Veganizmus, egy lány igaz története

Veganizmus

Victoria Hoff, aki körülbelül öt évvel ezelőtt megismerkedett a veganizmus alapjaival. Naplójában saját történetet meséli el, melyben részletesen leírja, milyen kemény volt az átmeneti időszak megélése. Egy lány, aki önszántából indult el a változás útján, szinte azonnal felfedezte a vegán táplálkozás hatásait a bőrén.


Írásai szerint heteken belül arcának színe ragyogott, és kitisztult. A haja pedig hónapok múlásával láthatóan erősebb és fényesebb lett. Mégis, a legjelentősebb változást számára nem a külső átalakulása hozta, hanem, hogy a idő múlásával egyre több figyelmet szentelt a táplálék fajtáinak bevitelére, mindemellett a szervezetébe bevitt mérgek csökkentésére.

Milyen összefüggésben áll a veganizmus és a test szépsége?

Nagyon sok ember, információ hiányában nem is sejti mennyi mérget juttat a szervezetébe akarva, vagy akaratlanul. Az ember hajlamos arra, hogy meg sem nézi mit vesz meg. Vannak, akik az olcsóságot priorizálják, egyesek pedig elhiszik, hogy amit megvesznek, az egészséges. Victoria számára a változás akkor indult be, amikor elkezdte olvasni a termékek címkéit, így kiválasztva azokat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az új táplálkozási szokás azonnali hatással bírt, amely szemmel láthatóan észrevehető volt a bőrön és a hajon. Victoria elmondása szerint az eddigi tapasztalatok csak alátámasztják a vegán táplálkozással járó pozitív változásokat, és egyben felerősítik a figyelmet arra, hogy a bőr és a haj megszépülése az új étkezésnek köszönhető. Az egészséges táplálkozás fajtái különfélék lehetnek. Egyesek szénhidrát csökkentett, mások magas szénhidrát tartalmú, de vannak, akik bőséges hús fogyasztására, vagy éppen kimagasló tejtermék bevitelre esküsznek. Az orvostudomány által bizonyított és elfogadott táplálkozási szokás napjainkban egy olyan étrend, amely nem tartalmazhat vörös húsokat, tejtermékeket, fehér lisztből készült készítményeket, illetve klasszikus fehér cukrot sem. Jelen információval minden orvos tisztában van, ennek ellenére kevés azok száma, akik ezt betegeiknek is elmondják. A vegán táplálkozásnak és életmódnak köszönhetően – egészséges alapanyagok -, a bőr ragyogóbb lesz. A magyarázat pedig igen egyszerű, a víztartalomban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával megtartható a hidratáltság, mindemellett az ezekben megtalálható rengeteg vitamin és ásványianyag kifejezetten segít a szervezet egészséges működésének megőrzésében.

Ok-okozat, hatás-ellenhatás? Szépülj zöldséggel és gyümölccsel!

A vegán táplálkozás egyik közkedvelt alapanyaga  az avokádó, melyben többszörösen telítetlen zsírsavak vannak. A kelkáposzta magas vas és B-vitaminban, a diófélék és magvak pedig omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek látványosan megszépítik a bőrt. A szilícium, melyet a szépség ásványi anyagának is neveznek, nagy mennyiségben megtalálható a kígyóuborkában. Rendszeres fogyasztása növeli a kollagén mennyiségét a szervezetben, mindemellett táplálja a körmöket. Az avokádóban lévő egészséges zsírok táplálják a hajhagymákat. A napjainkban oly közkedvelt chia mag tele van vassal, és B-vitaminnal, ami szintén széppé varázsolja a töredezett, elgyengült, festés által roncsolódott haj koronát. A kelkáposzta szintén hasonló tulajdonságokkal bír. Az antioxidánsok és zsírsavak, különösen az omega- 3, a fő tápanyagok a vegán étrendekben. Az antioxidánsok segítenek elpusztítani a szabad gyököket a szervezetben, amelyek nagyon reaktív vegyületek. Az E-vitamin , C-vitamin és a béta- karotin kiváló antioxidáns források, de megtalálható továbbá a gyümölcs- és zöldségfélékben is , mint a paradicsom , gránátalma, sárgarépa, piros szőlő, narancs, stb. A zsírsavak hidratálják bőrünket, és segítenek csökkenteni a szárazság, a bőrpír és a gyulladás okozta tüneteket.

Karcsúság és egészség koplalás nélkül, hogyan lehetséges ez?

A veganizmus egy olyan táplálkozási forma, amely a legegészségesebb és legfenntarthatóbb módja annak érdekében, hogy a plusz kilókat leadjuk, és a magasságunkhoz illő testsúlyt természetes módon megőrizzük. A vegán táplálkozás segít megtartani egy egészséges testsúlyt, mindenféle diéta és koplalás nélkül – elmarad az étrendből a káros állati zsírok bevitele és növekedik a rostbevitel. A növényi alapú táplálkozási szokás amellett, hogy tápláló és laktató, többnyire kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tejtermékek és az állati eredetű hozzávalókkal teli étel.

Méregtelenítés a mindennapokban

Az étkezési szokásoktól függetlenül, elkerülhetetlen a méreganyagok bevitele a szervezetbe, hiszen gondos odafigyelés mellett is képesek különféle baktériumok bejutni a szervezetbe, melyek elszaporodása megannyi betegség okozója lehet. Hasi fájdalmak, emésztési problémák, allergia, indokolatlan kimerültség, stb.. A felhalmozódott méreganyagok eltávolítása sok esetben orvosolható kellő víz fogyasztással, de a lerakódott salakanyagok, amelyek a bél falán tapadnak meg, többnyire csak segítség útján távoznak. E folyamatban segít a Clean Inside kúra, amely rostjai vegetáriánus étrendnek megfelelnek.

Forrás:

WebMD: http://www.webmd.com/food-recipes/guide/vegetarian-and-vegan-diet

Vegan Souls: http://www.vegansouls.com/healthy-vegan-skin-and-hair

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email