Mi a fogkő?

Mi a fogkő? 1

A fogkő a fogak felszínén lerakódott szennyeződés kikristályosodott formája. Ezt a megkeményedett szennyeződést fogmosással nem lehet eltávolítani, szájápolás után is látható marad.

Színe először sárgás, majd az idő múltával egyre sötétebbé válik. Legvégső stádiumában már zöldes színezetet is ölthet.

Dohányosoknál sötét szürke akár fekete.

A fogkő kialakulása a plakk megjelenésével kezdődik, majd amikor ez a filmszerű képződményt nem távolítják el, akkor egyre vastagabbá és keményebbé válik. Végül már olyan erősen tapad a fogfelszínhez, hogy fogkefével lehetetlen megszabadulni tőle.

Ez az elmeszesedett lepedékréteg nemcsak a fogfelszín látható részén alakul ki, hanem a fogíny alatt is, ami már sokkal nagyobb problémákhoz vezet, mivel ez a kemény réteg egyre távolabb tolja egymástól a fogfelszínt és a fogínyt.

Következmények

Amikor a fogkő nem kerül eltávolításra, akkor egyre keményebb és vastagabb réteget képez a fogakon, kiváló életteret nyújtva a kórokozó baktériumok számára.

Amikor az íny alatt is elkezdődik a fogkő kialakulása, és rés jön létre, akkor a kórokozó baktériumok szabad utat kapnak a foggyökér felé, ami fogszuvasodáshoz, valamint fogágybetegséghez vezet. Leggyakrabban így kezdődik a fogínygyulladás és a fogínysorvadás.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Mivel a fogkő kialakulása azzal kezdődik, hogy a plakkokat nem távolítják el, egyértelműen azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek szabálytalan a fogazatuk.

Szabálytalan fogazat esetén nagyon sok olyan rész van a fogak között, amelyek fogkefével, de még fogköztisztító kefével sem hozzáférhetők. Ezért ezeken a helyeken ott maradnak a szennyeződések, amelyek egy idő után elkezdenek kikristályosodni, majd hamarosan kialakul a fogkő.

Rendszeres és megfelelő fogtisztítás esetén ennek kialakulására minimális az esély, de olykor megtörténik. Ez az egyik oka annak, hogy évente kétszer érdemes fogászati ellenőrzésen részt venni.

Olykor akkor is szembe kell néznünk a problémával, amikor saját magunk ezt nem észleljük, hiszen a fogkő olykor a fogak belső felén, azoknak is a tövében kezd kialakulni, ahol nem mindig látható.

Gyulladás kialakulása

Mint korábban már érintőlegesen szó esett róla, a fogkő kiváló életteret biztosít a kórokozó baktériumok számára.

Minél nagyobb méreteket ölt a fogkő a szájüregben, annál zsúfoltabb baktériumtelepek alakulnak ki.

Azt is érdemes tudni, hogy a fogkő felszíne érdes, ami a további plakkok lerakódását nagymértékben megkönnyíti, tehát innentől kezdve a folyamat sokszoros sebességgel folytatódik. Minél súlyosabb a helyzet, annál több kórokozó baktérium található a szájüregben, ami óhatatlanul gyulladáshoz vezet. Amennyiben még ekkor sem teszünk semmit, akkor a gyulladás folyamatossá válik, ami kihat a szervezet általános működésére is.

Végső stádium

Vannak olyan emberek, akik nem tartják szükségesnek a rendszeres szájápolást, a rendszeres fogászati kezelést meg még kevésbé. Az ő esetükben egészen a végső stádiumig nyomon követhető a fogkő kialakulásának és terjedésének a folyamata.

Ebben az esetben egy idő után a teljes fogfelszínt beborítja ez a sárgás-szürkés elmeszesedett szennyeződés, ami nemcsak azért hátrány, mert rettenetesen taszító látvány, de folyamatos gyulladásban tartja az egész szervezetet.

Ilyen esetekben a fogíny alatt is olyan vastag fogkő alakul ki, hogy a fogíny és a fogfelszín közötti rés szemmel látható, valósággal eláll a fogíny széle a fogaktól. Ez teljes mértékben szabad utat jelent nemcsak a baktériumok számára, de minden szennyeződésnek, amelyek a szájüreg közelébe kerül.

Ez az állapot erősen kihat az immunrendszerre, tehát nemcsak a szájüreg állapota szempontjából veszélyes, de az egész szervezet legyengül, kevésbé lesz ellenálló.

További befolyásoló tényezők

A korábbiakban már esett szó arról, hogy kik a veszélyeztetettek, kik azok az emberek, akiknél könnyebben alakul ki a fogkő, mint másoknál.

Leggyakoribb ok a rendszertelen fogápolás és a szabálytalan fogazat. Ezenkívül azonban a fogkő kialakulását elősegíti a dohányzás, valamint azok a tényezők, melyek hozzájárulnak a szabálytalan fogazathoz. Ilyen tényezők lehetnek az elálló szélű fogtömések, valamint a nem pontosan illeszkedő fogpótlások.

Mivel a plakkok elsősorban a lerakódott szénhidrátból alakulnak ki, ezért a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárul a fogkő gyors kialakulásához. Azok esetében, akik kevés egyszerű szénhidrátot fogyasztanak kisebb az esély a fogkő kialakulására.

Az is előfordul, hogy valakinek genetikai adottságaiból adódóan érdesebb a fogfelszíne, ebben az esetben a szennyeződések könnyebben megtapadnak, ám ezt rendszeres és hatékony szájápolással ellensúlyozni lehet.

A fogkő eltávolításának pontos menetéről, valamint a fogkő pontos szövődményeiről a fogkőeltávolítás című írásban lehet bővebben tájékozódni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email