Fejfájás ellen rozmaring

Fejfájás ellen rozmaring   1

A rozmaring kedvező élettani tulajdonságait mindenekelőtt illóolajainak köszönheti, melyek a fűszernövény egyedi és intenzív illatáért is felelősek. Kedvelt alapanyaga az aromaterápiáknak, használhatjuk fejfájás és bélpanaszok leküzdésére, valamint méregtelenítésre. Sokoldalú fűszernövény, amely nem hiányozhat otthoni egészségpatikánkból.


Számos tanulmány kimutatta, hogy a rozmaring aktív összetevői képesek a szabadgyökök megkötésére, lassítják a sejtoxidációt. A fűszer főzete elsősorban a máj tisztításában, valamint az emésztés szabályozásában kaphat szerepet: jól alkalmazható puffadás és a bélzavarok esetében, ahogyan gyors segítséget nyújt a kismedencei izomgörcsök, szédülés vagy az étvágytalanság megszüntetésében is. Hatékonyságát fokozhatjuk, ha a rozmaringos teát gyermekláncfűvel és bojtorjánnal egészítjük ki. Jellegzetes illatának köszönhetően népszerű alapanyaga a különböző aromaterápiáknak. Illóolaja erős antibakteriális és fertőtlenítő hatású, csillapítja a megfázás tüneteit, így a lázat és a köhögést. Felfrissíti a testet és a szellemet, energiával tölti fel a testet, ezért az egyik legkiválóbb stresszoldó és dinamizáló fűszernövény. Mentával és zsályával keverve a vaníliához hasonlóan sokan afrodiziákumnak tartják. A rozmaringban bőségesen található tannin, ennek köszönhetően hatékonyan szüntetni meg a hasmenést, ahogyan fogyasztása erős menstruációs vérzés esetén is erősen javallott.

Fáj a fejed? Segít a rozmaring!

Külső alkalmazása különösen elterjedt a mediterrán országokban. Fejfájás vagy reumás panaszok jelentkezésekor az érintett területet bedörzsölik friss rozmaringlevéllel. Levélmorzsalékát növényi olajjal keverik össze majd az így kapott pépet felmelegítve pakolásként használják: kiváló zúzódásokra és ficamokra! A növény leve segítségére lehet a haj és fejbőr problémákkal küszködőknek, hiszen stimulálja a hajhagymákat elősegítve ezzel a hajnövekedést. Mindemellett gátolja a korai hajhullást, fertőtlenítő hatása miatt pedig megszünteti a korpát.f

Tudtad?

A rozmaringot már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is termesztették, az értékes növényre a szerelem és a hallhatatlanság szimbólumaként tekintettek. Esküvőkön füstölőként használták, mert úgy tartották, hogy erősíti a szeretetet, az őszinteséget és a hűséget, boldogságot hoz az ifjú párnak. Temetések alkalmával mindig helyeztek egy csokor rozmaringot az elhunyt kezébe, így biztosítva újjászületését. De a rozmaringot nem csak jeles alkalmakkor használták, leveleit előszeretettel szórták az ágy alá, hogy elűzze a rémálmokat. A legtöbb ablakban pedig ott virított egy cserép rozmaring, amely a hiedelem szerint távol tartja a háztól a gonosz szellemeket.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email