Mikrohullámú sisak segít a stroke kimutatásában

Mikrohullámú sisak segít a stroke kimutatásában 1

A stroke diagnózisának pontossága és gyorsasága elengedhetetlen ahhoz, hogy a sokszor életmentő kezelést mielőbb megkezdhessék az orvosok. Ebben segít egy újonnan kifejlesztett mikrohullámú sisak, amely pillanatok alatt és hatékonyan méri fel a szélütéses beteg agyszöveteinek állapotát.

 

 

Stroke esetén legfeljebb négy órán belül mindenképp meg kell kezdeni a kezelést, ennek hiányában a beteg súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedhet. A beavatkozás előtt azonban az orvosnak pontosan meg kell állapítani a stroke típusát. Ez létfontosságú, hiszen az ischaemiás –vértelen− stroke esetében alkalmazott véralvadásgátlók halálosak a bevérzéses szélütés esetén. Ischaemiás stroke akkor alakul ki, ha valamelyik agyi ér teljesen elzárul, így megakadályozza a szabad véráramlást. A bevérzéses szélütést ezzel ellentétben az agyat tápláló véráramot biztosító valamelyik ér megpattanása okozza. A tünetek mind a kétféle stroke esetében azonosak: először az agy beszédközpontja sérül.

Gyors stroke diagnózis mikrohullámmal

A stroke okozta agyi károsodás fajtája és kiterjedése eddig csak CT vizsgálat segítségével volt megállapítható. Ezen változtat a svédországi Chalmers University of Technology, és a Sahlgrenska Academy mérnökei, valamint a velük együttműködő Sahlgrenska University Hospital orvosainak fejlesztése, a Strokefinder elnevezésű vizsgálati eszköz ugyanis mikrohullám segítségével pontos és azonnali képet ad a szélütéses beteg állapotáról.

Akár a mentőben is alkalmazható

A Strokefinder valójában egy bonyolult sisak, ami a rajta elhelyezett vékony antennák segítségével mikrohullámokat küld az agy felé. Attól függően, hogy a mikrohullámok elvesznek, vagy visszaverődnek, a kapott jelekből a szakemberek nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a stroke az agy mely részét és milyen mértékben érintette. A sisak információkat szolgáltat a stroke típusáról, az agy károsodásáról, valamint a kiváltó ok jellegéről. Mivel a műszer hordozható, már a mentőben, szállítás közben elvégezhető a vizsgálat, ennek köszönhetően a kórházban azonnal elvégezhető a szükséges beavatkozás. A pontos és gyors diagnózis tehát hozzájárul az agyi katasztrófa következményeinek csökkentéséhez, egyúttal lerövidítheti a kórházban eltöltött lábadozási, valamint a rehabilitációra fordított időt is. A készüléket kifejlesztő szakemberek szerint, a Strokefinder használata ezért nem csupán a szélütéses betegek számára, hanem az egész társadalombiztosítási rendszer szempontjából is előnyös.

Forrás: www.chalmers.se

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email