A szívinfarktus lelki okai

A szívinfarktus lelki okai 1

Bizonyára mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy valaki  a „szívére vette…” az őt ért sérelmet, vagy igazságtalanságot. Nos, ez a szállóige nagyon is jól összefoglalja mindazt, amit ma már a nyugati orvostudomány tényként kezel: a betegségeknek lelki okai is lehetnek.


Szinte nem létezik olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne érezte volna, hogy egy stresszes értekezleten, vagy helyzetben gyomorgörcse lesz, megfájdul a feje, esetleg heves szívdobogásérzése támad, vagy elkezd szorongani. Ezeket a tüneteket nem véletlenül produkálja a szervezetünk. De vajon mi is történik valójában?

Ne vagyük a szívünkre

Miután fenyegetőnek értékeltünk egy helyzetet, a hipotalamusz  (az agyhoz tartozó mandula méretű mirigy) hormonokat kezd termelni. Ezek a vérrel a mellékvesékbe jutva serkentik a stresszhormon, a kortizol termelődését, felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás, ezáltal a szívverés is felgyorsul. Persze a szívinfarktus kialakulásáért nem csak a stresszes életmódot okolhatjuk, hanem a háborgó lelkünket is. Bármilyen furcsán hangzik is, ha folyamatosan nem a szívünkre hallgatunk, hanem az eszünkre, esetleg szívtelenül, igazságtalanul viselkedünk valakivel, azt ugyancsak a „szívünkre vehetjük.”

Szívünk hevesen doboghat valamilyen izgalomtól, de akár meg is szakadhat az átélt fájdalomtól, vagy a gyásztól.

Gátlások és érzelmi problémák

A szívinfarktus lelki okai a szakértők szerint belső gátlásokból, elakadásokból adódhatnak, amikor az érzelmek nem képesek szabadon áramolni, és túlságosan dominál az ésszerű gondolkodás. Éppen ezért a megoldást is roppant egyszerű: adjunk teret érzelmeinknek, azaz figyeljünk oda jobban a szívünkre! A keleti orvoslásban már régóta tudják, hogy a testünkben található hét csakra rendkívül érzékeny a külvilág impulzusaira. A szívcsakra a lélek legapróbb rezdüléseit is „megérzi”:

Sokszor okozhat szívpanaszt például az anyánkhoz való kötődés, ami nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. Ugyancsak ezzel a csakrával függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni, a vérünket szabadon áramlani hagyni, azaz a szeretetet a maga útjára engedni.

Eredendő vágyak

A szívinfarktus lelki okai tehát eredendően a vágyaink, érzéseink, szeretetünk elfojtásából adódnak, így ha ezeket képesek vagyunk feloldani, úgy biztosan elkerülhetjük ezt a ma már civilizációs betegségként számon tartott kórképet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email