Shiitake gomba gyógyhatásai | Nem csak immunerősítésre

Shiitake gomba gyógyhatásai | Nem csak immunerősítésre 1

Kevés sokoldalúbb szuperélelmiszer létezik a shiitake gombánál, amelynek kivételes egészségvédő hatásai közül kiemelkedik páratlan immunerősítő tulajdonsága. A shiitake gomba rendszeres fogyasztásával többek között csökkenthetjük a szívbetegségek, a rák és a légúti betegségek kockázatát.


Világszerte folyamatosan nő a gyógygombák népszerűsége, ezek között is kiemelkedő helyet foglal el a shiitake gomba, melyet a Távol-Keleten már több ezer éve nagy tisztelet övez. A tradicionális kínai és japán orvoslás elsőként ismerte fel kivételes immunerősítő képességét, és főként légúti megbetegedések kezelésére használta.

Gazdag tápanyagokban

Szuperélelmiszernek azokat az ételeket és italokat nevezzük, amelyek kiugróan nagy mennyiségben és változatosságban tartalmazzák az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyagok jelentős részét, méghozzá könnyen hasznosítható formában. Teljesíti ezeket a feltételeket a shiitake gomba, hiszen bővelkedik jótékony összetevőkben. Nagyszerű forrása a B5-vitaminnak, a réznek és a szelénnek, ezekből a napi szükséglet 30, 20, illetve 15 százalékát tartalmazza mindössze fél pohárnyi shiitake gomba. Nagyobb mennyiségben található meg benne a B2-, B3-, B6- és B9-vitamin, cink, magnézium, kolin és D-vitamin, ahogyan diétás rostokban és esszenciális aminosavakban – ezeket a szervezet nem képes előállítani – is gazdag. Legfontosabb hatóanyaga a lentinán, amely immunmoduláns hatása mellett egyike a legerősebb természetes antioxidánsoknak.

Immunerősítő szuperélelmiszer

Kevés hatékonyabb immunerősítő létezik a shiitake gombánál, amit elsősorban a már említett lentinánnak köszönhet. Ez a különleges, nagy molekulasúlyú béta-glükán tulajdonképpen a gomba „lelke”, gyógyhatásainak egyik legfőbb letéteményese. A lentinán ugyanis rendkívüli módon felpörgeti az immunrendszert azáltal, hogy fokozza az immunsejtek aktivitását, így ezek hatékonyabban pusztítják el a szervezetbe kerülő káros mikroorganizmusokat (vírusok, baktériumok, gombák) és a rákos sejteket. Ezen kívül a shiitake gomba más antioxidáns összetevői is támogatják az immunrendszer működését, ahogyan az is hozzájárul a szervezet védekezőképességének erősítéséhez, hogy a shiitake gomba elősegíti a bélflóra egyensúlyának megőrzését, illetve szükség esetén visszaállítását. Ez azért lényeges, mert a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését: ha a bélflóra egészséges, testünk könnyebben megküzd a betegségekkel.

Méregtelenítésre és lúgosításra

A hepatitis ellenes hatása mellett a shiitake gomba a máj méregtelenítésébe is besegít, így méltán nevezhetjük májvédő élelmiszernek. Tisztító tulajdonságai azonban ezzel nem értek véget: mivel rostokban gazdag, serkenti az emésztést és támogatja a probiotikumok, probiotikus baktériumok szaporodását. Így ez a valóban különleges gomba az emésztőrendszerben – főként a vastagbélben – lerakódó káros anyagok eltávolításához is hozzájárul.

