Gyógyító zsálya | Hogyan védi az egészségünket?

Gyógyító zsálya | Hogyan védi az egészségünket? 1

Ételek ízesítésére és gyógyításra egyaránt évezredek óta használt növény a zsálya. Kiváló fertőtlenítő és gyulladásgátló, segít mérsékelni a vérzéseket, valamint a szezonális légúti betegségek tüneteit. Különösen hatékony köhögés esetén. És ez csupán néhány a zsálya jótékony hatásai közül.    


Az árvacsalánfélék legismertebb tagja, fás szárú örökzöld. Legfeljebb nyolcvan centiméter magasra nő levelei lapított lándzsa alakúak, vastagok, tapintásra kemények. A zsálya virágai a kéktől és a lila minden fellelhető árnyalatában pompáznak. Mediterrán vidékeken érzi igazán jól magát, azonban a mérsékelt éghajlaton is előfordul igaz, ezeket a „vad” példányokat az avatatlan szem nem mindig tudja azonosítani. Latin neve a Salviae, a salvatrix-ból ered, ami megmentőt, egészségben tartót jelent. És ez az elnevezés nem véletlen!

Egy kis zsályatörténelem

Bár manapság inkább fűszernövényként tartjuk számon, a zsálya az ókorban sokkal több volt, mint egyszerű ételízesítő. Az egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb gyógynövényként tartották számon, többféle betegségre benne keresték a gyógyírt. Egyiptomban elsősorban a termékenység javítására, a görögök többek között a sebek, fekélyek és a rekedtség kezelésére használták. A rómaiak az istenek segítő akaratát látták benne: évente egyszer szüretelték erős, friss illatot árasztó leveleit. A gallok úgy vélték – és nem alaptalanul -, hogy a zsálya főzete lehúzza a lázat és erősen köptető hatású. Arról is meg voltak győződve, hogy képes feltámasztani a halottakat. A középkori Európában a nehezen gyógyuló sebeket gyógyították vele. Kedvelt orvosságnak számított az ecetben érlelt zsálya, kakukkfű, levendula és rozmaring kivonatából készített „négy rabló ecete”. Torokfájás esetén és az idegrendszer erősítésére is szívesen alkalmazták. Kínában úgy vélték, fogyasztása meghosszabbítja az életet egy XVII. századi dokumentum szerint holland kereskedők egy kosár zsályáért három kosár tealevelet kaptak!

Elűzi a depressziót

Megnyugtatja háborgó idegeinket, bátran alkalmazhatjuk levertség, illetve depresszió esetén. Erősebbé tesz akkor is, amikor úgy érezzük, hogy túlléptük fizikai terhelhetőségünk határait. Fokozza az agyműködést, és bár ellentmondásosnak tűnhet, a kínai orvoslásban az álmatlanság ellenszereként is alkalmazzák. Iráni kutatások szerint jelentősen javítja a memóriát, míg illóolaja nagyszerű relaxáló.

Nők figyelem!

A zsálya segít helyrebillenteni a hőháztartást, megszünteti a kellemetlen hőhullámokat, így jó szolgálatot tesz a klimaxot átélő nők számára. Vérzéscsillapító tulajdonságát az erős menstruáció kezelésekor is kihasználhatjuk.

Segíti az emésztést

Védőréteget képez a gyomorfalon, egyúttal többféle emésztési zavar, köztük a hascsikarás ellen lehet eredményes a zsálya fogyasztása. Hatóanyagai serkentik az emésztést azáltal, hogy javítják a bélperisztaltikát, valamint az epetermelődést, ezért is kedvelt összetevője a gyomorkeserűknek.

Gyulladások és baktériumok ellen

Roppant sokoldalú, illóolajokban gazdag gyógynövényről van szó, amely az egyik leghatékonyabb természetes baktériumölő. Szájüregi- és torokgyulladás, fogászati tályogok, bélgyulladás, ínybántalmak kezelésére a zsálya illóolaja, a zsályából készített tea és tinktúra is sikerrel alkalmazható. Ha fáj a torkunk, érdemes a zsálya főzetével gargalizálni, gőze inhalálva gyorsan feloldja a légutakban felhalmozódó váladékot (megfázás), valamint mérsékli az asztmatikus rohamot. Rendkívül erős az antibakteriális hatása, ennek köszönhetően a vírusos légúti fertőzésekhez kapcsolódó bakteriális fertőzések tüneteit is enyhítheti, hatékonyan kezeli az aftát. Segíthet megszabadulni az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus szuperbaktériumtól, illóolaja az Escherichia coli, a Salmonella fajok, sőt, egyes gombák, köztük a Candida albicans ellen is hatásos. Kutatások szt mutatják, hogy a zsálya semlegesíti a fogszuvasodásért felelőssé tehető streptococcus mutans baktériumot.

Ellenjavallatok

A zsálya igazi egészségbomba, ennek ellenére bánjunk vele óvatosan. Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett a túl sok zsálya már ártalmas lehet, mert erősen csökkenti a vérnyomást. Zavarja a tejtermelést, ezért szoptató anyák ne fogyasszák, de terhes nők és epilepsziában szenvedők számára sem ajánlott.

Tudtad?

A fogkrém előtti időkben, az emberek fogukat és ínyüket dörzsölték a zsálya friss leveleivel.  Baktériumölő hatásának köszönhetően gyógyítja a szájüregi fertőzéseket és enyhíti a kellemetlen szájszagot.

Hivatkozások:

https://www.herbwisdom.com/herb-sage.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500558
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676988/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676988/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email