Immunerősítő kasvirág | Milyen bajok ellen hatásos?

Immunerősítő kasvirág | Milyen bajok ellen hatásos? 1

Létezik egy nagyon kedves kis növény, amelyet a gyógyszeripartól kezdve, a kozmetikai iparon át, a természetgyógyászat is felfedezett magának. Nézzük meg, miért ilyen különleges a hegyek között élő kasvirág, ami többek között segíthet az immunerősítésben, a rák, a fertőzések, a gyulladások és az allergiák kezelésében, valamint a bőr fiatalságának megőrzésében.


A kasvirág (latinul echinacea) a fészkesvirágúak (százszorszépek) családjába tartozik, a gyermekláncfű és az articsóka távoli rokona. Eredetileg az USA-ból származik, a síksági indiánok évszázadok óta használják gyógyításra. Európában elsősorban gyógyászati vagy kozmetikai céllal termesztik, de dísznövényként is megállja a helyét. Kilenc fő faja létezik, ezek részben különböző hatóanyagokat tartalmaznak, abban viszont megegyeznek, hogy bővelkednek antioxidáns összetevőkben, elsősorban polifenolokban. A gyógyszer- és kozmetikai ipar a gyógynövény minden részét felhasználja, legtöbbször alkoholos kivonat formájában. Fitoterápiában ezzel szemben csak a növény föld feletti részét leveleit, szárát és a virágát alkalmazzák.

Megfázásra a legjobb

Az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő, ráadásul antibiotikus és vírusellenes hatású, mindez hozzájárul ahhoz, hogy a kasvirág különösen jól használható a megfázás kezelésére és megelőzésére. Ha a megfázásos időszakban fogyasztjuk, közel 50 százalékkal csökken a betegség kialakulásának esélye, míg a gyógyulás ideje átlagosan egy nappal lerövidül. Amerikai kutatók 14 korábban elvégzett tudományos vizsgálat elemzése során arra jutottak, hogy a kasvirág csökkenti a megfázások gyakoriságát, és a betegség időtartamát.

Rák ellen is hatásos

Mivel a kasvirág hatóanyagai szinte felturbózzák az immunrendszert, fokozzák a T-sejtek aktivitását és általában a fehérvérsejtek termelődését, a daganatos betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.

Gyulladások és fertőzések

Légúti-, ízületi-, húgyúti gyulladások esetén érdemes kipróbálni a kasvirág kivonatait, amelyekkel az ízületi fájdalmak, a szénanátha, az asztma, a fogínygyulladás, a reuma és akár a lupus tünetei is enyhíthetők. Bőrön alkalmazva ezeken kívül a napégés, az ekcéma, valamint a pikkelysömör kezelésében bizonyul hatékonynak, ahogyan a gyulladt pattanások is hamarabb eltűnnek, ha kasvirág kivonatával kezelik őket. A kasvirágból kivont echinacein nevű vegyület rendkívül hatékony a baktériumok és vírusok legyőzésében, ezért szövetségesünk lehet a legkülönbözőbb fertőzések – akár a hepatitisz, a herpesz és a HIV – kezelésében. Ez az antibakteriális hatás teszi kiváló sebgyógyítóvá a kasvirágot, hiszen megakadályozza a sebek felülfertőződését, és gyorsítja a gyógyulást.

Megelőzésre is alkalmas

A kasvirág különlegessége, hogy hosszú távon stimulálja az immunrendszert. Ez azt jelenti, hogy ha kúraszerűen fogyasztjuk a kivonatait, testünk védekezőképessége a kúra befejeztét követően is magas szinten marad, illetve rezisztencia alakulhat ki egyes fertőzésekkel szemben. Kiemelkedő immunerősítő képességének köszönhetően a kasvirágról elmondható, hogy sikerrel használható az egészség megőrzésére, a betegségek elkerülésére. Kifejezetten az immunhiányos betegségek, illetve az autoimmun reakciók és allergiák következményeinek enyhítésében is segítségünkre lehet. 

Mellékhatások

Ritkán, de előfordulhat allergiás reakció a kasvirág valamelyik összetevőjére, ezért alkalmazása előtt javasolt konzultálni háziorvosunkkal. Fájdalomcsillapítóval párhuzamosan ne szedjünk kasvirág alapú készítményeket, ami esetenként fejfájást, hasfájást okozhatnak.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email