Fogínysorvadás

Fogínysorvadás 1

A fogínysorvadás ma már népbetegségnek számít, az emberiség több mint 50 százalékánál jelen lévő elváltozásról van szó, és sokan még csak nem is tudnak róla.

Pontosan abban rejlik az ilyen típusú elváltozások legnagyobb veszélye, hogy észrevétlen lefyolyású. Mire komoly tüneteket okoz ( mozgófog) addigra már szinte semmit sem tehetetünk.

Mi a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás egy súlyos betegség. Mely során a fog ak támasztó szövetei károsodnak.

A lepedékben elő mikroorganizmusok egy csoportja gyulladást okoz, gyulladás hatására a fogakat tartó rostok elpusztulnak. Emiatt a fogak meglazulnak , a fogmeder sorvad.

A fogínysorvadás rejtetten, fájdalommentesen zajlik, olykor ínyvérzés is csak minimális mértékben követi, így az elváltozás feltárása sokszor csak egy meglazult fog vizsgálata során derül ki. Rendszeres fogászati ellenőrzéssel ez a folyamat kiküszöbölhető.

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a fogínysorvadás olyan változásokat hoz létre a fogíny és a csontállomány szerkezetében, amely nemcsak a fogak elvesztését okozza, de a későbbiekben a fogpótlást is igen komplikálttá teszi. Hiányos csontállomány esetén a fogbeültetés is körülményes lesz, nehéz és hosszadalmas előkészületeket kíván meg.

Az alapvető probléma

A legtöbb fogászati rendellenességre igaz, hogy az emberek többsége csak akkor vesz igénybe orvosi segítséget, amikor már fájdalmat érez.

Bár a fogínysorvadás tünetei összetéveszthetetlenek, mégis legtöbbször olyan fokozatosan alakul ki, hogy az emberek többsége természetesnek gondolja, és nem fordul orvoshoz a problémájával.

A fogínysorvadás nagyon könnyen felismerhető, mivel legtöbbször fogínyvérzés kíséri. Ennek ellenére az emberek többsége ezt természetes jelenségnek tartja. Legtöbben fogaik és ínyük érzékenységének tudják be. Ez egy régóta fennálló tévhit. A fogínyvérzés nem természetes állapot, egészséges körülmények között az íny soha nem vérzik.

Miért alakul ki a fogínysorvadás?

Az okok igen sokrétűek lehetnek, ám mint minden más rendellenességgel kapcsolatban, itt is igaz, hogy az okok ismeretében könnyebb a megelőzés, valamint a kezelés is hatékonyabb lehet.

A fogínysorvadás okai lehetnek általánosak, tehát gyakoriak, valamint lehetnek speciálisak, melyek ritkábban fordulnak elő.

Általános okok:

 • nem megfelelő szájhigiénia
 • genetikai / öröklött/ okok
 • torlódott fogak
 • vitamin- és ásványianyag-hiány
 • immunrendszer problémái (pl.: leukemia, autoimmun betegségek)
 • egyes szívgyógyszerek rendszeres alkalmazása
 • gyógyszerek, melyek kalciumcsatorna-blokkolót tartalmaznak
 • nem megfelelő táplálkozás
 • hormonalis okok
 • anyagcsere betegségek miatt (pl.: cukorbetegség)

Speciális okok:

 • egyes szívgyógyszerek rendszeres alkalmazása
 • gyógyszerek, melyek kalciumcsatorna-blokkolót tartalmaznak

Amikor a fogínysorvadás okait kutatjuk, akkor nem egyetlen tényezőt kell keresnünk. Nagyon ritka eset, amikor egyetlen tényező megléte okozza a betegség kialakulását. Sokkal gyakoribb, hogy több ok áll a háttérben, és ezek együttes hatása révén, fokozatosan és észrevétlenül alakul ki a fogínysorvadás.

A leggyakoribb tévhit

Valamilyen oknál fogva az emberek többsége tévesen úgy gondolja, hogy idősebb korban a fogínysorvadás kialakulása természetes dolog, és bizonyos életkor után elkerülhetetlenül fogpótlásra lesz szükség.

Ez valódi tévhit. Nyilvánvalóan a legtöbb ember azért gondolkodik tévesen ezzel kapcsolatban, mert valóban igen gyakori a középkorúaknál a fogpótlás szükségessége, ám ennek nem a magas életkor az alapvető oka.

A valóság ezzel szemben az, hogy fogaink genetikailag úgy lettek kalibrálva, hogy egész életünkön keresztül kiszolgáljanak minket. Napjainkban ez a legritkább esetben történik csak meg, aminek oka a körülményeinkben, elsősorban kialakított életmódunkban keresendő.

Fogászati ellenőrzés hiánya

Hazánkban sajnos még mindig nem bevett szokás a rendszeres fogászati ellenőrzés. Ez nem alakult ki szokásként az emberek többségénél, holott ez lehetne a legjobb módszer a fogínysorvadás kezelésére már a korai stádiumban.

Ezzel szemben, főként csak akkor veszünk igénybe fogászati kezelést, ha problémánk adódik, leggyakrabban akkor, ha fájdalom lép fel. Mivel a fogínysorvadás csak a legvégső stádiumban jár fájdalommal, a probléma egyértelmű.

A fogínysorvadás legvégső stádiumában a fogak már nem menthetők meg, mert vagy kihullottak, vagy olyan mértékben meglazultak, hogy már  menthetetlen.

A fogínysorvadás korai felismerése a legfontosabb tényező a gyógyulás szempontjából. Mint a legtöbb súlyos betegségnél itt is a legfontosabb a prevenció: azaz minden étkezés után fogat kellene mosni, félévente ellátogatni a fogorvosunkhoz  ellenőrzésre. Ugyanis a fogínysorvadás kialakulása megelőzhető a megfelelő szájhigénével.  Azaz a rendszeres otthoni fogtisztítás/ fogmosás/ és rendelői fogtísztításra / fogkőszedés/ van szükség.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email