Megóvhat a ráktól

A shiitake gomba egyre növekvő népszerűségében komoly szerepe van rákellenes hatásának. Számos bíztató kutatás zajlott, illetve zajlik jelenleg is ezen a területen, úgy tűnik, hogy a gomba több mint száz olyan összetevőt, köztük egyedi, vagy nagyon ritka poliszacharidokat tartalmaz, amelyek együtt „dolgozva” képesek felvenni a harcot a rákkal szemben. Erre jutottak a University of Arkansas for Medical Sciences kutatói is, akik kimutatták, hogy ezek az összetevők elősegítik a programozott sejthalált (apoptózis) a rákos sejtekben. Ezek alapján elmondható, hogy a shiitake gomba, és különösen a gomba kivonatai, hozzájárulhatnak egyes daganatos megbetegedések – elsősorban a méhnyak-, prosztata-, a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a mell- és a vastagbéldaganat – megelőzéséhez, illetve kiegészítő kezeléséhez, sőt, a myeloma (az immunrendszer plazmasejtjeinek rosszindulatú betegsége) esetében is jó szolgálatot tehet.

Figyelem: Japánban a Shiitake gombából kivont lentinánt daganatos betegségek esetében gyógyszerként alkalmazzák.

Baktériumok, gombák és vírusok ellen

Önmagában rendkívüli immunerősítő képessége is elegendő lenne ahhoz, hogy a shiitake gombát sikerrel használjuk a különböző mikroorganizmusok, és az ezek miatt kialakuló fertőzések legyőzésére. Ezt a hatását pedig tovább fokozza antimikrobiális, azaz baktérium-, gomba- és vírusülő tulajdonsága. A shiitake gomba hatóanyagai a szervezetbe jutó káros mikroorganizmusok többségét semlegesítik, így hepatitis B vírussal (HBV), a túlszaporodó Candida albicans gombával és a fogszuvasodásban kitüntetett szerepet kapó streptococcus baktériumtörzsekkel szemben is sikerrel veszik fel a harcot. A Belfast City Hospital kutatói megállapították, hogy az általuk vizsgált mintegy negyven káros mikroorganizmus 85 százalékától megszabadulhatunk a shiitake gomba segítségével.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gombából kinyert AHCC (Active Hexose Correlated Compound) a méhnyakrákot és más rákos elváltozásokat okozó HPV (humán papilloma vírus) legjobb természetes ellenszere.

Szívvédő tulajdonságok

Bár a shiitake gomba kétségtelenül a természetes immunerősítők királya, az utóbbi években egyre több figyelmet kap szív- és érvédő hatása is. Sikerült bebizonyítani, hogy rugalmasabbá teszi az érfalakat, bizonyos fehérje molekulák termelődésének akadályozásával gátolja a lerakódások kialakulását, valamint csökkentheti a káros LDL koleszterin szintjét a vérben, miközben segítségével növelhető a jótékony HDL koleszterin mennyisége. Előnyösen befolyásolja a vérnyomást és a vérzsírok mennyiségét, mindez hozzájárul ahhoz, hogy a shiitake gomba fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés kialakulása, ezáltal a szívbetegségek – beleértve az infarktust – kockázata is mérséklődik. Mivel az érrendszeri betegségek hátterében számos esetben kimutatható a krónikus oxidatív stressz, nagyon fontos, hogy ennek elkerülése érdekében megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns hatóanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Erre is kiválóan alkalmas a shiitake gomba, mely bőségesen tartalmaz antioxidáns fitotápanyagokat, lentinánt, mangánt, szelént és cinket, valamint a ritka, de annál hatékonyabb ergothioneine-t.

Étkezésre is kiváló

A shiitake gomba nemcsak egészséges, hanem kulináris élvezetet is nyújt, ugyanis a legtöbb gyógygombától eltérően, kellemes az íze. Nem véletlen, hogy Kínában és Japánban, de más távol-keleti országokban is, szinte a napi étrend része, elsősorban a húsok pótlására használják. Bár kiváló étel, azért a túlfogyasztása az európai ember esetében okozhat enyhe mellékhatásokat, leginkább emésztési zavarokat, bőrproblémákat válthat ki. Ha ezeket szeretnénk biztosan elkerülni, válasszuk a shiitake gomba kivonatait, és tartsuk be az adagolási útmutatót. A jó minőségű étrend-kiegészítők, a nyers gombánál is hatékonyabban óvják az egészségünket.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16566671
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388108000996
http://www.academicjournals.org/article/article1379431344_Hearst%20et%20al.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202470/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email