Fogínygyulladás

Fogínygyulladás 1

A gyulladt íny tünetei egyértelműek, ám mivel legritkább esetben jár fájdalommal, ezért a legtöbb ember az élet természetes velejárójának gondolja, és nem fordul idejében orvoshoz, ami azután súlyos következményekhez vezet. A fogínygyulladás legáltalánosabb tünetei az ínyvérzés, az íny megduzzadása és pirossá válása. Amennyiben ezt nem kezelik, akkor további tünetként jelentkezik a fogak meglazulása, majd legvégső stádiumban a fogak elvesztése.


A szájüregben történő gyulladásokat minden esetben a kórokozó baktériumok túlszaporodása okozza. Ez odafigyeléssel elkerülhető. Az elsődleges ok az elégtelen szájhigiénia. Amikor a szájüreg tisztán tartása hagy némi kívánnivalót maga után, akkor a fogakon, valamint a fogak és az íny találkozásánál lepedék rakódik le. Ez a lepedék nagyon jó táptalajt nyújt a kórokozó baktériumok számára. A következő fázisban a lepedék kikristályosodik és létrejön a fogkő. A fogkő behatol az íny és a foggyökér közé, egyenes utat adva a baktériumoknak a mélyebb rétegekbe. A baktériumokról érdemes tudni, hogy anyagcseréjük természetes végterméke az emberi szervezet számára mérgező. Amikor ez bejut a szervezetbe, akkor az immunrendszer gyulladással reagál. Ez az immunválasz óvja meg a szervezetet a mérgezéstől. Így alakul ki a fogínygyulladás.

Fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás kezelésének célja, hogy megszüntessük a gyulladást, elpusztítsuk a kórokozó baktériumokat, valamint eltüntessük életterüket. Annak érdekében, hogy a fogínygyulladás kezelésének eredménye hosszú életű legyen, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a helyes szájápolásra, a megfelelő technikát dentálhigiénikustól el kell sajátítani.

Az első lépés minden esetben a fogak és az íny megtisztítása. Ez magában foglalja a fogászati alapos fogtisztítást, valamint a fogkő eltávolítását. Ezután el lehet kezdeni a fogínygyulladás kezelését. Enyhe esetben ehhez egy fertőtlenítő hatású szájvíz pl.: Listerine.

Fogínygyulladás megelőzése

A megelőzéshez alapvető fontosságú a rendszeres és megfelelő szájápolás, ám nem csak ez szükséges ahhoz, hogy a fogínygyulladás elkerülhető legyen.

A szájápolás nem csupán a fogkefe használatát jelenti. A lepedék gyakorta a fogközöknél jelenik meg először. Ennek eltávolításához fogköztisztító kefére van szükség, valamint a fogselyem használata is javasolt. Az antibakteriális szájvizek szintén elősegítik, hogy a szájflóra egyensúlya fennmaradjon, és ne szaporodjanak túl a kórokozó baktériumok a szájüregben.

A félévenkénti fogászati ellenőrzés, valamint évente egy-két alkalommal a fogkő eltávolítása szintén nagyon fontos momentum a megelőzésben. Nem csak akkor kell a fogkő eltávolítására gondolni, amikor már esztétikai problémát jelent. A fentiek figyelembevételével a fogínygyulladás elkerülhető, valamint nem kell a fogínysorvadás problémájával a későbbiekben szembenézni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email