Népbetegségnek számítanak a keringési betegségek

Népbetegségnek számítanak a keringési betegségek 1

A szív- és érrendszeri megbetegedés  napjainkban egyre több embert érintenek, és a daganatos betegségek után második helyen szerepelnek a halálozási okok listáján.

 

 

 

 

A szív- és érrendszeri megbetegedések két nagy csoportra oszthatóak, a szívbetegségekre (pl. infarktus,  szívbillentyű-zavarok, szívizom-, szívburokgyulladás, szívritmuszavarok, koszorúér-betegségek stb.) és a keringési problémákra (vérnyomásproblémák, trombózis, visszérbetegségek, érelmeszesedés stb.) Mindkét csoportba tartoznak olyan megbetegedések is, amelyek öröklött tényezőkön alapulnak, és olyanok is, amelyek különféle rizikófaktorok, környezeti- és életmódbeli tényezők révén alakulnak ki.

Környezeti tényezők és életmód

A keringési betegségek kiváltó okaiként – ha nem szerepel öröklött tényező a kórtörténetben – a legtöbbször az életmódot okolják: a stressz, kevés mozgás, a túlsúly, a túlzott só- és telített zsírfogyasztás mind emeli a problémák kialakulásának kockázatát. Természetesen a dohányzás és az alkoholfogyasztás is rizikófaktornak számít. Sajnos a táplálkozásban háttérbe szorultak a természetes alapanyagok és a nyers ételek, ugyanakkor növekszik a (mesterséges) fűszerezés  és adalékanyagok használata. A nem minőségi ételek fogyasztása számos hátránnyal jár a szervezet számára: tápanyag-hiányállapotokat alakíthat ki (ásványi anyag, vitamin stb.), óriási sófogyasztási többletet jelent, és hozzájárul az ún. férfias típusú (haskörfogat-növelő) elhízáshoz, amelyet szintén rizikófaktorként figyeltek meg a szívinfarktus kialakulásában.

Öröklött rizikófaktorok

Növeli az ilyen jellegű betegségek kialakulásának esélyét, ha a családban fordult már elő kardiológiai vagy keringési betegség, öröklött a magas vérnyomás, vagy ha egyéb krónikus betegségben (pl. cukorbetegségben) szenved az illető. Nem tekinthető klasszikus rizikófaktornak, de sok évtized statisztikai adatai mégis bebizonyították, hogy a férfiaknak sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy keringési betegségek alakuljanak ki A kor előrehaladtával olyan testi és szervezeti változások állnak be – mindkét nem esetében –  hogy az időseknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email