Gyermekkori lázcsillapítás – A legjobb természetes megoldások

Gyermekkori lázcsillapítás -  A legjobb természetes megoldások  1

Ha egy picit melegnek érzi a gyerek homlokát, a szülők jelentős része rögtön gyógyszer után nyúl, pedig természetes lázcsillapító szerek is léteznek. A láz jelenléte a szervezet természetes, önvédelmi reakciója, mindig valamilyen betegség legyőzésére irányul, ezért a gyógyszeres lázcsillapítás csak abban az esetben szükséges, ha az állapot folytonos és elhúzódó.


Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38 °C-ot, belső mérés esetén a 38,5 °C-ot. Általában nem önmagában jelentkezik, számos tünet kísérheti: a leggyakoribb ezek között a fejfájás, a hányás, a hasmenés és a torokfájás, ami rendszerint a kiváltó betegségre utal. Amíg nem vagyunk tisztában a betegség eredetével, kerüljük a gyógyszeres lázcsillapítást, hiszen előfordulhat, hogy az adott készítmény használata –mellékhatásai miatt– súlyosbítja a láz kiváltó okát. Inkább részesítsük előnyben azokat a természetes módszereket, amelyek kizárólag a lázcsillapítást szolgálják.

Természetes lázcsillapítók

  • Segít a hideg víz: hűtsük le a fejet és a nyakat, nagyon magas láz esetén, ezekre a testrészekre tekerjünk hideg vízzel átitatott −kicsavart− pamutsálat. Hideg vizes borogatást (priznic) alkalmazhatunk a csuklókon és a bokákon is, viszont, amikor átmelegszik, azonnal cseréljük le. 

  • Lázenyhítő jégevés: ennek a módszernek biztosan minden kicsi örül! A jeget esetleg zúzzuk szét, és ízesítsük mézzel vagy gyümölcsszörppel. Hűti a testet, pótolja az elvesztett −kiizzadt− folyadékot. Torokgyulladás ellen is ajánlott: a hideg csillapítja a fájdalmat és a gyulladással járó égető érzést.

  • Lázcsillapító teák: a meleg tea a lázas gyerek számára is hasznos. Alkalmazhatunk gyógy, vagy hagyományos teát, amit mézzel vagy barna cukorral édesítsünk. Ezzel pótoljuk a folyadékveszteséget, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat: a kis beteget energiával töltjük fel. Figyeljünk arra, hogy a forralás a vitaminok és hatóanyagok jelentős részét elpusztítja.

  • Olajmasszázs: kétévesnél fiatalabb gyermek esetében, lefekvés előtt, kenjük át a testét extra szűz olíva olajjal, majd öltöztessük pamut ruhába és alaposan takarjuk be szintén pamutból készült takaróval. Reggel mossuk le róla az olajat. Remek hatást érhetünk el, ha éjjelre hűvös vizes pamut zoknit is adunk rá.

Fontos az étrend

Kerüljük a magas cink- és vastartalmú ételeket, mivel számos kórokozó ezekből táplálkozik. Ha utólag „adagoljuk”, megkönnyítjük a kórokozók elszaporodását. A lázas beteg gyermek étkezzen gyakran és változatosan. Kifejezetten ajánlottak a meleg levesek, amelyek hozzájárulnak az izzadási folyamathoz, ezzel egyidejűleg ellensúlyozzák a folyadékveszteséget. (Ide kattintva kiváló, megfázás ellen is hatásos csirkehúsleves recept olvasható!).

Naponta többször adjunk frissen facsart citruslevet (citrom, narancs, grapefruit) a lázas betegnek. Kiváló vitaminforrás, erősíti az immunrendszert. Fél pohár vízbe kevert fél citrom leve megszünteti a hasmenést és a hányást is, ilyenkor kerüljük az édesítést!

Ne idegeskedjünk

Amikor aggódunk, vagy feszültek vagyunk, gyermekünk önkéntelenül átveszi viselkedésünket. A stresszes állapot visszavetheti a gyógyulási folyamatot. Ha viszont három nap alatt a láz nem szűnik meg, mindenképp forduljunk a gyermekorvoshoz. Akkor se késlekedjünk orvoshoz vinni a gyermekünket, ha három napon belül a láz egyszer sem csökken 38,0 °C alá!

Tudtad?

Ez volt nagyanyáink módszere: mossunk meg pár kelkáposztalevelet, tekerjük be vele a kis lázas beteg talpait/lábfejét, majd rögzítsük őket. Ha fonnyadnak, cseréljük őket frissre, míg a láz alább nem hagy.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email