A megfelelő szájápolásról

A megfelelő szájápolásról 1

A fogínysorvadás, fogszuvasodás megelőzéssel a legegyszerűbb, ez az egyetlen módja, hogy ne alakuljon ki degeneratív elváltozás a szájüregben.

A megelőzésnek több tényezője van, melyeket együttesen kell alkalmazni a siker érdekében.

A megelőzés lépései:

• megfelelő szájápolás

• rendszeres fogászati ellenőrzés (6 havonta)

• életmód (dohányzás elhagyása stb.)

Ezek a lépések együttesen teszik lehetővé, hogy a fogak betegségeinek  kezelése ,megelőzéssel megoldható legyen, az elváltozások elkerülhetők legyenek.

Megfelelő szájápolás

Sok ember még felnőttkorában sem tudja, hogy egészen pontosan mit foglal magában a megfelelő szájápolás. Ezért érdemes dentálhigiénikus/ fogorvos segítségét kérni a helyes szájápolás elsajátításához.

A fogkefén kívül érdemes használni szájzuhanyt. fogköztisztító kefét, valamint fogselymet is lehet használni, ezek olcsóbbak , de nagy gyakorlatot  igényelnek. Az átlag ember nem sok időt szán fogmosásra nem, hogy fogselyemre fogköz tisztító kefére, melyeknek a használata még nehéz is.

Az statisztikai felmérések kimutatták, hogy az átlag ember naponta 1x mos fogat, akkor is átlagosan 30 másodpercig. Évente Magyarországon  egy főre mindösszesen 1 tubus fogkrém jut.

Ezek nagyon rossz eredmények.

A  megfelelő fogmosás ismérvei

– jó technika (ismerteti a fogorvos / dentalhigienikus) vagy elektromos fogkefe

– minden étkezés utáni fogmosás, de legalább napi 2x reggel és este (ezt soha nem szabad kihagyni)

– legalább az esti fogmosás után szájzuhany vagy fogselyem és fogközkefe használata

– minimum 2 percig tartó fogmosás

Ezenkívül érdemes antibakteriális szájöblítőt használni, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájüregben. Nem véletlen, hogy a fogínysorvadás kezelése mindig azzal a lépéssel kezdődik, hogy a páciens elsajátítsa a helyes szájápolást.

A megfelelő szájápoláshoz hozzátartozik a rendszeres fogászati ellenőrzés, valamint a fogkő időnkénti eltávolítása is.

Elektromos fogkefe

A fogorvosok többsége ajánlja az elektromos fogkefe használat. Mivel így az ügyetlenebb kezüek is jó technikával tudnak fogat mosni. Az új tipusok még a fogmosás időtartamát is mutatják egy digitális kijelzőn. De a legegyszerűbb készülék is megteszi, amely ceruzaelemmel működik és drogériákban is beszerezhető olcsón.

A rendszeres testmozgás, a stresszmentes életmód, a vitaminok és ásványi anyagok biztosítása, valamint az elegendő alvás, mind olyan tényezők, melyek erősítik az immunrendszert, így a szervezet felkészült lesz a támadások ellen.

A fent leírt tényezők a megelőzést teszik lehetővé, azonban a betegség meglétekor a fogszuvasodás, fogíny kezelése feltétlenül szükséges. A fogak betegségeinek kezelése nem váltható ki egyik tényezővel sem, ha a  folyamatok már elkezdődtek.

Az is nagyon lényeges, hogy bár több tényezőtől függ a megelőzés hatékonysága, ám a megfelelő szájápolás ezek közül az elsődleges és a leglényegesebb.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email