Endometriózis tünetei és kezelése | Előzzük meg a fájdalmat

Endometriózis tünetei és kezelése | Előzzük meg a fájdalmat 1

Európában több mint 15 millió nőt érint az endometriózis. A betegség nem daganatos elváltozás, nem fertőz, azonban akár életen át tartó fájdalommal jár és növelheti a rák kockázatát. A kínzó panaszok megelőzésének a legjobb módja a rendszeres kivizsgálás, a szűréseken való részvétel tünetmentesség esetén is!


Évtizedeken keresztül tartó fájdalommal kínozhatja a termékeny korú nőket az endometriózis, a betegség jelentősen ronthatja az életminőséget. Nagyobb eséllyel alakulnak ki a panaszok gyermekteleneknél, illetve azoknál, akiknek első fokú rokonai között már előfordult a betegség. Kialakulásának oka egyelőre nem ismert, a sikeres kezeléshez elengedhetetlen a korai diagnózis. Ha még kezdeti stádiumban sikerül felismerni az endometriózist, sokkal nagyobb eséllyel előzhetőek meg a panaszok. 

Nem rák, és nem fertőz

A legtöbb súlyos betegség esetében felmerül, hogy biztosan fertőző. Nos, az endometriózis esetében ettől nem kell tartani, mástól ugyanis nem lehet „elkapni”. Sokan attól félnek, hogy rosszindulatú daganatról van szó, pedig ez sem igaz: az endometriózis ugyan szöveti duzzanat, csomó, de nem rák.  

Testszerte megjelenhet

Tulajdonképpen kóros gócképződésről van szó, melynek hátterében az áll, hogy a méhnyálkahártyát – endometrium – felépítő sejtek megtapadnak a méhen kívül és szöveti állományt hoznak létre elsősorban a petefészken, a hüvelyben, a hashártyán, a méhnyakon és a méhet tartó szalagokon. Előfordulhatnak a csomók a test távolabbi részein, így a tüdőben, a májon, a bélfalon, sőt, akár az agyban. Műtét után megmaradó hegekben pedig bárhoz megjelenhetnek.

Mégis, mi okozhatja?

Ahogyan korábban már jeleztük, az endometriózis pontos háttere nem ismert. Vannak azonban elképzelések az okairól, az egyik, hogy a menstruáció során, az endometriális sejtek, a menstruációs vérrel visszafolynak, és a petevezetéken keresztül bejutnak a hasüregbe, ahol szöveteket képeznek. Elképzelhető az is, hogy a sejtek a véráram segítségével terjednek szét a szervezetben. Egy másik magyarázat szerint, az embrionális korban, a sejtek nem megfelelően oszlanak el a testen belül, és ez okozza később a betegséget. Az immunrendszer helytelen működése is közrejátszik az endometriózis kialakulásában, hiszen a szervezet nem semmisíti meg a méhen kívül növekedő endometriotikus szöveteket.

Fájdalmas tünetek

Az előrehaladott endometriózis szinte minden esetben visszatérő, erős fájdalommal jár. Ezért is fontos, hogy ne halogassuk a kivizsgálást, járjunk el a szűrésekre, már a legkisebb gyanú esetén is forduljunk orvoshoz, aki elvégzi a képalkotó- és szövettani vizsgálatokat. Ha pedig a következő tüneteket tapasztaljuk, azonnal kérjük szakember segítségét.

  • rendszertelen, erős vérzéssel kísért, görcsös menstruáció,

  • az IBS tüneteihez hasonló, komplex emésztési panaszok,

  • gyakori hasmenés és/vagy székrekedés,

  • rendszeres puffadás,

  • fájdalmas közösülés,

  • fájdalmas széklet- és vizeletürítés,

  • túlzott fáradékonyság.

A leginkább jellegzetes tünet a fájdalom, ami eleinte a menstruációhoz kapcsolódik. Később ez változik, és az ovulációtól kezdve fennáll, azaz havonta akár 15-25 napig is eltarthat. Tinédzsereknél, a kismedencei panaszok legalább negyede is közvetlenül összefüggésbe hozható az endometriózis jelenlétével. A fájdalom oka, hogy a rossz helyen képződő, leváló és vérző endometriotikus szövetekből csomók, ciszták képződnek.

Növeli a meddősség és a rák kockázatát

Nagyon fontos tehát a tünetek mielőbbi felismerése, és nemcsak azért, mert ezzel csökkenthető a súlyosabb panaszok kialakulásának esélye. Az endometriózis a sokszor szó szerint elviselhetetlen fájdalmon kívül további szövődményeket is okozhat. A petefészket, illetve a petevezetéket érintő endometriózis terápia nélkül meddőséghez vezethet, valamint jelentősen növeli a petefészekrák kockázatát.

Bízzunk a terápiákban

Némi megkönnyebbülést jelenthet, hogy az endometriózis időben elkezdett gyógyszeres kezelése, illetve a szükség esetén elvégzett műtéti beavatkozás jó eséllyel megszünteti a panaszokat. Éppen ezért, tünetmentesség esetén is erősen ajánlott elvégeztetni az elváltozásokat kimutató képalkotó- és szövettani vizsgálatokat. Szerencsére, többnyire elegendő a laparoszkópos beavatkozás, a kulcslyukműtétet követő napon a beteg elhagyhatja a kórházat. A szöveti gócok – csomók ­– és az összenövések eltávolításával, az endometriózis tünetei, így a fájdalmak is megszűnnek. További előnye a sebészi megoldásnak, hogy növeli a teherbeesés esélyét.

Tudomásul kell venni azonban, hogy a sikeres kezelés ellenére is, a műtétet követő 2-5 éven belül, az esetek 50 százalékában a betegség kiújul, az endometriózis tünetei újra jelentkeznek. Ez megelőzhető gyógyszeres kezeléssel – hormoninjekció, tabletta –, amelynek célja elsősorban a peteérés és ezáltal a menstruáció gátlása. Ennek köszönhetően a rossz helyen megtapadt méhnyálkahártya szövetek visszafejlődhetnek. Tapasztalatok szerint a fogamzásgátló tabletta szedése is késlelteti az endometriózis ismételt megjelenését. Amennyiben a laparoszkópos műtétek és a gyógyszeres terápia is eredménytelen, a méh eltávolítása lehet a végeleges megoldás.

Mit mondanak a tudósok?

Összefoglaló tanulmányban értékelték az endometriózis és a rák kapcsolatával foglalkozó tudományos kutatások eredményeit a belgiumi Universitaire ziekenhuizen Leuven kutatói. Megállapították, hogy az endometriózis növeli a petefészek- és a világossejtes veserák kockázatát. Elemzésükből az is kiderül, hogy az endometriózis miatt kialakuló petefészekrák túlélésének esélye nagyobb, mint a nem endometriózis okozta petefészekráké.

Tudtad?

A petefészken kialakuló endrometriózist csokoládécisztának nevezik.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email