Inulin hatásai: édes és egészséges cukorpótló

Inulin hatásai: édes és egészséges cukorpótló  1

Az inulin elsősorban az örménygyökérben, a cikóriában és a csicsókában megtalálható poliszaharid, azaz összetett cukor. Tulajdonképpen egy olyan vízben oldódó és hosszú fruktóz láncokból álló növényi rostról van szó, mely édes ízének köszönhetően kiváló cukorpótló, sőt még egészséges is: az inulin prebiotikumként hozzájárul a jótékony bélbaktériumok szaporodásához, ezáltal helyreállítja és fenntartja a bélflóra egyensúlyát.


Bár az inulin az emberi szervezet számára megemészthetetlen, mégis kitüntetett szerepet kap egészségünk megőrzésében. Mivel jótékonyan befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a gázok képződését számos étrend-kiegészítőben alkalmazzák. A bélflórában képes megemelni a bifidusz baktérium szintjét, miközben csökkenti a káros baktériumok számát. Mivel édeskés ízű, ráadásul nem befolyásolja a vércukorszintet sem, a cukorbetegek számára is mellékhatások nélkül használható cukorpótló.

Miért egészséges az inulin

• Megnöveli a jótékony –probiotikus– baktériumok számát

• Javítja a kalcium, a vas és a magnézium felszívódását

• Nem emeli meg a vércukorszintet, ugyanakkor kiváló cukorpótló, ezért a diabéteszesek is fogyaszthatják

• A vérszérumban hígítja a koleszterin és a trigliceridek koncentrációját, szabályozza a koleszterin szintjét

• Óvja a vastagbelet a rákos megbetegedésekkel szemben

• Növeli a széklet mennyiségét és gyakoriságát, megszünteti a székrekedést

• Helyreállítja a bélflórát

Az inulint elsősorban a cikória és az örménygyökér gyökeréből nyerik ki, ezen kívül nagyobb mennyiségben megtalálható a csicsókában, az articsókában és az endíviában. Szintén inulin-forrásnak számít a fehér szarvasgomba, a spárga, a bojtorján, a gyermekláncfű gyökere, a póréhagyma, a banán,  a hagyma és a dália gumója. Az inulin prebiotikus tulajdonságú, azaz olyan táplálék, amelyet szervezetünk nem képes megemészteni, ugyanakkor táplálékul szolgál a bélflóra hasznos baktériumai számára. Nem szívódik fel a vékonybélben, a baktériumok hatására csak a vastagbélben indul erjedésnek. Az inulin hatása, hogy megnöveli a jótékony bifidusz baktériumok és a laktobacilusok számát. Ezek rendkívül fontosak egészségünk szempontjából, hiszen segítik a tápanyagok felszívódását. Prebiotikumként, az inulin stimulálja ezeknek a baktériumoknak a szaporodását, miközben jelentősen csökkenti a koleszterin felszívódását. További hatása, hogy a gyomorban megemeli a szabad zsírsavak szintjét, az inulinnak köszönhetően a szervezet könnyebben és nagyobb mennyiségben hasznosítjaa kalciumot, a vasat és a magnéziumot. Összességében elmondható, hogy az inulin segítségével visszafordítható a bélflóra károsodása, így megszüntethetők az emésztési panaszok, sőt akár a bélrendszerben kialakuló daganatok is elkerülhetők.Érdekesség, hogy az inulin a magas koleszterin érték esetében a koleszterin, míg normál koleszterinszintnél a trigliceridek mennyiségét csökkenti. Ráadásul meggátolja a májat abban, hogy szintetizálja a koleszterint, amely ezért átcsoportosul és könnyebben kiürül.

Hogyan adagoljuk

Ajánlott napi adagja három és tíz gramm között mozog. Ezt a mennyiséget többek között egy-két kanál csicsókaporral, vagy a cikóriából előállított készítményekkel egyszerűen bevihetjük a szervezetünkbe. Vegetáriánusok esetében rendszerint nem szükséges a kúraszerű alkalmazása, főleg azok számára ajánlott, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, antibiotikumos kezelésből lábadoznak vagy gyomorproblémákkal küszködnek. Amennyiben átlépjük az ajánlott mennyiség felső határát mellékhatások jelentkezhetnek, ilyen a túlzott gázképződés, a puffadás, a hasmenés, illetve az enyhébb gyomor- és bélgörcsök.

Tudtad?

Kutatások is alátámasztják, hogy az inulinban gazdag étrend gátolhatja a mellben kialakuló tumor fejlődését.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email