszintjét.

A vegán életmód hazánkban még nem annyira elterjedt, mint Európa más országaiban, de egyre több portálon olvashatóak a vegán táplálkozás jótékony hatásairól szóló sikertörténetek. A vegán életmód egy olyan életforma, amely első hallásra lehetetlen és elképzelhetetlen küldetésnek tűnik. Valóban sok lemondással és változással jár, így azok, akik jelenleg ”gyerekcipő”-ben járnak a veganizmus fogalmát illetően, azoknak bevezető olvasmánynak T. Colin Campbell PHD. – Kína-tanulmány könyvét ajánlom.

Mit együnk, ha depressziósak vagyunk?

Áfonya

Az áfonya magas antioxidánsban, az köztudott, hogy ha vérben magas számban vannak jelen, akkor csökkentik a mellrák kialakulását. Fogyasztásával emelhető az agy dopaminszintje, ezzel pedig elővarázsolható a boldogság.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz fenil-etil-amint, ami hétköznapi nyelven „örömhormonná” alakul a testedben.

Tökmag

A triptofántartalma felpörgeti a szerotonin nevű hormon termelését az agyban.

Milyen tünetekkel párosul a depresszió?

Sokan bizony nem is sejtik, hogy depresszióban szenvednek. Vannak olyan egyének, akiknél a depresszió nem okoz rosszkedvet.

Az indokolatlan fájdalmak, amelyek mögött nincs biológiai magyarázat, a tünetek néha itt, néha ott jelentkeznek, elképzelhető, hogy depresszió húzódik meg a háttérben. Az indulatosság, a gyakori kirohanások, a negatív gondolatok, vagy gyanakvások okozója minden bizonnyal a depressziónak tudható be. A mértéktelen alkoholfogyasztás, az érzéketlenség és az empátia hiánya szintén ennek köszönhető.

Méregtelenítés a depresszió ellen

Mint azt tudjuk, a depresszió megannyi tünet formájában jelentkezhet. A jó hír az, hogy van megoldás. regteleníthetünk gyümölcsökkel, ebben segítségünkre lesz a friss szezonális eper, a meggy és a cseresznye. Előnye, hogy a gyümölcsökkel való méregtelenítés alatt csak kis mennyiségben jut a szervezetünkbe nehezen és lassan lebomló zsír, illetve protein. A gyümölcsökben található fruktóz, az édesítőhöz képest kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A cseresznye vizelethajtó, a meggy kiváló antioxidáns, serkenti az emésztést, az eper pedig vértisztító és baktériumölő hatással bír.

A tökéletes méregtelenítés érdekében évente ajánlott két alkalommal elvégezni egy kúrát, amelyben segítségünkre lehet a Toxi Clean termék család. Egészségünk megőrzése érdekében vegyük komolyan a szervezetünk megtisztítását. A méregtelenítés fontossága a mai modern világban elengedhetetlen, a szervezet belső megtisztítása épp olyan fontos kellene hogy legyen, mint a külsőnk ápolása. A vegán életmódnak köszönhetően a növényi táplálkozás hatására, nagy dózisban jut a szervezetbe zöldség és gyümölcs, így a méregtelenítési folyamatok jelen táplálkozási szokásnak köszönhetően hatékonyabban működik.

Mit jelent a vegán életmód?

A vegán étrend legfontosabb szabálya, hogy semmilyen állati eredetű étel fogyasztása nem megengedett. Itt értendő a hús, a tejtermék, tehát a sajt, a tútó, és a tojás elhagyása is. Fontos, hogy aki a vegán étrend és életmód mellett teszi le a voksát, változatosan táplálkozzon gabonafélékből, hüvelyesekből, magvakből és zöldségekből. A vashiány problémája a vegán étrendben a legkevésbé gyakori, hiszen az ásványi anyagok sokkal könnyebben hasznosulnak növényi forrásból.

„Számomra az a fontos, hogy az étel „tiszta” legyen. A tisztaság nekem azt jelenti, hogy a táplálék elsősorban legyen vegyszermentes, lehetőleg minél kevesebb feldolgozáson menjen át, mindemellett legyen „honos” – azaz hazánkban teremjen” – Ács Hajnalka Beatrix

Felhasznált angol szakirodalom:

T. Colin Campbell PHD. – The China Study

WebMD – veganism

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email