Kombucha: a halhatatlanság itala

Kombucha: a halhatatlanság itala 1

Köznapi megnevezésével ellentétben a kombucha nem igazi gomba, hanem háromféle élesztőgomba és többféle baktérium alkotta „közösség”. Igazi egészségelixír, amely az immunrendszer megerősítésével segít fenntartani vitalitásunkat. Nagyszerű méregtelenítő, hozzájárul a rák és az ízületi betegségek megelőzéséhez, helyreállítja a bélflórát, természetes antibiotikumként elpusztítja a baktériumokat – és még fiatalít is.


A kombucha –más néven mandzsúriai– gombát Kínában már időszámításunk előtt kétezer évvel használták. Ekkor próbálkoztak meg ugyanis először azzal, hogy a gabonaféléket és a zöldségeket erjesztéssel tegyék tápanyagokban gazdagabbá, egészségesebbé. Nagy mennyiségben termel vitaminokat, aminosavakat, antibiotikus anyagokat és enzimeket, ezeknek köszönhetően számtalan, teljesen különböző betegség és diszfunkció helyrehozásában vehetjük hasznát. Nem véletlen, hogy Kínában a kombucha teát a halhatatlanok italaként emlegetik.

Így hat a kombucha

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a kombucha gombát nem nyersen, hanem teaként fogyasztják. Bár az ital készen megvásárolható, saját magunk is elkészíthetjük.  Ehhez csupán egy darabka kombucha gombára, zöld teára és cukorra van szükségünk. A tápoldatba helyezett gomba értékes anyagokat termel, amelyek bekerülnek a szénsavas kombucha teába. Legfontosabb tulajdonsága a méregtelenítés, a kombucha teában nagy mennyiségben található glükoronsav ugyanis a májban –a glükoronsav a máj természetes méregtelenítő anyaga– megköti a toxikus anyagokat, amelyek a vizelettel távoznak a szervezetből. Méregtelenítő hatásának része, hogy gyorsítja az anyagcserét és lebontja a zsírszövetet, regenerálja a bélflórát, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott. Természetes B-vitamin-komplex– (B1, B2, B3, B6, B12, niacin, biotin, folsav és pantoténsav) és C-vitamin-forrás, antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, javítja az érfalak állapotát, ezáltal segíti a vérkeringést. Szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédéséhez járul hozzá, hogy a kombucha csökkenti a koleszterinszintet, valamint az érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét. Uzninsav tartalmából adódó antibiotikus hatásának köszönhetően enyhíti, illetve megelőzi a szervezetben kialakuló gyulladásokat, különösen hatékony a felső légúti gyulladások, asztmatikus köhögés és a torokváladék feloldásának kezelésében. Nem csupán a baktériumokat, de egyes vírusokat is semlegesíti. Mivel szinten tartja a szervezet 35 év felett egyébként folyamatosan csökkenő Q-10 koenzim szintjét, fiatalítóként is használják. Folyamatos fogyasztása –az ajánlott napi adag három deciliter három részre osztva, méregtelenítés esetén fokozatosan tovább emelhetjük az adagot– meghosszabbítja az életet és nyugodt alvást biztosít. A kombucha tea a rák megelőzésében is szerepet kap: A benne található Dextrogyral (L-tejsav + ) ugyanis megakadályozza a szövetekben a daganat kifejlődését.

További egészségügyi előnyök

A kombucha tea segíti a szervezetet pH- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, csökkenti a magas vérnyomást és az ízületi panaszokat, így sikeresen alkalmazható artrózis és artritisz esetében. Segítségével elkerülhető a vese- és hólyagkövek, illetve a puffadás kialakulása. Megelőzi, sőt gyógyítja a szürke hályogot, megszünteti a potenciazavarokat, gyorsítja a hajnövekedést, jelentősen javítja a közérzetet. Külsőleg használva enyhíti a napégés és a csípések miatt kialakuló fájdalmas bőrpírt, a gombásodást, valamint az ekcémát.

Mit tartalmaz még a Kombucha gomba teája?

  • Tejsav: A kombuchában a jobbra forgó tejsav van jelen – megegyezik az anyatej szerkezetével –, amely elengedhetetlen az emésztés során. Ellensúlyozza és megszünteti a balra forgó tejsav hatásait, helyreállítja a bélflóra és a szervezet Ph értékének egyensúlyát. 
  • Ecetsav: Legfontosabb feladata, hogy meggátolja a káros baktériumok elszaporodását. A kombucha italnak karakteres illatot és ízt kölcsönöz.
  • Malátasav: A szervezet méregtelenítési folyamataiban kap szerepet. Testünkbe jutva átalakul, segíti a lúgosítást.
  • Oxálsav: Természetes tartósítószer, emeli a sejtek energiaszintjét.  
  • Glükoronsav: A máj is termeli, méregteleníti a szervezetet, megköti a nehézfémeket – higany, ólom, benzol – és a szervezetben termelődő, illetve kívülről bevitt toxinokat, amelyek így könnyen kiürülnek a az epe, a vastagbél vagy a vesék segítségével. 
  • Vajsav: Az élesztőgombák termelik, segít megszüntetni a Candida okozta fertőzéseket, óvja a bélflóra egészségét.
  • Nukleinsavak: elősegítik a sejtek egészséges regenerációját.

Tudtad?

Kirgíziában nagy számban élnek 100 évnél idősebb emberek, ráadásul még a 70 év felettiek arca is rendkívül sima. A helyiek szerint ezt annak köszönhetik, hogy minden nap megisznak legalább három deciliter kombucha teát.

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email