Menstruációs problémák

Menstruációs problémák 1

A mai modern világban forgalmazott fogamzásgátló tabletta olyan hormontartalmú készítmény, mely képes megakadályozni a peteérést, így nem lehetséges a megtermékenyülés, elvékonyodik a méhnyálkahártya, így a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni.


A fogamzásgátló nem okoz változást a természetes női menstruációs ciklusban, de a tabletta szedésének abbahagyása különféle hormonális zavarokat okozhat. Nem lehet megjósolni, hogy milyen menstruációs problémák léphetnek fel, így azt sem, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után mikor jelentkezik az első havi vérzés. A két-három hónapig tartó menstruációs probléma, azaz vérzéselmaradás a fogamzásgátló abbahagyása után nem szokatlan periódus. Amennyiben a menstruációs probléma nem múlik el hat hónappal a tabletta szedésének befejezése után, érdemes vérvizsgálatot kérni, amely során kideríthető a ciklus kimaradásának oka. A menstruációs problémák leggyakoribb oka a hirtelen fogyás és a stressz. de pajzsmirigybetegség, illetve egyéb hormonális rendellenesség is állhat a háttérben.

A fogamzásgátló abbahagyása után, előfordulhat menstruációs probléma, főként ha a tabletta szedése években mérhető. A vérzészavar többféleképpen történhet, általában a fogamzásgátló abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés, vagy egy normális menstruáció után ritkább vérzések következnek. A menstruációs probléma hátterében általában hormonzavar van. Ennek oka, hogy a fogamzásgátló szedése alatt az agyban blokkolódnak a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok. Amikor az ember a fogamzásgátló abbahagyja mellett dönt, bizonyos esetekben ez a gátlás nehezebben áll vissza a normális állapotba, így a menstruáció vagy nem következik be, vagy pedig ritkábban jelentkezik. Jelen menstruációs probléma miatt még nem szükséges az orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges mindaddig fordulni, amíg a zavar a fogamzásgátló abbahagyását követő 3-6 hónapon belül jelentkezik. Amennyiben a nő gyermeket szeretne, ennek elősegítésére orvosi kezelés szükséges, hiszen a belső hormon gátlás miatt a terhesség sem jön létre.

A fogamzásgátló abbahagyása után várni kell a baba projekttel? Mennyire vegyük komolyan a menstruációs problémákat?

Néhány esetben a fogamzásgátló abbahagyását követően hosszú ideig nem jelentkezik az első gyógyszermentes menstruáció, tulajdonképp az utolsó tabletta bevétele után van megvonásos vérzés, viszont az első peteérést követő, valódi menstruáció előfordulhat, hogy csak hónapok múlva jelentkezik. Ez a menstruációs probléma főleg olyan nőknél fordul elő, akiknél a havi ciklus a tablettaszedés előtt is szabálytalan volt, de előfordul ritkán olyanoknál is, akiknek a ciklusa korábban teljesen rendben volt.

Jelen menstruációs problémát, jelenséget post pill amenorrhoea-nak (menstruációs vérzés hiánya), fogamzásgátló tabletta utáni vérzéshiánynak nevezzük. Az esetek jelentős részében spontán rendeződik, amelyre érdemes két-három hónapot várni, amennyiben nem jön meg a havi menses és a menstruációs problémák nem szűnnek meg, akkor mindenképp segíteni kell a folyamatot peteérést elősegítő gyógyszerrel. Természetesen ezalatt az idő alatt csak akkor következhet be terhesség, ha a peteérés megindult. Az említett menstruációs probléma okozhat zavarokat a megítélésben, hiszen előfordulhat, hogy várunk, hiszen úgy véljük, post pill amenorrhoea-ánk van, holott a paciens már állapotos.

Fogamzásgátló abbahagyása után milyen problémák jelentkezhetnek?

  • menstruációs problémák, vagy teljes havi vérzés hiánya
  • zsírosan fénylő bőr, pattanások megjelenése a teljes arcon, dekoltázson, és a háton
  • hajhullás, és/vagy zsíros haj
  • hangulatingadozások
  • hirtelen súlyvesztés

A menstruációs problémák a prolaktin nevű hormon megemelkedett szintje miatt alakulnak ki. Ez a folyamat akár több hónapig is eltarthat. A bőrápolásra a korábbinál is jóval több energiát kell fordítani a fogamzásgátló abbahagyása utáni időszakban. Nem szabad nyomogatni a megjelenő pattanásokat, amelyeket a fokozódó faggyútermelés okoz. A pattanások okai különfélék lehetnek, érdemes kozmetikushoz fordulni, esetenként bőrgyógyászhoz.

A hajhullást, jelen 3-6 hónapban az ösztrogénszint változása okozza, általában hat hónap elteltével ez megszűnik. 

Tipp: Az étrendbe érdemes rendszeresen beiktatni fehérjéket (pl. hüvelyesek, magvak). Ha ezt kevésnek érezzük, használhatunk hajhullást és hajerősítést elősegítő termékeket (pl. Renokin program).

A fogamzásgátló abbahagyása a szervezet folyadék-visszatartását eredményezi, amely a gestogén nevű hormonösszetevőnek köszönhető. Ilyenkor 2-3 kiló súlyvesztésre számíthatunk.

Tipp: A hullámzó kedélyállapot miatt megeshet, hogy hol jobb a kedélyállapot, hol rosszabb. Ezek az étkezési szokások zavaraival is megmutatkozhatnak. Amennyiben továbbra is odafigyelünk az étkezésre (kerülni kell a finomított cukrokat és szénhidrátokat) és rendszeresen sportolunk, biztosan minden normalizálódik és a menstruációs problémák is megszűnnek. Nagyjából fél év után a testsúly visszaáll az eredeti állapotra. Javasolt egy méregtelenítő kúrát is elvégezni, amely során eltávolíthatjuk a felgyülemlett méreganyagokat a szervezetben. A méregtelenítés stressz ellen is igen előnyös. A menstruációs problémák jelen időszakban képesek hangulatingadozást okozni, amely stresszhez vezet.

A menstruációs problémákat mindenképp érdemes kezelni, hiszen a saját egészségünk a tét. Akár baba projekt, akár egészségügyi problémák miatt esedékes a fogamzásgátló abbahagyása, a menstruációs problémákat javasolt szakorvossal megbeszélni. Napjainkban a pajzsmirigy rendellenes működése szintén menstruációs problémákhoz vezet. Ilyenkor gyakori a csökkent étvágy melletti elhízás, és fáradékonyság, valamint a feledékenység, a hajhullás, a depresszió hajlam is. Menstruációs problémákat okozva akár meddőséghez is vezethet.

Forrás, szakfordítás, szakirodalom:

http://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/sexual-health/a3725/delayed-periods-after-stopping-the-pill/

http://www.womenshealthmag.com/health/going-off-the-pill

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email