Hoztam is meg nem is – homeopátiás szerek

Hoztam is meg nem is - homeopátiás szerek 1

 A homeopátia gyógymódja évtizedek óta ellentmondásos megítélés alá esik. A szerek, amelyek úgy gyógyítanak, hogy a hatóanyag igen kicsi mennyiségét, vagy csak fizikai információját tartalmazzák, különlegességnek számítanak napjaink kemikália alapú gyógyítási módszerei között.

 

 A homeopátiás gyengéd gyógyítást Samuel Hahnemann német orvosnak köszönhetjük, aki a XVIII. században fektette le a gyógymód alapjait. A módszert a gyengéd gyógyítási lehetőségek közé soroljuk, hiszen a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja, serkenti. 

 

 Hahnemann elmélete szerint “hasonlót a hasonlóval” kell gyógyítani, vagyis a betegei tüneteit olyan hatóanyagok rendkívüli módon hígított oldataival gyógyította, amelyek nagy koncentrációban, egészséges embereknél a betegekéhez hasonló tüneteket okoztak.

 

 Ezt könnyű megérteni, ha elképzeljük, milyen tünetet okoz a hagymavágás. Könnyező szem, orrváladék. A hasonlóság szabálya szerint a homeopátia az ilyen tünetekkel járó náthát a hagymából (allium cepa) készült szerrel gyógyítja. Az elv nem új, ezt a hagyományos gyógyítás is alkalmazza pl. az allergiások allergénekkel való kezelésénél. A különbség a homeopátiás gyógyszer elkészítési módjában és hatásmechanizmusában rejlik.

 

A homeopátia által használt szerek hatásmechanizmusa

 Az alapanyagokat az elkészítési folyamat során többször hígítják és dinamizálják. Az így készült szerek nem toxikusak még akkor sem, ha az eredeti hatóanyag az volt, (pl. higany), így a gyógyszerkészítésben általában nem alkalmazott vegyületekből is hatékony homeopátiás szert lehet készíteni.

 

 A homeopátiás szerek különféle potenciájú változatokkal kerülnek forgalomba. A potencia a hígítás és diamizálás mértékét jelenti, vagyis a homeopátiás szerek annál erősebbek, minél hígabbak.

 

 A gyógyszerek szedési módja sem szokványos. Mivel hatóanyagot nem, vagy csak igen csekély mennyiségben tartalmaznak, ezért nem a szedett mennyiség számít, hanem a szedés gyakorisága, vagyis az, hogy adott időn belül (nap, hét, hónap) hányszor adunk impulzust a szervezetnek. Az átadott információ a a test öngyógyító folyamatait indítja be, szabályozza és erősíti.

 

Adagolás

 Minél erősebb egy homeopátiás szer, annál ritkábban kell szedni. Az ilyen szerek hosszú távú hatást fejtenek ki (egy magasabb potenciájú szer akár hetekig is hat). Ezért a homeopátia egyik alapszabálya szerint az ismétléssel meg kell várni, amíg a hatás tart. Ez a hatás tulajdonképpen a szervezetünk reakciója a szerből kapott információkra.    

 

Az alacsony potenciájú homeopátiás szerek testi, míg a magasabb potenciálúak testi és lelki szinten is hatnak. A magas potenciák már kifejezetten érzelmi-lelki problémák kezelésére is alkalmasak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email