Menopauza tünetei: enyhítsük a panaszokat

Menopauza tünetei: enyhítsük a panaszokat 1

A női termékenységi ciklus nagyjából 12-14 éves korban kezdődik –első menstruáció– és átlagosan 35-37 éven keresztül tart. Ekkor köszönt be a menopauza, avagy a változókor, ám tüneteit már sokkal korábban, akár negyven éves korban is észlelhetjük.


Menopauzáról akkor beszélhetünk, ha a petefészkek által vezérelt utolsó havivérzést követően hat hónapon belül nem történik újabb menzesz. A petefészkekben a kor előrehaladtával egyre kevesebb tüsző marad (részben spontán elpusztulnak, részben nem működnek megfelelően), így az ösztrogénszint, és ennek hatására az LH-hormon mennyisége csökken. Ugyanakkor az FSH-hormon mennyisége a korábbinak akár 10-20-szorosára is emelkedhet. Ezek a hirtelen hormonszint változások felelősek a menopauza környéki tünetek egy részéért. A legfontosabb, hogy megváltozik a menstruációs ciklus. A rendszeres és pontos ciklussal rendelkező nők szembesülhetnek akár a polimenorrea –gyakori vérzés–, vagy oligomenorrhoea –a menstruációk között akár 40 nap is eltelik– jelenséggel. Magának a vérzésnek a minősége is megváltozhat, a menstruáció szinte elenyészővé válik, vagy ellenkező esetben erős és nagy mennyiségű lesz. A változókorban gyakran előfordulhat spotting, azaz kisebb mennyiségű, pecsételő vérzés két menstruáció között.

Több időszakból áll a változókor

A változókor a 42-43 éves korban a premenopauzával kezdődik, ebben az időszakban még működik a petefészek, azonban a korábbinál lényegesen kevesebb petesejt érik meg, csökken a progeszteron és az ösztrogén szintje. Megnő a lehetősége a daganatok kialakulásának. 49-52 év között jelentkezik a menstruáció teljes elmaradását megelőző és a klasszikus vazomotoros tünetekkel jellemezhető – hőhullámok, izzadás, bőr és nyálkahártya szárazság, ingerlékenység, alvászavarok – perimenopauza. A változókor utolsó szakasza az 52 év felett beköszöntő postmenopauza. Bár ebben az időszakban, a klasszikus tünetek elmúlnak, ugyanakkor felgyorsul a csontállomány csökkenésének folyamata, valamint a vérzsír eloszlásának megváltozása miatti érlerakódások hatására megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A menopauza tünetei:

  • Súlygyarapodás: a legtöbb nő, még azok is, akik rendszeresen sportolnak, főleg alhasi és csípő tájékon néhány kilóval gyarapodnak. rossz hír, hogy mindez változatlan étkezési szokások mellett is bekövetkezik, ráadásul a menopauza időszakában a fogyás is lassabban, nehezebben megy.

  • Hőhullámok: ezt a kellemetlen tünetet szinte mindenki megtapasztalja a menopauza alatt. Gyakran párosul – főként éjszaka – erős, fokozott izzadással.

  • Hüvelyszárazság: a változókor hozadéka a hüvelyszárazság, amelynek kiváltó oka az intim nyálkahártya síkosításáért felelős ösztrogénszint lecsökkenése. Kellemetlen következménye, hogy a száraz hüvely jobban ki van téve a fertőzéseknek – például a Candidának –, ahogyan a nemi élet is kárát látja, mivel az aktus fájdalommal, égető érzéssel jár.

  • Nemi vágy csökkenése: a hormontermelés csökkenése a tesztoszteron szintjét is érinti. Mivel a menopauza idején kevesebb tesztoszteront állít elő a petefészek és a mellékvese, a női libidó is gyengül.

  • Ingerlékenység: szoros kapcsolatban áll a menopauza során kialakuló alvászavarokkal és szorongással.

  • Fáradékonyság, erőtlenség.

  • Ízületi gyengeség: a változókor hozzájárul a csontritkulás felgyorsulásához, ami az ízületek teherbíró képességét is érinti.

  • Magas vérnyomás: mivel a menopauza normális velejárója a természetes szívvédőként is emlegetett ösztrogén mennyiségének csökkenése, a változókorba lépő nők körében megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása.

  • Kisebb memória zavarok.

  • Hajhullás: a hormonális változások eredménye, hogy a haj, illetve a testszőrzet elvékonyodik és ritkul.

A menopauza tünetei lehetnek ezeken kívül a vizelési problémák és hirtelen fellépő, heves szívdobogás is. Annak érdekében, hogy a panaszokat minimálisra csökkentsük, elengedhetetlen az életmódváltás, de kiegészítő terápiaként számos természetes gyógymódot is alkalmazhatunk. A változókor alatt különösen fontos a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás. Ilyenkor a szervezetnek még nagyobb szüksége van a többek között a nyers gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható természetes növényi rostokra, valamint a legnagyobb mennyiségben a halakban és az olívaolajban fellelhető – különösen javasolt a mediterrán diéta követése – omega-3 zsírsavakra. Ezeken kívül lényeges a D-vitamin, magnézium, foszfor, cink, szelén és a kalcium bevitelének fokozása.

És ne felejtsük: a menopauza tünetei nem szégyellnivaló betegségek, hanem a szervezet természetes biológiai ciklusának részei!

Tudtad?

Az elefántoknál a csordavezető szerepét mindig egy olyan nőstény tölti be, aki már nem nemzőképes, viszont rengeteg tapasztalatot tud átadni a következő generációknak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email