Zöldségek vagy gyógynövények?

Zöldségek vagy gyógynövények? 1

 A gyógynövények a bioboltok polcán teremnek papírtasakban, vagy nem? A gyógynövények nem képeznek külön kategóriát a fogyasztásra alkalmas zöld növények között, sőt, minden zöldségnek és gyümölcsnek meg van a maga gyógyhatása. Nézzünk néhány példát!

 

Spárga

 Ez a többféle színben is kapható roppanósan gusztusos zöldség(?)-hajtás hosszú időn keresztül a gourmand-ok kiváltsága volt. Napjainkban már sok helyen hozzá lehet jutni, és igaz az ára borsos, de azért hébe-hóba megengedhetjük magunknak, hogy finom szószt, zöldségkrém-levest vagy csőben sültet készítsünk belőle.

 

 A spárgát az ősidők óta gyógynövényként alkalmazzák. Nem túl igényes anyanövénye lassan fejlődik, és   évről évre ebből a tőből kibúvó hajtások kerülnek az asztalunkra. Keveseknek jutna eszébe, de ha a gyógyhatásaira áhítozunk, érdemesebb a spárgát nyersen fogyasztani, mert a főzéssel elbomlanak gyógyhatású anyagai. A nyers spárgalé erőteljesen tisztítja a vesét, még a vesekövet is feloldja, és elősegíti a vesehomok és a vesekő távozását.

 

 Ami a zöldség beltartalmát illeti, vitaminokban kifejezetten gazdag (A és C), valamint nyomelemei (ón, molibdén) és ásványi anyagai (kalcium, foszfor, nátrium, kálium, niacin stb.) is nagyon értékesek. Asparagine nevű lúgja helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, erősen lúgosít.

 

Petrezselyem

 Petrezselyemnek általában a fehérrépa vagy gyökér nevű zöldség föld feletti, zöld részét hívjuk. A legközismertebb fűszernövény, amelyhez csokros és szárított formában is könnyedén hozzájuthatunk. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fehérrépa minden része, vagyis a gyökere és a termése is gyógyhatással bír, az ókori háziasszonyoknál nem a konyhában, hanem a gyógynövények között volt a helye.

 

 A petrezselyem C vitamin tartalma kiemelkedő, emellett sok karotint (az A vitamin provitaminja) és többféle B vitamint is tartalmaz. Vastartalma olyan magas, hogy rendszeres fogyasztásával a hölgyek vashiánya is kiválóan elmulasztható. Ezen kívül kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz.

 

 Kiválóan tisztítja a vért és a veséket, erősíti a szemeket és javítja a látást, jó hatással van a cukorbetegség tüneteire, erősíti az immunrendszert. Érdemes mindenn nap fogyasztani, apróra vágva fűszerként szendvicsre, salátára szórva.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email