Vastagbéltisztítás | Emésztési panaszok ellen

Vastagbéltisztítás | Emésztési panaszok ellen  1

Helytelen táplálkozás, környezetszennyezés, mozgásszegény életmód: mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vastagbélben felhalmozódnak a kellemetlen tüneteket, betegségeket okozó mérgek és káros salakanyagok. Az otthoni vastagbéltisztítás segítségével azonban helyreállíthatjuk egészségünket.


A szénhidrátokban gazdag, zsíros, rántott, túl sós, vagy túl cukros ételek, az adalékanyagokban bővelkedő kész- és félkész élelmiszerek, a szénsavas üdítőitalok, a mozgásszegény életmód, de még a stressz is növeli a vastagbélben lerakódó mérgek és salakanyagok mennyiségét. Bár a szervezet folyamatosan méregtelenít és üríti a toxinokat, egy idő után már nem képes megbirkózni velük: ezért szükséges a vastagbéltisztítás, amivel megszabadulhatunk ezektől a káros anyagoktól. És nem csupán a mérgektől, hanem a bélnyálkahártyán, elsősorban a bélredők között megtapadó salakanyagtól is, ami, ha felhalmozódik, szintén számos panasz oka lehet. Akadályozza a tápanyagok felszívódását, és a jótékony baktériumok szaporodását –ezáltal hozzájárul a bélflóra egyensúlyának felborulásához–, gátolhatja az újonnan termelődő széklet távozását, élőhelyet biztosít a paraziták számára. A vastagbéltisztítás tehát a mérgek és a salakanyag mellett a parazitákat is eltávolítja.

Rossz emésztés ellen vastagbéltisztítás

Amikor a mérgek és a salakanyag felhalmozódnak a vastagbélben, először a rossz emésztés, valamint az ezzel járó tünetek jelentkeznek. Ennek oka, hogy a lerakódások miatt a vastagbél képtelen ellátni a feladatait: lassulnak a bélmozgások, romlik a tápanyagok felszívódása, a mérgek hatására felborul a bélflóra egyensúlya, a felgyülemlett toxinok az összes szerv teljesítményére kihatnak. A vastagbéltisztítás megelőzheti, illetve megszüntetheti a panaszokat, helyreállíthatja az emésztést, ezáltal elvégzésével sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Mikor jött el a vastagbéltisztítás ideje?

Amennyiben nincsenek panaszaink, a vastagbéltisztítás évente 3-4 alkalommal, de legalább tavasszal és ősszel mindenképpen javasolt. Tavasszal azért, mert a vastagbéltisztítás segítségével a szervezet könnyebben megszabadul a téli kevesebb mozgás, és nehezebb ételek miatt a szokásosnál is nagyobb mennyiségben felhalmozódó mérgektől és salakanyagoktól. Az őszi vastagbéltisztítás további előnye, hogy felkészít a téli hónapokra, hiszen a megtisztított vastagbél nagyobb hatékonysággal hasznosítja a tápanyagokat, és távolítja el a bélsárt. Míg tünetmentesség esetén a vastagbéltisztítás a megelőzést szolgálja, a következő panaszok esetén, a kezelések fontos része lehet:

 • Krónikus székrekedés és hasmenés (különösen ezek váltakozása)
 • Emésztési zavarok
 • Puffadás
 • Erőteljes gázképződés
 • Hasfájás
 • Candida-fertőzés
 • Súlyfelesleg
 • Széklet színének és szagának változása
 • IBS-hez hasonló tünetek
 • Hasfájás
 • Fáradékonyság
 • Szájszag
 • Gyakori fejfájás
 • Nehezen múló pattanások, bőrgyulladások
 • Parazitafertőzés
 • Reflux
 • Rossz közérzet
 • Kiugró has, úszógumi
 • Gyomorégés
 • Memóriazavarok
 • Savanyú izzadás

Szintén sokat segíthet a vastagbéltisztítás, ha gyakran elkapjuk a fertőzéses (szezonális) betegségeket. Ennek magyarázata, hogy a vastagbél a szervezet első védelmi vonala, itt található az immunsejtek mintegy 70 százaléka, valamint az immunrendszer működését közvetlenül befolyásoló bélflóra. Amikor a mérgek és salakanyagok mennyisége megemelkedik, a bélflóra egyensúlya felborulhat, ez a nem kívánt állapot pedig kihat testünk ellenálló képességére. Mivel a bélflóra jótékony baktériumai részt vesznek a B7-, a B12- és a K-vitamin, valamint a vajsav és egyes emésztőenzimek termelésében, ha mennyiségük lecsökken, ezekből a fontos anyagokból hiányt szenvedhetünk. És még valami: a felhalmozódó mérgek jelentősen növelik a vastagbélrák kockázatát, amit csökkenthetünk a vastagbéltisztítás segítségével.

Figyeljük a székletünket

Sokan úgy gondolják, ha rendszeres a székletük, a bélrendszerük működése teljesen rendben van. Ez azonban nem feltétlenül van így, a szervezetünk ugyanis a letapadt salakanyag miatt csökkent átmérőjű beleken keresztül is folytatja az ürítést. Ezért fontos, hogy kísérjük figyelemmel székletünk vastagságát, és amint zavart észlelünk, azonnal végezzük el a vastagbéltisztítást.

Vastagbéltisztítás, az emésztőrendszer „nagytakarítása”

Nem élhetünk egészségesen, megfelelően működő emésztés nélkül. A vastagbéltisztítás ennek elengedhetetlen feltétele, ám nem kell rögtön drasztikus módszerekre gondolnunk, mint például a gyomormosás, vagy a hashajtók szedése. Sokat segíthet a rostokban gazdag táplálkozás, ami támogatja a vastagbéltisztítás hatékonyságát. Amikor a rostok áthaladnak a beleken, kicsit „mágnesként” működnek, megkötik a részlegesen, vagy rosszul emésztett táplálékmaradékokat, részben lepucolják a bélfalat, majd a salakanyaggal együtt távoznak a szervezetből. Önmagában azonban az étrendváltás nem elég: a hatékony vastagbéltisztítás érdekében táplálékkiegészítőket is érdemes igénybe venni. Érdemes komplex kúrát választani, ami külön termékkel oldja meg a bélrendszer kitakarítását, a máj és a toxinok semlegesítésében résztvevő szervek méregtelenítését, valamint a paraziták eltávolítását.

Legyünk türelmesek

A vastagbéltisztítás nem megy végbe egyik napról a másikra, hiszen a toxinok sem pár nap alatt gyülemlenek fel. Ezért óvakodjunk azoktól termékektől, amelyek akár egy hétvége alatt csodákat ígérnek. A táplálékkiegészítőkkel végzett vastagbéltisztítás hosszabb folyamat, ez a garancia arra, hogy valódi eredményt érjünk el anélkül, hogy testünket feleslegesen megterhelnénk. Ha így teszünk, nem csupán a káros anyagoktól, és a kellemetlen tünetektől szabadulhatunk meg. A vastagbéltisztítás hatására több kilóval könnyebbek leszünk, sőt, a sokak által vágyott lapos has elérése is egy nagy lépéssel közelebb kerül.

Tudtad?

A vastagbéltisztítás ideje alatt növeljük meg a folyadékbevitelt. Minden nap legalább három liter tiszta vizet igyunk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email