Prosztatagyulladás és prosztatamegnagyobbodás

Prosztatagyulladás és prosztatamegnagyobbodás  1

A prosztata betegségei rendkívül gyakorinak számítanak az ötven év feletti férfiak körében. Ezért fontos a megelőzés, hiszen az időben felismert működési zavarok, illetve elváltozások, így a prosztatagyulladás és a prosztatamegnagyobbodás is jó eséllyel gyógyíthatók.


A prosztata nagyjából diónyi méretű, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő dülmirigy. Térfogata normális körülmények között is az életkor előre haladtával fokozatosan megnövekszik, ez azonban csak bizonyos méret felett jelent egészségügyi kockázatokat. A folyamat általában nem tumoros természetű, téves tehát az a közkeletű vélekedés, hogy a prosztatamegnagyobbodás biztosan rákos megbetegedéshez vezet. A beteg, rosszul működő prosztata ugyanakkor különféle tüneteket okoz. Sajnos a férfiak jelentős része eleinte nem vesz ezekről tudomást, holott a korai felismerés jelentősen megnöveli a teljes gyógyulás esélyét. Időben megkezdett kezeléssel nem csupán a prosztatagyulladás és ajóindulatú prosztatamegnagyobbodása gyógyítható: az esetek többségében a kialakuló prosztatarák is biztonságosan karbantartható, illetve visszafordítható.

Intő jelek

  • Rendszeresen jelentkező fájdalom a szeméremzónában
  • Kellemetlen érzés a herékben
  • Csökkenő szexuális vágy és aktivitás
  • Erekciós problémák
  • Égető érzés a pénisz csúcsán
  • Korai, kis mennyiségű, véres vagy fájdalmas magömlés
  • Nehéz vizeletürítés
  • Gyakori vizelési inger
  • Véres vizelet

Amennyiben a fentiek közül csak egyetlen egy tünet tartósan fennáll – a felsorolásban szereplők közül az utolsó három a legjellemzőbb – mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki néhány egyszerű vizsgálattal pontos diagnózist állít fel. Ezzel kiszűrhető, vagy megerősíthető a prosztatagyulladás, a prosztatamegnagyobbodás, valamint a prosztatarák jelenléte. Panaszmentesség esetén 45 éves kor felett már érdemes, az 50 éves kor elérést követően pedig erősen ajánlott legalább évente egyszer elvégeztetni az alapszűrést, amely magában foglalja az alhasi ultrahang és a fájdalommentes rektális digitális vizsgálatot, illetve a PSA szint ellenőrzését. Amennyiben felmerül a prosztatarák lehetősége, a betegen biopsziát hajtanak végre, a szövettani vizsgálat ugyanis egyértelműen kimutatja a rákos elváltozást.

Heveny prosztatagyulladás

A hirtelen fellépő, bakteriális eredetű prosztatagyulladás lázat, hidegrázást, étvágytalanságot, hát vagy lágyékfájást válthat ki. Gyakori a vizelési inger az ürítést általában fájdalmas és égető érzés, utócsepegés kíséri. A prosztatagyulladást okozó fertőzés többféle módon is kialakulhat. A kórokozók szétszóródhatnak a véráramlással vagy a nyirokrendszeren keresztül – akár egy rossz fog is okozhatja –, más esetekben a baktériumok a húgyvezetéken és az ivarszerveken keresztül kerülnek a szervezetbe.

Idült prosztatagyulladás

Nagyon gyakori, szintén bakteriális eredetű fertőzés. A heveny prosztatagyulladással ellentétben az idült prosztatagyulladás lappangási ideje hosszú. Lázzal és fájdalommal jár, amelynek pontos helyét sokszor maga a beteg sem tudja meghatározni, elsősorban az alhast, a gát és deréktájat, valamint a húgyvezetéket érinti. Előfordulhat, hogy kisugárzik a herék, a végbél és a lábak felé, valamint vizelési problémákat okoz. Előrehaladott prosztatagyulladás esetén a vizelet véressé, esetleg gennyessé válhat, illetve prosztatakövek képződhetnek. Kezelése lassú folyamat, sokszor lelkileg is megviseli a beteget ez pedig kihat a szexuális aktivitásra.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (hiperplázia)

Ilyenkor a prosztata mérete nagyobb a normálisnál, azonban ez nem jelent daganatos megbetegedést. Bár jellemzően idős férfiaknál jelentkezik 45 év felett bárkinél kialakulhat. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodással érintett betegek fele kezelésre szorul ennek oka, hogy egyre súlyosabbá válhatnak vizelési panaszaik a fájdalmas ürítés, valamint a főleg éjjel jelentkező erőteljes és ismétlődő vizelési inger. Tapasztalatok szerint a betegeknek ugyanakkor csak 10-20 százaléka fordul  orvoshoz, holott megfelelő kezeléssel sokat lehet enyhítnei a pácisen panaszain, jelentősen javítva ezzel életminőségén. Rendszerint elegendő a gyógyszeres kezelés, amelynek hatására ellazulnak a prosztata melletti izmok, illetve összehúzódik a prosztata. Súlyosabb prosztatamegnagyobbodás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email