Olajos magvakkal könnyebb a szívbetegségek megelőzése

Olajos magvakkal könnyebb a szívbetegségek megelőzése 1

Általában az olajos, illetve a csonthéjas magvak, egyedi összetételüknek köszönhetően jótékony hatást gyakorolnak a szervezet működésére. Rendszeres fogyasztássukkal a szívbetegségek megelőzése is egyszerűbb lehet, többek között csökkentik az infarktus kockázatát.


A csonthéjas magvakat magas zsírtartalmukra utalva, olajos magvakként is emlegetik. Közéjük tartozik a dió, a pisztácia, a mogyoró és a mandula. Bár a földimogyoró hüvelyes növény, tulajdonságai és összetétele miatt az olajos magvakkal együtt szokás emlegetni. Rendkívül sokoldalúak, hiszen segítségükkel csökkenthető az anyagcserezavarokkal összefüggésbe hozható betegségek kialakulásának kockázata, de ennél is fontosabb, hogy szabályozzák a vér koleszterinszintjét: lejjebb viszik az LDL –„rossz”és növelik a HDL „jó” koleszterin mennyiségét.

Utóbbi tulajdonságukat annak köszönhetik, hogy gazdagok a telítetlen és a többszörösen telítetlen „jó” zsírok csoportjába tartozó omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak az érfalak rugalmasságának és erősségének megőrzéséhez, a koleszterinszint beállításával pedig mérsékelhető a plakkok kialakulása. Mindez kell ahhoz, hogy az olajos magvakkal támogatható lehessen a szívbetegségek megelőzése, azaz, ha ezeket a magokat naponta fogyasztjuk, nagyobb eséllyel kerülhető el többek között a szélütés, a szívinfarktus és az érelmeszesedés. Szintén védik a szívet és az érrendszert az olajos magvak antioxidáns hatású polifenoljai. Ezek, a szabad gyökök megkötésével, a rákos megbetegedések kialakulását is gátolják.

Mit mondanak a tudósok?

Az amerikai Vanderbilt University Medical Center, JAMA Internal Medicine szaklapban publikált tanulmánya is bizonyítja a földimogyorónak, és egyéb csonthéjasoknak a szívre és a vérkeringésre gyakorolt jótékony hatásait. Több, nagy létszámú, 200 ezer feletti páciens részvételével lezajlott tanulmány eredményeit értékelték. Ezek alapján megállapították, hogy az olajos magvak, és különösen a földimogyoró, rendszeres fogyasztása fontos szerepet kaphat a szívbetegségek megelőzésében: 17-21 százalékkal csökkenthetik a halálhoz vezető korai szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A pörkölt földi mogyoró szívvédő hatását mutatták ki a Floridai Egyetem kutatói. A Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmányukban arról írnak, hogy a magban nagy koncentrációban fellelhető antioxidáns polifenolok, elsősorban a rák és a szívbetegségek kockázatát csökkentő p-kumarinsav szintje, a pörkölés hatására, ötödével megemelkedik. Ez azt jelent, hogy a pörkölt földi mogyoró még hatékonyabb lehet a szívbetegségek megelőzésében.

Nem csak a szívet védik

A legtöbb csonthéjas mag bővelkedik B-vitaminokban és E-vitaminban. A B-vitaminok fokozzák az idegrendszer egészséges működését, segítenek megőrizni az emésztőrendszer izomtónusát, valamint a bőr és a haj egészségét. Mindezek mellett a B-vitaminok a sejtek anyagcseréjében is fontos szerepet kapnak. És a jótékony hatásoknak itt még nincs vége! Nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot, káliumot, vasat és rezet, illetve A-vitamint. Ezek az anyagok fontos szerepet játszanak a test homeosztázisának megőrzésében, azaz növelik szervezet alkalmazkodóképességét a változó külső és belső körülményekhez. Az olajos magvak növényi rostjai támogatják az emésztést és az ürítést, megtisztítják a bélrendszert a mérgekről, valamint szabályozzák a vércukorszintet. A rostok ezeken kívül a szívbetegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak, hiszen csökkentik a káros koleszterin szintjét.  

Ügyeljünk a kalóriákra

Mivel a földimogyorónak – és az olajos magvaknak – magas a kalóriatartalma, ezért, ha nem akarunk felszedni pár felesleges kilót, inkább mértékkel fogyasszuk. Ez azonban ne riasszon el senkit, elég, odafigyelni az elfogyasztott kalóriákra: 100 gramm olajos mag – fajtától függően − 600-700 kalóriát jelent, így például az ajánlott napi földimogyoró mennyiség nagyjából 20 gramm, azaz két-három evőkanál. Ekkora mennyiség már a szívbetegségek megelőzésében is komoly segítséget jelent.

Tudtad?

A hüvelyesek családjába tartozó földimogyoró Dél-Amerikából származik, fontos szerepet játszott az őslakos indiánok, köztük az aztékok étrendjében.

Mogyoróval készült receptjeink itt olvashatók!

Források:

https://media.jamanetwork.com/news-item/eating-nuts-peanuts-associated-with-reduced-overall-cardiovascular-death/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4194275.stm
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email