Hashajtó kutyabenge | Kiváló béltisztító

Hashajtó kutyabenge | Kiváló béltisztító 1

Bár a kutyabenge manapság nem tartozik a legnépszerűbb gyógynövények közé, holott főleg hashajtó és méregtelenítő hatásai miatt évszázadok óta a népi gyógyászat kedvelt alapanyaga. Jól használható székrekedés és aranyér esetén, valamint a prosztata egészségének megőrzése érdekében. Többek között dögfa, kutyafa, puskaporfa, kutyabogyó, kutyacseresznye és büdöscseresznye néven is számon tartják.


A kutyabenge a bengefélék családjába tartozó, erdős, nedves, lápos vidékeket kedvelő fás szárú növény, amely 2-5 méter magasra is megnőhet. Nem igényel különösebb ápolást, mégis ritkán termesztik, gyógyászat célokra ezért általában a vadon nőtt egyedeket használják. Főleg Európában és Eurázsiában, valamint Észak-Afrikában elterjedt. A fitoterápia a vastagabb ágak kérgét hasznosítja, az alapanyagot május és június között gyűjtik be. Általában a szabad levegőn szárítják, de mivel ez a folyamat több évet is igénybe vehet, sokszor ezt a folyamatot 100 °C-fok körüli szárítással felgyorsítják. A körültekintő szárítás nélkülözhetetlen, mivel a nyers háncs fogyasztása hányingert, illetve gyomorirritációt okoz. Legfontosabb hatóanyagai, az erősen hashajtó antranolok és antronok, ezek egy év tárolás után, vagy magas hőnek kitéve kevésbé irritáló glüko-frangulin A és B, valamint frangulin A és B antrakinon-glikozidokká alakulnak.

Méregtelenítés és prosztatarák: Segíthet a kutyabenge

Jótékony hatású összetevői a vastagbélben végbemenő metabolizáció során a bélflóra baktériumainak segítségével hasznosulnak. Stimulálják a vastagbél izomzatát, megnövelik a gyomornedvek termelését, gátolják a víz és az ásványi sók visszaszívódását. Ennek köszönhetően a széklet kevesebb ideig marad a bélben, állaga pedig lazává válik, így könnyebb lesz az ürítés, ami mások  mellett az aranyér vagy végbélrepedés miatt szenvedők számára jelent könnyebbséget. Nem véletlen, hogy végbélműtéteket követően előszeretettel alkalmaznak kutyabenge tartalmú készítményeket. Székrekedés esetén legfeljebb két héten keresztül használható biztonságosan. Mivel elég lassan, 10-12 óra alatt fejti ki hatását, célszerű az esti órákban bevenni, különösen hatásos alkalmanként előforduló, stressz okozta nehéz székelés esetén. Erős béltisztító és féreghajtó, ezért kiváló kiegészítője a méregtelenítő kúráknak. A népi gyógyászat szerint a kutyabenge meghosszabbítja a prosztata egészségét. Egyes kutatások feltételezik, hogy antrakinon tartalma miatt a kutyabenge kérgének fogyasztása a prosztatarák ellen is hatékony lehet.

Mellékhatások

Túlérzékenység vagy túladagolás estén könnyen felléphet erős alhasi fájdalom, hányinger és hasmenés. Ebben az esetben csökkenhet a szervezet káliumszintje és a sav-bázis egyensúly. Annak ellenére, hogy a kutyabenge kiváló méregtelenítő, fogyasztása nem ajánlott terhesség, szoptatás és görcsös menstruáció alatt. Szintén kerülni kell alhasi gyulladások és gyomorfekély esetén. A gyógynövény módosíthatja néhány szívbetegségre, vagy vízhajtásra szedett gyógyszer hatását. Mivel hashajtó, alkalmazása meggátolhatja egyes gyógyszerek – antibiotikumok, fogamzásgátlók – felszívódását.

Tudtad?

A kutyabenge háncsából és leveleiből sárga festéket állítanak elő, bogyóinak levéből pedig –főként gyapjúszövethez – kék textilfesték készül. A festék árnyalatát, a bogyó érettségi foka határozza meg.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email