Omega-6: jóból is megárt a sok

Omega-6: jóból is megárt a sok 1

Szervezetünk optimális működése érdekében táplálkozásunkat úgy kell alakítani, hogy megfelelő arányban tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az egyébként számos jótékony tulajdonsággal, elsősorban betegségmegelőző hatással rendelkező omega-6 túlzott bevitele ugyanis súlyos következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy tudjuk, mely élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben.


Normális esetben, az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának elkerülésében. Az omega-6 (az omega-3-hoz hasonlóan) zsírsavak egy része esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak különféle táplálékok bevitelével juthatunk hozzájuk. Ezzel nincs is különösebb feladatunk, hiszen változatos étkezéssel, könnyedén beszerezhetjük a szükséges omega-6 mennyiséget. Sőt, jellemző a túlfogyasztás, aminek akkor jelent problémát, ha ezzel egyidejűleg, a sokkal nehezebben „utántölthető” omega-3 zsírsavakból nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiséget.

Az egyensúly a lényeg

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, a tojásban, a mákban, a napraforgóban, sőt a kenyérben – azaz számos olyan élelmiszerben, amelyet egyszerűen beszerezhetünk. Más a helyzet az omega-3 zsírsavakkal, ezeket ugyanis esősorban a halakban találhatjuk meg. Amennyiben szervezetünk omega-3 és omega-6 zsírsav-készlete kiegyensúlyozott, nincsen szükségünk különösebb odafigyelésre. Ez viszont rendszerint nem így van, hiszen az emberek többsége éppen étkezési szokásai miatt, a kelleténél többet halmoz fel az omega-6 zsírsavakból. A tapasztalatok szerint az egészségesnek tekinthető 1:2, illetve 1:3 aránnyal szemben, az 1:30 sem számít ritkának, ami akár súlyos panaszokat okozhat. Az omega-6 túltengése ugyanis erősen legyengítheti az immunrendszert, ez például abban nyilvánul meg, hogy könnyebben megfázunk, jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Az omega-6 szintjének megugrásakor, az ízületi gyulladásban szenvedőknek, erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak. Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős. Ezeken kívül megnőhet a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések – szívszélhűdés, infarktus, érelmeszesedés –, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

A kevesebb omega-6 néha többet ér

Természetesen, a megoldás nem az, hogy nagyobb mennyiségben viszünk be omega-3 zsírsavakat a szervezetünkbe étrend-kiegészítők formájában. Sokkal jobban tesszük, ha csökkentjük az omega-6 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, különösen a konzervek, félkész és a gyorséttermekben kapható ételek fogyasztását, miközben több halat, mandulát, diót és tejet veszünk magunkhoz, hiszen ezekkel tudjuk egészségesen megnövelni szervezetünk omega-3 szintjét.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email