Májvédő és sebgyógyító máriatövis

Májvédő és sebgyógyító máriatövis 1

A fészekvirágzatúak rendjébe tartozó máriatövist – Silybum Marianum, őszbogáncs, szamárkóró – már évezredek óta használja a népi orvoslás. Antioxidáns és májvédő tulajdonságai miatt a méregtelenítő kúrák kedvelt alapanyaga, ahogyan gombamérgezés, sebgyógyításra, a hepatitisz C-fertőzés esetén, valamint a rák megelőzésére is sikerrel alkalmazható.


A máriatövis a mediterrán övezetből származik, de ma már az egész világon elterjedt, néhány helyen annyira, hogy az egyik leggyorsabban szaporodó –egy év alatt beérik– „gyomnövényként” tartják számon. Legfontosabb összetevője, a magjában található antioxidáns hatással rendelkező, többféle flavonoidot tartalmazó szilimarin vegyület. Kiváló méregtelenítő, mely képes megóvni a májat a toxikus anyagok –többek között a gyógyszerek és az alkohol– káros hatásaitól. A szilimarin ráadásul hatékony gyulladáscsökkentő, a májat új, egészséges sejtek termelésére serkenti.

Gyógyítja az alkohol-eredetű és vírusos májkárosodást

Májvédő hatásának köszönhetően a máriatövis a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló hepatitisz és májzsugor kezelésére is használható, a terápia azonban kizárólag az egyéni tulajdonságok figyelembevételével, orvosi felügyelet mellett végezhető. Mivel nem csupán méregtelenítő, hanem vírusölő tulajdonságokkal is bír, a máriatövis a vírusos májgyulladás –főként a hepatitisz C– esetén is sikerrel alkalmazható.

Gombamérgezés ellen is hatásos

A népi gyógyászatban a máriatövis főként a gyilkos galóca – Amanita phalloides –  mérgezés kezelésekor kapott fontos szerepet. Nem véletlenül, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a máriatövis képes megsemmisíteni a gomba toxinjait, amennyiben a mérgezést követő tíz percen belül a szervezetbe juttatják. A gyorsaság szó szerint életet ment, az idő múlásával ugyanis a máriatövis méregsemlegesítő hatása folyamatosan gyengül, alkalmazása huszonnégy órával a gomba fogyasztása után szinte teljesen hatástalan. Az így kialakuló súlyos májkárosodás pedig végső esetben halált okozhat.

Rák, sebek, máriatövis

A szilimarin és más, a máriatövis nedvében található hatóanyagok a kutatások szerint megakadályozhatják a rák növekedését azáltal, hogy gátolják a beteg rész vérellátását. Külsőleg alkalmazva, nagyszerű sebgyógyító, napvédő termékekbe adagolva védelmet nyújt a bőrt megtámadó rák (melanóma) ellen. Sebgyógyító hatását erősíti, hogy antioxidáns polifenoljainak köszönhetően remek bőrösszehúzó, valamint hozzájárul a vérzések elállításához. Segítségünkre lehet kisebb-nagyobb hámsérülések, valamint az aranyér kezelésekor. A máriatövis gyökerének főzete megemelni az alacsony vérnyomást, ha leveleit forró fehérborba áztatjuk, már pár kanálnyival legyőzhetjük vele a kóros étvágytalanságot. Mivel csökkenti a vérben az LDL „rossz” koleszterin szintjét, hatékonyan alkalmazható a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében, ahogyan az epekövek kialakulását is akadályozza.

Ügyeljünk a mellékhatásokra

Általában mellékhatások csak jelentős túladagolás miatt alakulnak ki. Ezek a heveny hasmenés, a kiszáradás, a fejfájás, az ingerlékenység, az álmatlanság, a püffedés, valamint súlyosabb esetekben a légzési problémák, az arc és az ajak duzzadása. Ugyanakkor az egyébként is enyhe tünetek pár napon belül maguktól megszűnnek.

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email