Máriatövis hatása: mire használhatjuk?

Máriatövis hatása: mire használhatjuk? 1

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a máriatövis az egyik legismertebb gyógynövény. Elsősorban májerősítésre és a máj méregtelenítésére használják, azonban a máriatövis gyógyhatásai ennél jóval szerteágazóbbak.


A máriatövis évszázadok óta kitüntetett helyen szerepel a népgyógyászatban, amely számos betegség, főképpen az epe- és a májpanaszok kezelésére használja. Kultikus tisztelet övezte, amit annak köszönhetett, hogy a legenda szerint a növényre rácseppent a Heródes elől menekülő Szűz Mária teje. Erre emlékeztetnek a levelén látható fehér pöttyök és csíkok. Annyira hittek csodálatos gyógyerejében, hogy sokan kígyómarás ellen egy kis zacskó máriatövist akasztottak a nyakukba.

Természetes májvédő

Ha a máriatövis szóba kerül, a legtöbben rögtön a máj gyógyítására gondolnak, és nem véletlenül: a máriatövis ugyanis kiváló májvédő, szinte egyedülálló módon képes regenerálni a legfontosabb méregtelenítő szervünket. Ezt a tulajdonságát a magjában fellelhető, nagy mennyiségű szilimarinnak köszönheti. A szilimarin antioxidáns tulajdonságú flavonolignánok –elsősorban szilibilin és szilikrisztin– keveréke, melyek többféle gyógyhatással rendelkeznek. Megkötik a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó, a sejtek öregedését felgyorsító, valamint a májat is károsító szabad gyököket. További egészségvédő tulajdonságuk, hogy a hozzájárulnak a túlzott alkoholfogyasztás, illetve helytelen táplálkozás miatt kialakuló zsírmáj csökkentéséhez, kezelik a máj (vírusos) gyulladását, és az alkohol okozta cirrózist (májzsugor). Utóbbi kezelésében különösen hatékony a máriatövis, amely a máj működésének javításával jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Ellensúlyozza a májkárosító gyógyszerek hatását, fokozza a májsejtek termelődését, ennek köszönhetően sikeresen alkalmazható a máj szöveti sérüléseinek megszüntetésére. Méregtelenítőként is jó szolgálatot tehet, ugyanis rendkívül hatékony májtisztító: segít eltávolítani a májban lerakódó méreganyagokat, többek között a nehézfémeket, valamint a káros gyógyszerszármazékokat. Ezeken kívül a máriatövis nagyszerű étvágyfokozó, csillapítja a lázat és a visszatérő izomgörcsöket. Ne feledkezzünk el a megelőzésről sem, rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a mérgek felhalmozódását a májban.

Rák, hepatitisz, mérges gomba

A máriatövis különlegessége, hogy a máj működését akadályozó, halálos gyilkos galóca egyetlen természetes ellenszere. Ehhez, a mérgezést követően tíz percen belül kell a kivonatát a véráramba juttatni. Vírusos májbetegségek esetén is számíthatunk az erejére, a Hepatitis C vírus ellen különösen hatékonynak bizonyulhat. Mivel erős antioxidáns, a máriatövis hozzájárulhat a rosszindulatú daganatok – elsősorban a mellrák, a prosztatatrák és a méhnyakrák – megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.

Szívvédő máriatövis

Fogyasszunk rendszeresen máriatövis felhasználásával készült táplálékkiegészítőket, és tapasztalni fogjuk a gyógynövény szívvédő hatását. A máriatövis enyhe vízhajtó tulajdonságú, segít megfelelő értéken tartani a vérnyomást, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, mindez hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint kezeléséhez.

Lúgosításra és női bajokra

Lúgosítóként a máriatövis hozzájárul az elsavasodás megszüntetéséhez, a szervezet normális pH-értékének visszaállításához, amivel számos, elsősorban emésztőrendszeri panasz is megszüntethető. Javítja az epefolyadék áramlását, ezzel az epekövek kialakulását is gátolhatja. A máriatövis azon kevés gyógynövények közé tartozik, amely enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Nőknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel rendezi a gyengébbik nem hormonháztartását, megszüntetheti a menstruációs fájdalmakat. Bár szoptatás idején fokozza a tejkiválasztást, a kismamák számára alkalmazása mégsem javasolt.

Külsőleg is hatásos

Többféle hámsérülés, illetve bőrbetegség kezelésére is kiválóan alkalmazható a máriatövis. Mérsékelheti a pikkelysömörrel kapcsolatos panaszokat, antioxidáns összetevői felveszik a harcot a bőrfertőzésekkel szemben. Szintén antioxidáns hatása révén, a bőr rákos elváltozásai, így a melanóma elleni küzdelemben is segítségünkre lehet. A máriatövisben található tanninok fokozzák a sebgyógyulás sebességét, valamint mérséklik a vérzést. Ezek a tulajdonságai az aranyér

Tudtad?

A máriatövis minden része ehető, jótékony hatásait azonban csak akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha a kivonatát fogyasztjuk, vagy a növényből készült krémet használjuk. Amennyiben emésztésünket szeretnénk helyreállítani, érdemes a máriatövis teát kipróbálni.

Hivatkozások:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22091246

http://www.raysahelian.com/milkthistle.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11896/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548789

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17133738

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15942440

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032607/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15277093

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231430/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email