Méhnyakrák tünetei: tények és tévedések

Méhnyakrák tünetei: tények és tévedések 1

Mint minden daganat esetében, a méhnyakrák sikeres kezelésében is elsőrendű szerepet kap a korai felismerés. Ehhez azonban ismernünk kell a méhnyakrák tüneteit, és az első gyanús panaszok észlelésekor haladéktalanul orvoshoz fordulni. Vegyük sorra, mik a méhnyakrák tünetei.  


A méhnyakrák az elmaradott térségekben az elhalálozásokért felelős tumorok közül a második helyen áll, míg a fejlett országokban, hála a modern diagnosztikai eszközöknek, az utóbbi ötven év felmérései szerint 75 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű kór áldozatainak száma. Ebben a felvilágosító kampányoknak és a szűréseknek is fontos szerepe van, hiszen a méhnyakrák tüneteinek ismeretet elengedhetetlen ahhoz, hogy időben elkezdődhessen a terápia.

A HPV jelenti a legnagyobb veszélyt

A méhnyakrák tüneteinek megjelenése számos okra vezethető vissza, azonban leggyakrabban a HPV –Humán papillóma vírus− áll a hátterében, ezért fontos a vírusfertőzést megelőző HPV oltás beadása. A vakcina védelmet nyújt a 16-os és 18-as típusú Humán papillóma vírussal szemben, amelyek a méhnyakrákos esetek döntő többségérét felelősek. Léteznek természetes megoldások is a HPV ellen, ezek közül az egyik leghatékonyabb a shiitake gomba alkalmazása: a betegség kezelése és megelőzése mellett a méhnyakrák tüneteit is enyhítheti.

Nem mindig egyértelműek a méhnyakrák tünetei

Ez a méhnyakrák esetében különösen fontos a betegség mielőbbi kimutatása, ha ez nem történik meg időben, a daganat már csak drasztikus beavatkozással távolítható el. Nehézséget okoz, hogy a méhnyakrák tünetei a tumor kezdeti stádiumában nem egyértelműek, a panaszok egyéb, nőgyógyászati betegségre is utalhatnak. Nem véletlen, hogy a betegek az első időszakban a méhnyakrák tüneteit összekeverhetik a felfázással, nemi betegségekkel vagy hormonális változásokkal –amik szintén, azonnal kezelendő kórok−, míg érettebb korban a menopauza velejárójának tudják be. Lényeges, hogy minden apró változást vegyünk komolyan, hiszen semmi sincs ok nélkül, szervezetünk jelzéseit a negatív változások, kórok, rendellenességek indítják be. A méhnyakrák tünetei közé tartozik a menstruáción kívüli –klímax alatti− vagy nemi kapcsolat után előforduló pecsételő vérzés. Gyakori a leukorrhea, azaz a fehérfolyás, ami azonban a nevével ellentétben néhányszor sárgássá, narancsossá, vagy barnás színűvé válhat. Szintén a méhnyakrák tünetei lehetnek, ha a menstruáció szokásos ideje napokkal lerövidül miközben a vérzés erőteljesebbé válik – methorragia −, illetve a ciklus alatt nem csupán friss, hanem alvadt vér is távozik a méhből. Egyes esetekben szintén a méhnyakrák tünete a fájdalmas közösülés, valamint a közösülést követő vérzés. Fontos megemlíteni az étvágytalanságot, vagy az étkezési szokások változatlansága ellenére történő hirtelen súlyvesztést, az ok nélküli fáradékonyságot és az aluszékonyságot. A méhnyakrák tüneteként jelentkezhet a visszatérő, vagy folyamatos –akár nem túl erős, tompa− medence környéki, és szinte állandósult deréki fájdalom. Sok esetben a méhnyakrák tünete, bár furcsának tűnhet, az alsó végtagokban jelentkező, görcsös jellegű fájdalom. A beteg ilyenkor úgy érzi, mintha lábaira ólomgolyót kötöttek volna: elnehezült végtagjait csak nehezen, fájdalommal tudja mozdítani. Ez a probléma nyugalmi állapotban, éjszaka is megjelenhet, a legtöbbször a láb indokolatlan felpüffedésével jár együtt.

Méhnyakrák tünetei:

 • Menstruációtól független pecsételő vérzés

 • Fehérfolyás

 • Rövidebb ideig tartó, de erőteljesebb menstruáció

 • Menstruáció során alvadt vér is távozik

 • Étvágytalanság

 • Súlyvesztés

 • Fáradékonyság/aluszékonyság

 • Medence környéki fájdalom

 • Derékfájás

 • Felpuffadt, fájó lábak

 • Közösülés utáni vérzés

 • Fájdalmas közösülés

Gyakoriak az áttétek

A méhnyakrák az agresszív rosszindulatú daganatok csoportjába tartozik, azaz burjánzása során megtámadhat egyéb, a közelében található szerveket is. Általában a vese és a további, vizelet kiválasztó szervek irányába terjed, és képez áttéteket. Ebből alakulhat ki a méhnyakrák egyik késői tünete, a vesegörcs, amivel együtt járhat, hogy a beteg vizeletébe vér kerül. Az előrehaladott állapotban gyakorta előfordul a folyamatos, akut hasmenés, valamint az ürítés közben fellépő végbéli vérzés – rektális tenezmus− is.

Minden nő veszélyben van

Sajnos a szexuális életet élő nők kortól függetlenül egytől-egyig ki vannak téve a méhnyakráknak. Bizonyos feltételek megléte azonban még inkább megnöveli a kockázatot, elősegíti a méhnyakrák tüneteinek kialakulását:

 • Túlsúly

 • Késői klimax

 • Korai első menstruáció

 • Policiszta  

 • Hosszan tartó ösztrogén alapú gyógyszeres kezelés

Mit mondanak a tudósok?

Egy számítógépes algoritmus segítségével a nők vérében található CA125 fehérje mennyiségéből az eddigi módszereknél lényegesen pontosabban kimutatható a méhnyakrák kockázata. A University College London tudósai szerint az eljárás az eddigiekhez képest kétszeres hatékonyságú, és akkor is működik, ha a méhnyakrák tünetei még nem jelentkeztek. A tizennégy évig tartó felmérésben több mint negyvenhatezer nő vett részt, a kutatás részletei a Journal of Clinical Oncology szaklapban olvashatók.

Tudtad?

A nők 75-80 százaléka élete során megfertőződik a HPV-vel, azonban többségüknél az immunrendszer legyőzi a vírust, így nem alakul ki a méhnyakrák.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email