Szíverősítő ételek | Megelőzik a gyulladásokat

Szíverősítő ételek | Megelőzik a gyulladásokat 1

A szív az emberi szervezet legnagyobb izma. Leginkább egy mechanikus pumpához hasonlít, amely az érhálózaton keresztül lehetővé teszi, hogy a vér az egész test minden sejtjéhez eljusson. A szív folyamatosan dolgozik, munkáját a megfelelő táplálkozással, gyulladásgátló és szíverősítő ételek fogyasztásával mi is segíthetjük.


Ahhoz, hogy a vér keringjen az érrendszerben, a szívnek ütemesen össze kell húzódnia. A pumpálás ritmusát számos tényező befolyásolja: a szív és a vérerek állapota, a szervezet terhelése –például aktív sportolás, túlsúly, az emésztés−,  illetve egyes betegségek, főleg a gyulladásos elváltozások jelenléte. Egy felnőtt ember szíve nyugalmi helyzetben percenként 50-80-szor dobban, ezt az állandó igénybevételt a megfelelő táplálkozással, a szíverősítő ételek fogyasztásával lehet ellensúlyozni.

A legfontosabb szíverősítő ételek

Mazsola

Bár furcsának tűnhet, hogy egy nyalánkság nyitja a sort, a mazsola számos jótékony hatással bír. A legfontosabb tulajdonsága, hogy erős gyulladásgátló, amit főként a szájüregben található baktériumokkal szemben fejt ki. Ezáltal megakadályozza az ínygyulladást, és a fertőzés továbbterjedését.

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabonaféléknek magas az antioxidáns, valamint fitoösztrogén és fitoszterol tartalma, melyek hatékonyan óvják a koronaeret (koszorúér). A teljes kiőrlésű gabonák ezen kívül gazdagok rosttokban: rendszeres fogyasztásuk elősegíti a zsírok megemésztését, ezáltal szabályozzák az ereket károsító LDL koleszterin szintjét.

Hüvelyesek

Szintén a szíverősítő ételek közé tartoznak a hüvelyesek, amelyek hatékonyan csökkentik az LDL koleszterin mennyiségét azzal, hogy akadályozzák a felszívódásukat. Flavonoid tartalmuk gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal mérsékli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

Lenmag és lenolaj

A lenmag és a lenolaj nagy mennyiségben tartalmaznak linolsavat és alfa-linolénsavat, amelyek segítségével a szervezet omega-3 zsírsavakat állít elő.  Az omega-3 zsírsavak csökkentik a magas vérnyomást, valamint szabályozzák a szívritmust és a vér triglicerid-tartalmát, ezzel hozzájárulnak a trombózisok kialakulásának megelőzéséhez.

Csokoládé

Az extra keserű csokoládé mértékletes fogyasztása erősíti az immunrendszert, véd a szívet megtámadó fertőzésekkel szemben. Szíverősítő ételként a csokoládé flavonoidjai hozzájárulnak a szív- és az érrendszer egészségéhez, valamint csökkenti a magas vérnyomást.

Paradicsom

Gazdag A- és C-vitaminban, káliumban, likopinben, antioxidánsokban és rostokban, ennek köszönhetően a paradicsom segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, erősíti az érfalakat és a szívizomzatot. A paradicsom a főzés során veszít C-vitamin tartalmából, a melegítés ugyanakkor segíti a likopin felszívódását.

Alma

Az alma szívvédő hatása főleg antioxidáns, flavonoid és quercetin tartalmának köszönhető. Összetevőinek együttes jelenléte csökkenti az artériákban kialakuló plakkok mennyiségét, valamint megakadályozzák az LDL koleszterin oxidációját, a gyulladások kialakulását. Az almában található pektin csökkenti a koleszterinszintet.

Banán

A banán káliumtartalma szabályozza szív helyes működését, valamit helyrebillenti a szervezetben található nátrium és víz arányát azáltal, hogy ösztönzi ezeknek a vérnyomás emelő anyagoknak a kiürülését. Vitaminjai, főként a B2-vitamin, elősegítik a felhalmozódott mérgek távozását, ami hozzájárul a szív helyes működéséhez.

Dió

Segít megelőzni és leküzdeni a gyulladásos betegségeket a dió, ami elpusztítja a szabad gyököket, megtisztítja a vért, így elősegíti a szív egészségének megőrzését. A benne található vitaminok erősítik az érfalakat és a szív izomzatát.

Spenót

A spenót kiemelten magas folsavtartalommal (B-9 vitamin)rendelkezik, ami hozzájárul a vér homocisztein szintjének csökkentéséhez. A magas homociszteinszint megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az infarktus kialakulásának kockázatát. A-, B- és C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, megóv a fertőzéses és gyulladással járó betegségektől.

Tudtad?

Egy átlagember szíve élete során körülbelül 3 milliárdszor dobban.

Szíverősítő ételreceptek itt olvashatók

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email