Fogszuvasodás megelőzése: hatékony az édesgyökér

Fogszuvasodás megelőzése: hatékony az édesgyökér 1

Ha sikerül megelőzni, hogy a szájban élő baktériumok –elsősorban a Streptococcus mutans– plakkot képezzen a fogakon, jó eséllyel megelőzhető a fogszuvasodás kialakulása. Kutatások szerint, az édesgyökér leget az egyik megoldás: a növényben található transz-kolon ugyanis megakadályozza, hogy a baktérium létrehozza a fennmaradásához szükséges védőréteget (biofilm).


A fogszuvasodást a szájban élő baktériumok okozzák a folyamat lényege, hogy a mikroorganizmusok, miközben lebontják a szénhidrátokat –pl. a cukrot–, savat termelnek, ami tönkreteszi az alacsony pH-értékre érzékeny fogzománcot. Mivel a baktériumok hatására a fogból folyamatosan távozik a kalcium és a foszfát, idővel a fog belső állománya, a dentin és a pulpa is károsodik, ami a fog begyulladásával járhat. A nem megfelelően kezelt fogszuvasodás a fog elvesztéséhez vezethet.  

A plakkot kell megszüntetni

Fogszuvasodás akkor alakul ki, ha a szájban a szénhidrátokban és főleg cukrokban gazdag étrend, illetve az elégtelen szájhigiénia hatására a fogakat károsító baktériumok –különösen a Streptococcus mutans– elszaporodnak és a fogakra tapadó dentális plakkot hoznak létre. Bár a lerakódás mechanikai úton, azaz alapos fogmosással, eltávolítható, azonban, mivel a baktérium kolónia nem pusztul el, a plakk-képződés néhány órán belül ismét megindul.

Fogszuvasodás ellen édesgyökér

Azt már sikerült igazolni, hogy áfonya képes megakadályozni, hogy a fogszuvasodást előidéző baktériumok tartósan a fogakon maradjanak. Ennél is hatékonyabb megoldást találtak a plakk-képződés akadályozására a University of Edinburgh szakemberei. A tudósoknak a Chemical Communications szaklapban megjelent tanulmányukban sikerült bebizonyítani, hogy az édesgyökérben található transz-kalkon vegyület blokkolja a baktériumok sejtfalában a felszíni fehérjék kötődését elősegítő szortáz A nevű enzimet, amely ahhoz kell, hogy a Streptococcus mutans biofilmet hozzon létre maga körül. A védőréteg hiányában a baktérium nem tud szaporodni, illetve plakkot képezni –a plakk akkor jön létre, amikor a baktérium rátapad a fogra és bevonja magát a biofilmmel–, így a fogszuvasodás kialakulásának esélye jelentősen csökken. És még valami: az édesgyökér hatóanyagai az afta gyógyulását is elősegítik.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email