Fogfehérítés otthon | Mire vigyázzunk?

Fogfehérítés otthon | Mire vigyázzunk? 1

A fogfehérítés otthon is könnyen kivitelezhető, és még drága alapanyagokat sem igényel – legalábbis ezt állítják a házilagos módszerek hívei. Nem árt viszont tudni, hogy ezek a természetesnek nevezett megoldások károsíthatják a fogakat.


Mindenki vakítóan fehér fogakat szeretne, hiszen ez a szépség és az egészség egyik látható szimbóluma. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a fogfehérítés, amit otthon is elvégezhetünk. A művelet tehát nem feltétlenül igényli szakember jelenlétét, azonban ne felejtsük el, hogy a rosszul kivitelezett fogfehérítéssel akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk magunknak. Különösen igaz ez a hagyományosnak, vagy természetesnek nevezett módszerekre, amelyekkel különösen körültekintően kell bánni.  A következőkben megmutatjuk, mire vigyázzunk.

Ellenőriztessük a fogainkat

Mielőtt hozzálátunk az otthoni fogfehérítéshez, mindenképpen ellenőriztessük a fogaink állapotát. A felmérés számos olyan problémát deríthet fel – ilyen a beteg íny, a rejtett helyen lévő szuvasodás, a fogkő jelenléte vagy a gennyesedés −, amelyek esetében a fogfehérítés otthoni körülmények között biztosan nem végezhető el.

Nem mindig hasznosak a természetes megoldások

Való igaz, hogy számos természetes szereket használó praktikával kivitelezhető a fogfehérítés, azonban soha se higgyünk a szóbeszédnek, a városi legendáknak. Emlékezzünk arra, hogy azért, mert valami természetes, még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is. Éppen ezért, mielőtt bármelyik módszert kipróbálnák, ismerjük meg a lehetséges mellékhatásokat, amelyek a következők:

 • Szódabikarbóna: kellemetlen ízű, ugyanakkor fényessé és fehérré varázsolja fogainkat, leszedi a lepedéket, eltünteti a sötét foltokat, lúgosítja a szájüreget. Rendszeres, és alkalmanként hosszabb ideig tartó használata károsíthatja a fogzománcot. Ez az oka annak, hogy a szódabikarbóna érzékenyebbé teszi a fogakat, valamint ínyvérzékenységet okozhat. Bőven elég hetente egyszer fogfehérítésre alkalmazni, ezután viszont néhány óráig ne mossunk fogat.

 • Zsálya: eltünteti a fogfelszínen képződött foltokat, antibakteriális hatású, valamint csökkenti a szájszagot. Ínygyulladásra és más szájüregi gyulladásokra (pl. afta) kevés hatékonyabb gyógynövény létezik a zsályánál. Ne alkalmazzuk hetente két alkalomnál többször, mert növelheti a fogak érzékenységét.

 • Almasav: az eperben nagyobb mennyiségben megtalálható, hatékony fogfehérítő, tulajdonképpen lemarja a fogakon lévő, elszíneződött védőréteg egy részét. Mivel rongálhatja a fogzománcot, ezért legfeljebb hetente kétszer alkalmazzuk. A fogfehérítést követően a fogkefe használata egy órán keresztül tilos.

 • Citrom: a citrom leve és héja a fogfehérítés egyik leggyakoribb otthoni módja, különösen sikeres a dohányzás okozta sárgulás megszüntetésére. Hatása a citromsavnak köszönhető, ami az almasavhoz hasonlóan károsítja a fogzománcot. Ha a fogfehérítést mégis citrommal végezzük, utána langyos vízzel alaposan öblítsük át a szánkat, és legalább egy óráig ne használjunk fogkefét.

 • Narancs: a citromhoz hasonló, ugyanakkor mérsékeltebb a hatása.

 • Diófa hamu: kálium-hidroxid-tartalmának köszönhetően hatékony fogfehérítő. Jobb hatást érhetünk el, ha a hamut egy diófa kéreg darab segítségével visszük fel a fogakra. A fogfehérítés mellett a diófa hamu lúgosítja a szájüreget, így védi a fogakat a savaktól és a baktériumoktól. Arra viszont ügyeljünk, hogy a kálim-hidroxid égető érzést okozhat.

 • Mazsola: segít megőrizni a fogak fehérségét, mivel fokozza a nyáltermelést, így megelőzi a lepedék kialakulását. Igaz, a mazsola a fogzománcot nem károsítja, ám nagy mennyiségben fogyasztva hizlal.

 • Banánhéj: nemcsak fogfehérítésre jó, a banánban lévő kálium, magnézium és számos vitamin is bejut a fogakba. Alkalmazása elég körülményes, a kívánt hatás elérése érdekében legalább húsz perces „fogpakolást” kell készíteni belőle.

Hidrogén-peroxid és karbamid-peroxid

A fogorvosok elsősorban hidrogén-peroxidot tartalmazó készítményeket használnak, ezek alkalmazása azonban laikusoknak nem javasolt. Nincs is erre igazán szükség, ugyanis az üzletekben megvásárolható karbamid-peroxiddal a fogfehérítés otthon szinte teljesen azonos hatásfokkal működik. Legalábbis erre talált bizonyítékot a The Journal of the American Dental Association szaklapban megjelent kutatás, amelyben tizenhét, 20-25 éves önkéntes részvételével hasonlították össze a 10 százalékos karbamid-peroxid, illetve a 38 százalékos hidrogén-peroxid hatását. A tizennégy napig tartó fogfehérítést követően kilenc hónappal ellenőrizték az eredményeket. Ezek azt mutatták, hogy mindkét technikával sikeresen, azonos minőségben és tartóssággal lehet fehéríteni a fogakat.

Hogyan őrizzük meg fogaink fehérségét

Az otthoni fogfehérítés egyik hátránya, hogy kevésbé tartós, mint a fogorvosi székben elvégzett kezelés. Amennyiben a fehér fogak szerelmesei vagyunk, az elszíneződés megakadályozása érdekében, fogadjunk meg néhány jó tanácsot.

 • Soha ne feledkezzünk meg az alapos szájhigiéniáról.

 • Lehetőleg minden étkezés után mossunk fogat.

 • Használjunk felváltva fogfehérítő, valamint érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet.

 • Száműzzük a kemény sörtéjű fogkefét, és bánjunk csínján a különféle öblögetőkkel is.

Kerüljünk minden olyan élelmiszert, ami megfesti, foltozhatja a fogakat. Ilyen a kávé, a vörösbor, a csokoládé, a tea (beleértve a kamilla és a csipkebogyó), az erősen vörös vagy kék húsú gyümölcsök (áfonya, szeder) és a sárga fűszerek, mint amilyen a sáfrány és a curry. Természetesen a dohányzást is felejtsük el, számos káros hatása közül az egyik, hogy a nikotintól sárgák lesznek a fogaink.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email