Valóban rákot okozhat a mellimplantátum? Alacsony a kockázat!

Valóban rákot okozhat a mellimplantátum? Alacsony a kockázat! 1

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) közleménye szerint, kilenc esetben bebizonyosodott, hogy mellimplantátumok okoztak rákos halálesetet. Egy ritka daganattípusról, az anaplasztikus nagysejtes limfómáról van szó, ami először a bőr, illetve a nyirokrendszer sejtjeit károsítja.


Nem melldaganat, azonban a mellimplantátum környezetéből indulhat ki az anaplasztikus nagysejtes limfóma, mely egy ritka T-sejtes, non-Hodgkin-limfóma. Az immunrendszer sejtjeit károsítja, először a bőrben vagy a nyirokcsomókban mutatható ki. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) adatai szerint az anaplasztikus nagysejtes limfóma kockázata ugyan nagyon alacsony a mellimplantátumot kapott nők körében, azonban nagyobb, mint azoknál a nőknél, akiknek nincsen implantátumuk. 2017. február óta 359 jelentést kapott az FDA a mellimplantátumokkal esetleg kapcsolatba hozható rákos megbetegedésekről, az esetek közül kilenc sajnos halállal végződött.

Már korábban is felmerült a lehetőség

Először 2011-ben vetette fel az FDA, hogy a mellimplantátum növelheti a rák kockázatát. Ezért megkérdezték az orvosokat, tapasztaltak-e a páciensekeinek valamilyen elváltozást, illetve felhívták a nők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan az implantátum környezetében kialakuló tüneteket:

  • folyadék felhalmozódás,
  • kivörösödés,
  • (kemény) duzzanat.

Azóta a tudóstársadalom közelebb került a mellimplantátum és az anaplasztikus nagysejtes limfóma közötti kapcsolat kimutatásához. Kiderült, hogy a texturált, durva felületű implantátumok valószínűleg növelik a betegség kockázatát. Az FDA-hoz eljuttatott 359 jelentésből 331 tartalmaz az implantátum felületére vonatkozó információkat, ezek alapján a texturált implantátumok száma 203 volt. 312 esetben a feltöltő anyagra is kitértek, ebből tudható, hogy a vizsgált implantátumok közül 186 tartalmazott szilikont. Az ügynökség hangsúlyozza, hogy nem minden esetben kaptak pontos információt az implantátumok típusáról.

Kezelhető betegség

Az American Society of Plastic Surgeons (Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága) és a Plastic Surgeon Foundation (Plasztikai Sebész Alapítvány) adatai szerint világszert mintegy 10-11 millió nőnek van mellimplantátuma, azonban évente kevesebb, mint tíz, a mellimplantátummal összefüggésbe hozható anaplasztikus nagysejtes limfómát diagnosztizálnak. Egy konkrét kutatásukban az előfordulás gyakoriságát 1:300 000-re teszik. Az ausztrál Therapeutic Goods Administration közzétett kutatásában ez az arány 1:1000 és 1:10 000 közötti. Jó hír, hogy a betegség lassan fejlődik ki, ha időben felismerik, hatékonyan kezelhető.

Mi a teendő?

Vitathatatlan, hogy a mellimplantátumok beültetése továbbra is rendkívül népszerű. Az American Society of Plastic Surgeons (Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága) rendelkezésére álló információk alapján 2016-ban 290 467 műtétet végeztek. Éppen ezért, az FDA arra hívja fel a figyelmet, hogy az implantátum kiválasztásakor a páciensek, orvosukkal konzultálva, mérlegeljék az érdes és a sima felületű implantátumok előnyeit és kockázatait. Akik már elvégeztették a beavatkozást, folyamatosan figyeljék az implantátumuk és az implantátumkörüli terület esetleges változásait, valamint vegyenek részt rutinszerű mammográfiás és MRI vizsgálatokon.

 

 

Forrás:

http://edition.cnn.com/2017/03/22/health/breast-implant-cancer-deaths-fda/index.html

https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/BreastImplants/ucm239995.htm

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email