Odafigyeléssel megszüntethetők a menstruációs zavarok

Odafigyeléssel megszüntethetők a menstruációs zavarok 1

A menstruációs ciklus a női nemi működés körforgása, amelyet hormonok szabályoznak. Egy ciklus időtartama ideális esetben 28 nap, de ezt a ritmus a hormontermelődésen kívül számos tényező befolyásolhatja. Ne tekintsünk azonban minden eltérést zavarnak, hiszen az okok jó része kis odafigyeléssel magától megszűnik, és többnyire orvosi kezelés nélkül is helyreáll a rend.


A kislányoknál a nemi szervek ciklikus működése általában 12-13 éves kor körül indul be, vagyis ebben a korban menstruálnak először. A kezdeti időszakban a ciklus sokszor rendezetlen (a vérzés ideje és mennyisége is szélsőségek között változhat és a ciklus hossza is rendszertelen lehet). Ez a hormonháztartás változásainak tudható be, pár év alatt azonban kialakul az egyes nőkre jellemző ritmus. A menstruációs ciklus a premenopauzáig általában rendszeres – természetesen a terhességek időszakától eltekintve –, a perimenopauzális kor a negyvenes évekre tehető. A menstruáció paraméterei az egyénre jellemzőek, ha kis mértékben eltérnek az átlagtól, az még nem ad okot aggodalomra, de ha saját magunkhoz képest szembeötlő változást tapasztalunk az addig rendszeres vérzésben, az jelenthet menstruációs zavart. Ekkor érdemes orvoshoz fordulni.

Mit nevezünk menstruációs zavarnak?

A menstruációs ciklus zavarának azt nevezhetjük, ha magunkhoz és/vagy az átlaghoz képest nagyon eltérő jellemzőkkel rendelkezik (vagy ilyenné válik) a ciklusunk, illetve ha kóros tünetekkel jár együtt. Amikor a menstruáció mennyisége szembetűnően lecsökken vagy megnő, több vagy kevesebb napig tart a mestruációs vérzés, kimaradnak vagy menstruáción kívül jelentkeznek a vérzések, esetleg a nehéz napokban szélsőséges tünetekkel szembesülünk (szokatlan erősségű vagy jellegű fájdalmak, hányinger, szédülés, ájulás, ízületi fájdalmak stb.), az semmiképpen nem tekinthető normális jelenségnek. Ugyanakkor legyünk megengedőek, hiszen az ember szervezete nem gép, számos külső és belső tényező befolyásolhatja a működését. Nagy fizikai vagy lelki megterhelés, szokatlan étrend, különféle gyógyszerek, de még az időjárás is befolyásolhatja a ciklusunkat, ezek mind vezethetnek menstruációs zavarhoz. Mielőtt kivizsgálásoknak vetjük alá magunkat, mérjük fel, hogy a ciklusunk változásaival párhuzamosan vagy azt megelőzően milyen változások történtek az életünkben.Ha olyasmit találunk, ami összefüggésbe hozható a hormonháztartás felborulásával, megpróbálhatunk változtatni rajta, de az orvosnak is sokat segíthetünk az ok-okozati viszonyok felgöngyölítésében

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email