Mandulagomba, az „Isten gombája”

Mandulagomba

A mandulagomba − Agaricus Blazei Murrill− felhasználása, a legtöbb gombával ellentétben, Európában nem tekint vissza évszázados múltra. Még annak ellenére sem, hogy már 1893-ban katalogizálták. Bár a brazil őslakosok gyakran alkalmazták a népi gyógyászatban, „hivatalosan” csak 1935-ben figyeltek fel rá, mikor egy japán felmenőkkel rendelkező helyi földműves a spórákat eljuttatta őshazájába, a japán Insuke Iwade-i Mikológiai Intézetbe, ahol megpróbálták termeszteni. Erre azonban több, mint egy évtizedig várni kellett.


A mandulagomba termesztése napjainkban is komplikált, és lassú folyamat, vadon csak igen behatárolt területen terem meg. Kedveli a meleg és nedves helyeket, de a hőmérsékletingadozást nem tűri, azonnal elpusztul. A mandulagomba ezért nem tartozik az olcsó gyógygombák csoportjába.

Hosszabb élet a mandulagomba segítségéve

Ezzel egy időben az University of Pennsylvania kutatói − W.J.Cinden Professzor vezetésével −beható vizsgálatnak vetették alá azokat az embereket, akik a mandulagomba lelőhelyének környékén éltek, és gyakran fogyasztották. Megállapították, hogy a népesség körében szinte ismeretlenek voltak az időskori, és egyéb degeneratív betegségek, valamint ezek a lakosok életkorának átlaga jelentősen meghaladta a környező területeken élőként.

A mandulagomba jellemzői

A mandulagomba neve illatára, és ízére utal, igen kellemes és lágy ízű. A gomba alapszíne fehér, de csokoládébarna pikkelyekkel borított, átlagosan 7-25 cm átmérőjű. Október és április között nő, 23º – 28º fok melegre, és 80%-os páratartalomra van szüksége. A többi gombafélével ellentétben nem kedveli a sötét helyeket: leginkább a napsütötte területeken terem meg. Ahhoz, hogy 1 kg szárított mandulagomba birtokába jussunk, 12 kg nyers alapanyag szükséges. A mandulagomba legfontosabb hatóanyagai a poliszacharidok, amelyekről kiderült, hogy jelentősen erősítik az immunrendszert, ezért számos betegséget megelőzhetünk fogyasztásával, legyen szó szezonális kórokról, allergiákról, vagy akár a daganatos megbetegedésekről. A mandulagomba ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz linolsavat, olajsavat, sztearin savat, valamint ergoszterolt. Lényeges mozzanat a gomba betakarításának a pillanata is, mivel a különféle érettségi fokok más, és más hatásait erősítik. A mandulagomba különféle mennyiségben tartalmazhat béta-glükánt: minél érettebb, annál nagyobb mennyiségben van jelen benne, ám, ahogy a gomba „öregszik” úgy csökkennek értékes hatóanyagai. A mandulagomba gazdagon tartalmaz kalciumot és vasat is. A vitaminok közül jelentős még D- és B-vitamin-tartalma is. Összetételét tekintve a mandulagomba 38,5 százaléka fehérje, 2,6 százaléka zsír, 27,7 százaléka szénhidrát, 12 százaléka a már említett béta-glükán, 20,6 százaléka rost – ezek az arányok azonban a gomba érettségi foka szerint változhatnak.

A mandulagomba gyógyhatásai

A népi orvoslás a mandulagomba tulajdonságait főleg nyugtató hatása miatt, valamint az immunrendszer megerősítésére használta. Fogyasztásával jelentősen csökkenthető a csontritkulás, az emésztési és keringési panaszok, valamint segítségével mérsékelhetők a különféle allergiák kellemetlen tünetei. Aki rendszeresen fogyasztja a mandulagombát, tovább, és egészségesebben él, ezért illették az „Isten gombája” – vagy más neveken Cogumelo do Sol “Nap gombája”, Cogumelo da Vida “Élet gombája” – néven: csodálatos tulajdonságait természetfelettinek vélték. És nem tévedtek, hiszen a mandulagomba számos, rendkívüli gyógyhatással rendelkezik:

 • Rendkívül erős antioxidáns

 • A mandulagomba fogyasztása csökkenti a baktériumos, vírusos fertőzések kialakulásának lehetőségét

 • Az immunrendszer megerősítésével csökkenti az allergiás és az autoimmun betegségek − Hashimoto-thyreoiditi, rheumatoid arthritis, lupus, stb. előfordulását

 • Erősíti és támogatja a májfunkciókat, segíti a különféle eredetű –akut vagy krónikus− hepatitiszek gyógyulását

 • Erősíti a csontok szerkezetét, óvja az ízületeket

 • Stimulálja a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal az anémia egyik leghatékonyabb ellenszere

 • Túlsúly esetén alkalmazva remek étvágycsökkentő

 • Antioxidáns hatása révén nem csak belülről véd, hanem kívülről is szépít: fogyasztása hatására a bőr ruganyossá, és simává válik

 • A mandulagomba csökkenti és/vagy megszünteti a kemo- vagy sugárterápia okozta tüneteket

 • Segít megelőzni a degeneratív betegségek kialakulását

 • Javítja az emésztési folyamatokat, ezért rendkívül hatékonyan alkalmazható a méregtelenítő kúrák során

Mit mondanak a tudósok?

A mandulagomba feldolgozásával kinyert béta-glükán rákellenes hatását vizsgálták a japán Hamamatsu University School of Medicine kutatói. Kiderült, hogy gombakivonat akadályozza az áttétes tumorok kialakulását a tüdőben és a hasüregben.

Tudtad?

Mint minden gombaféle, a mandulagomba is hajlamos arra, hogy a talajban lévő nehézfémeket elraktározza. Vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy biztos, és gondosan felügyelt talajban növekedett terméket vásároljunk. A legjobb megoldás, ha az ellenőrzött mandulagomba-kivonatot tartalmazó táplálékkiegésztők közül választunk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email