Hernyógomba immunerősítésre és teljesítményfokozásra

Hernyógomba immunerősítésre és teljesítményfokozásra 1

A hernyógomba botanikai elnevezése (Cordyceps sinensis) a latin „cord”, azaz zsinór, és a fejet jelentő „ceps” szóösszetételből származik, ami a gomba egyedi formájára utal. Bár a nyugati orvoslás csak nemrég kezdte el alkalmazni, Kínában már i.e. 1760-ban leírták a hernyógomba jótékony hatásait. A kínai orvosok főként immunerősítőként, valamint a test és a szellem energizálására, frissítésére, a fizikai állóképesség növelésére, valamint afrodiziákumként alkalmazták.


A hernyógomba vadon termő változata igen ritka, általában 5000 méter magasan, elszórtan nő, begyűjtése meglehetősen nehéz feladat: nem csoda, hogy több évezredes „karrierjének” nagyobb részében császárok és magas rangú nemesek élvezhették csak áldásos hatásait. Laboratóriumi környezetben a hernyógomba 4-5 nap alatt kifejlődik, termesztése azonban bonyolult, ami a hernyógomba árában is megmutatkozik.

A hernyógomba összetétele

Kicsit talán túlzásnak tűnhet, de a hernyógomba szinte minden olyan létfontosságú összetevővel bír, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Megtalálható benne az összes esszenciális zsírsav, bőségesen tartalmaz mono-, di- és oligoszacharidokat, poliszacharidokat −különösen cordycepin savat, amely terápiás szempontból az egyik legfontosabb aktív komponens− , béta-glükánokat és b-mannánt. Nagy mennyiségben találhatunk benne E-, K-, B1-, B2- és B12-vitaminokat. Fellelhetünk még benne szterineket, nukleotid és nukleotid-analóg molekulákat is. A hernyógomba fehérjékben, nyomelemekben, és ásványi anyagokban is igen gazdag: fő komponensei a kálium, nátrium, magnézium, vas, mangán, cink, szelén, réz, alumínium, szilícium, nikkel, stroncium, titán, króm, gallium, vanádium és a cirkónium.

Hernyógomba gyógyhatásai

A hernyógomba egyedi és rendkívül széles skálán mozgó összetevői révén számos betegség kezelésére, valamint megelőzésére alkalmazható sikerrel. Hatékonyan fokozza az immunrendszer működését, megerősíti és ellenállóvá teszi a megbetegedésekkel szemben. Enyhe vízhajtó, így segít megszabadulni a szervezetben megrekedő folyadékoktól, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást is. A hernyógomba cordycepinje az antibiotikumokhoz hasonló hatást fejt ki, főként a Clostridìum perfringens és a Costridium paraputricum baktériumokkal szemben hatásos: ezek az anaerob baktériumok hozzájárulnak a degeneratív betegségek kialakulásához. Ennek ellenére a hernyógomba hatóanyagai nem károsítják a bifidusz baktériumokat és laktobacillusokat, ezért óvják a bélflóra integritását is. A hernyógomba stimulálja a máj- és vesefunkciókat, ezzel hozzájárul a szervezetben felgyülemlett toxinok és salakanyagok kiürüléséhez, ezért kiváló méregtelenítő. Vastartalma megszünteti a kóros vérszegénységet, elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, fokozza a vér oxigéntartalmát. Ennek eredménye a felgyorsult anyagcsere, valamint a gyors sejtmegújulás: a hernyógomba fogyasztása „kívülről” is jelentős változásokat okoz: a bőr simává és ruganyossá, a haj, és a körmök erőssé és fényessé válnak. A megemelt véroxigén tartalom, és a hernyógomba összetevői együttesen járulnak hozzá a daganatos megbetegedések megelőzéséhez. A gomba ezen kívül remek köptető, és köhögéscsillapító is, sikerrel alkalmazható asztmás megbetegedések esetén. Vágyfokozó hatását sokáig legendának hitték, azonban bizonyított tény, hogy a hernyógomba hatóanyagai serkentik a nemi hormonok termelődését.

Idegességre hernyógomba

A hernyógomba az egyik legjobb természetes antidepresszáns: egyfelől szabályozza a mellékvese által kibocsátott hormonok mennyiségét, másfelől gátolja az agy oxidáz –enzim, amely lebontja a szerotonint, a dopamint, és a norepinefrint− termelődését. Kifejezetten ajánlott, ha a depresszió tünetei a motiváció hiány, az indokolatlan félelem, szorongás, ürességérzet vagy alvászavarok. Mivel a hernyógomba kiváló alvásszabályozó, álmatlanság esetén is segítségünkre lehet. Óvja a vesetestecskéket −glomerulus−, megakadályozza a glomeruloszklerózis kialakulását, ami szoros összefüggésben áll az LDL (káros) koleszterin mennyiségének megemelkedésével. A cordycepin a sportkedvelők számára is hasznosnak bizonyulhat: megemeli az oxigénszintjét, javítja a vérellátást, erősíti az izomrendszer teljesítményét, szabályozza a szívműködést. Ennek eredménye a nagyobb kitartás, valamint a sportolással járó kifulladás, légszomj, gyengeségérzet, fáradság megszűnése. A hernyógomba mellékhatásoktól mentes, azonban, amennyiben nem megfelelő mennyiségben alkalmazzuk, ritka esetekben gyomorpanaszokat okozhat.

Mit mondanak a tudósok?

Húsz egészséges idős (életkor 50-75 év) ember részvételével vizsgálták a hernyógomba kivonatának élettani hatását a University of California kutatói. Az előzetesen fizikális és laboratóriumi felmérésen átesett alanyoknak 12 héten át, napi háromszor placebo, vagy hernyógomba kivonatot tartalmazó kapszulát adtak. A terápia végén megismételték a kivizsgálást, amiből kiderült, hogy a hernyógomba hatására az idősebb emberek esetében is javul a fizikai teljesítmény.

Tudtad?

A hernyógomba élénkítő, és fizikai ellenállást növelő hatására először 1993-ban figyeltek fel, és akkor kezdték el hivatalosan kutatni. Ennek oka, hogy a pekingi nemzeti bajnokság alkalmával az úszónőknél három világcsúcs is −1500, 3000, és 10.000 méteren− megdőlt. A sportolók a doppingteszten átmentek, kiderült, hogy „csak” hernyógombát fogyasztottak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email